
16 des. 2017 Temporada Alta continua creixent acompanyat d’un públic, divers, arriscat i exigent
Les xifres d'aquesta edició: 52.753 espectadors i un 90’5% d’ocupació
Redacciuó.- Temporada Alta, Festival de Tardor de Catalunya. Girona – Salt, tanca la seva 26ª edició que ha presentat, des de l’11 d’octubre i fins al 10 de desembre un total de 94 propostes. El Festival és referma com un dels grans expositors teatrals de les arts escèniques tant al país com a nivell internacional. Des de fa anys, aposta per programar grans noms internacionals de les arts escèniques al costat dels artistes de casa nostra més importants, oferint un elevat nombre d’estrenes absolutes, a Catalunya i a l’Estat espanyol i actuant com un dels pols de producció escènica més importants del sud d’Europa.
Enguany, la conjuntura política ha afectat la situació general del país i de forma molt concreta l’assistència a espais i esdeveniments culturals arreu de Catalunya. Afortunadament, Temporada Alta ha anat creixent amb el públic des dels seus inicis i justament el públic és el seu principal aliat, responent de forma massiva a les propostes presentades i arriscant-se a descobrir en la programació noves propostes i nous artistes fins i tot en un any tan complicat com aquest. En aquesta edició han assistit als espectacles de Temporada Alta un total de 52.753 espectadors, xifra que representa un 90.54% d’ocupació, que en total suposa un increment de públic respecte a l’any passat. Els hàbits de compra d’entrades també s’ha vist alterat per la situació del país, fent que gran part de la gent s’hagi esperat a comprar les entrades el mateix dia de la funció enlloc de comprar-les de manera molt anticipada, tal com passava a darreres edicions.
Temporada Alta ha programat en total 48 espectacles que eren estrenes o bé absolutes, o bé a Catalunya o a l’Estat espanyol; 25 dels espectacles han estat internacionals, procedents de 16 països diferents, i 20 han estat propostes de creació contemporània. Ha estat una edició exigent, però el públic ha respost molt positivament, tant en les apostes més clàssiques com amb les internacionals i de nous llenguatges. En total, s’han presentat 94 espectacles i s’ha arribat a les 167 funcions, perquè la gran demanda d’entrades ha obligat a afegir 22 funcions addicionals de 12 espectacles diferents.
Del món a Catalunya i de Catalunya al món
Temporada Alta ja forma part del circuit internacional de festivals i com a tal, enguany, ha programat alguns dels grans noms de l’escena europea i de l’altra banda de l’Atlàntic com Alain Platel, Guy Cassiers, Declan Donnellan, Romeo Castellucci, Oskaras Korsunovas, Josse de Pauw, la companyia 1927, Los Colochos, La Congregación Teatro, Federico León, Christiane Jatahy o Mariano Pensotti.
En total, s’han presentat 25 espectacles de fora de Catalunya, amb l’objectiu de no només incorporar noms internacionals al programa sinó per alimentar també la creativitat d’artistes del país, propiciant la trobada de diferents móns artístics, afavorint la vinguda de professionals i agents internacionals. D’aquestes aliances n’han sortit enguany tres coproduccions internacionals, totes amb gira o temporada prevista després de la seva estrena al Festival: The Mountain, the Truth and the Paradise, de la companyia Mal Pelo i en col·laboració amb el Théâtre de la Ville de París i el Théâtre de l’Archipel de Perpinyà, No se registran conversaciones de interés, de Roger Bernat, una coproducció del francès MUCEM de Marsella i el Grec – Festival de Barcelona, i iUanMi coproduïda amb el Festival de Bolzano d’Itàlia.
La internacionalització de Temporada Alta
La Setmana de programadors que organitza el Festival és un bon exemple del nivell d’internacionalització de Temporada Alta i de la feina feta amb els artistes i els professionals nacionals i internacionals. Aquest any s’ha arribat a la seva setena edició, la qual, per bé que no ha comptat amb un suport institucional directe, ha mantingut la presència de professionals internacionals i nacionals. Concretament, aquesta edició ha comptat amb 85 assistents de 12 països diferents, incloent representants de teatres i festivals tan importants com el Festival d’Atenes, els Teatros del Canal de Madrid, o el festival CIRCA d’Oix.
Com en les anteriors edicions, la programació de la Setmana de Programadors ha mostrat a públic i professionals propostes d’artistes de fora de Catalunya (Romeo Castellucci, Rocío Molina, Christiane Jatahy) però el centre de la programació han estat les propostes dels artistes del país, com ara Mal Pelo, El Conde de Torrefiel, Lali Ayguadé, Animal Religion (Quim Giron), Roger Bernat i Atresbandes.
La vocació internacional de Temporada Alta no acaba aquí i ara que s’acaba el Festival, arrenca Temporada Alta a l’Amèrica Llatina, una iniciativa que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull i AECIED entre d’altres. El projecte fa de trampolí perquè artistes del país puguin presentar les seves produccions a l’altra banda de l’Atlàntic, donant a conèixer el talent català i fomentant noves aliances i relacions amb el teatre i els artistes iberoamericans. Així doncs, el proper més de febrer se celebrarà la sisena edició de Temporada Alta a l’Amèrica Llatina, amb programació a Buenos Aires (Argentina), Montevideo (Uruguai) i Lima (Perú).
Les estrenes i les coproduccions de Temporada Alta
Des de fa anys Temporada Alta participa en coproduccions, però els darrers anys ho està fent d’una forma més intensa, creant i mirant de consolidar cada vegada més una línia de producció pròpia i definida. D’aquesta manera el Festival ha participat en la producció d’espectacles de grans noms del país com Pau Miró, Lluís Homar, Àlex Rigola, Mal Pelo, Sol Picó, Roger Bernat o Xicu Masó, i a la vegada ha donat suport a creadors més joves o menys consolidats que cal recolzar perquè puguin aportar el seu talent a noves produccions.
Aquest any el Festival ha participat en la producció de 26 nous espectacles i, com en els darrers anys, ho ha fet amb tot tipus de socis, des de les grans institucions del país com el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, la Sala Beckett o el Mercat de les Flors, fins a companyies privades com Farrés Brothers, Q-arts Teatre o Roger Bernat, productores privades com Mithistòrima o artistes independents com Carla Rovira. De moment, 16 de les produccions tenen vida confirmada més enllà del Festival.
Precisament algunes de les coproduccions del Festival han estat entre les propostes més celebrades tant pel públic com la crítica. En concret, Vània, d’Àlex Rigola, que es podrà veure aquesta temporada als Teatros del Canal de Madrid, proposa una renovació important en les tendències teatrals. Buscant la veritat dels personatges els quals s’anomenen els uns als altres pel seu propi nom i porten la seva roba habitual com a vestuari, Rigola ha presentat el clàssic de Txèkhov d’una manera minimalista, en una caixa de fusta amb aforament per a 60 espectadors i on el públic té una proximitat única amb els actors que converteixen el text en un joc teatral poc freqüent als nostres escenaris.
Aquest any hi ha hagut 26 estrenes absolutes i s’han estrenat al Festival obres d’estils i formats molt diversos com Cyrano, amb Lluís Homar i direcció de Pau Miró, Blasted de Sarah Kane dirigida per Alícia Gorina, Els nens desagraïts de Llàtzer Garcia, El Metge de Lampedusa dirigida per Miquel Gorriz i amb Xicu Masó, Dancing with frogs de Sol Picó, Adossats de Ramon Madaula dirigida per Jordi Casanovas, Guerrilla de El Conde de Torrefiel (en aquest cas, ha acollit l’estrena a l’Estat espanyol), Medusa de La Virgueria sobre el text de Ricardo Menéndez Salmón, o Spender de El Vol del Pollastre, escrita i dirigida per Llàtzer Garcia. A més, el festival ha presentat 11 estrenes a l’Estat espanyol i 12 estrenes a Catalunya, la majoria d’elles de directors i companyies internacionals.
Les xifres
Temporada Alta actua, cada vegada més, com a element cohesionador de la societat gironina i de tota la seva àrea i fa de motor econòmic de la ciutat (en sentit ampli, no solament el municipi).
Aquest any, per exemple, han treballat directament per al Festival 241 persones, amb dedicació molt diversa: contractats per Bitò o pels espais d’exhibició, facturant al Festival (producció, tècnics, administració, premsa i comunicació, personal de teatres, cartelleria, runners, taquilles, relacions públiques…) o des d’empreses que hi col·laboren. Així mateix, els equips artístics i tècnics de tots els espectacles que han passat pel festival han tingut treballant 813 persones i s’ha treballat amb 381 proveïdors externs.
A això, no cal dir-ho, cal sumar-hi tots els ingressos que suposa la despesa que fan els visitants a la ciutat, i que hi vénen expressament per a Temporada Alta. Aquest any, des del Festival, s’han gestionat 1.205 pernoctacions d’hotel a Girona, a Salt, Torroella o Banyoles, entre d’altres, per als equips artístics, per a premsa, etc. A aquestes, cal sumar-hi totes les habitacions que han contractat les companyies pel seu compte, els professionals i el públic vingut de fora.
A nivell de balanç econòmic, la partida d’ingressos del Festival (que té un pressupost global de 3.189.113,16€) es distribueix així: taquillatge (21%), patrocini (30%), Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (22%), Ajuntament de Girona (19%), Diputació de Girona (8%), i Ajuntament de Salt (1%). Això és important perquè s’acosta força al que es considera ideal: 33% de diner públic, 33% de taquillatge i 33% de patrocini i mecenatge, una fórmula que marcarà la producció i la programació dels propers anys.
Demanda en la devolució de l’IVA
L’apunt negatiu el marca la demanda de devolució de l’IVA de les subvencions culturals dels últims quatre anys per part del Ministeri d’Hisenda, fet que està complicant la gestió del Festival, ha afectat la feina dels que hi treballen i dificulta enormement la continuïtat del projecte. La interpretació actual per part de l’Agència Tributària que les subvencions culturals estiguin subjecte a IVA – que confronta amb la que se n’havia fet fins ara, i la recent aprovació del Congrés dels Diputats de no aplicar-ho a les atorgades a projectes culturals- implica la reclamació a Temporada Alta del pagament de 1.400.000 euros corresponent als exercicis entre 2012 i 2015. Així doncs, aquesta situació fa molt difícil la viabilitat del Festival en un futur immediat, un fort cop per Temporada Alta.
Projectes de futur
Tot i acabar aquesta edició amb la incertesa de si el Festival tindrà continuïtat l’any vinent, Temporada Alta no deixa de mirar cap al futur. Un d’aquests projectes és seguir desenvolupant A TEMPO, Arts i Formació, proposta que enguany s’ha implementat per primer any al Festival i de la qual se’n fa una valoració molt positiva. D’aquesta manera, Temporada Alta seguirà treballant el seu vessant social i educatiu per tal d’acostar les arts escèniques al món de l’educació a través d’un gran nombre d’iniciatives amb professionals de l’educació i les arts escèniques, escoles i instituts. Aquest projecte s’emmarca dins el Festival Temporada Alta i està impulsat per la Fundació La Ciutat Invisible, amb la col·laboració de la Fundació Banc de Sabadell. Aquest any hi han participat 3690 estudiants, 181 docents i 69 artistes. Algunes de les activitats realitzades en el marc del projecte han estat la realització de l’obra de teatre Mai més set, mai més gana! per part dels alumnes de l’escola la Farga de Salt i sota la supervisió professional de La Perla 29, o la pel·lícula que han creat els estudiants de batxillerat de l’IES Sobrequés amb Pere Vilà i que s’estrenarà properament.
Projecte Europeu i gira internacional
Un altre dels projectes que marcarà les properes edicions del Festival, del 2018 al 2020, és la selecció de Temporada Alta per formar part de Pyrenart, un projecte europeu presentat a la línia POCTEFA / Interreg i que rebrà ajuda de la regió Pirineus. L’objectiu principal de la iniciativa és la col·laboració d’entitats de diferents regions i defineix el seu àmbit d’actuació en diversos punts que s’afegeixen a l’objectiu d’internacionalització que Temporada Alta fa temps que treballa: impulsar i crear condicions per a la internacionalització dels participants; la producció i difusió internacional de les coproduccions creades dins la xarxa Pryrenart, la promoció i ajuda a la internacionalització de les companyies de les regions participants i la circulació de propostes entre els membres de la xarxa.
Per últim, l’aposta del Festival per a propiciar el treball conjunt d’artistes del país amb altres d’internacionals, tindrà l’any vinent una primera gira internacional. Es tracta de Davant la Jubilació, coproducció de Temporada Alta amb el Teatre Lliure, dirigida per Krystian Lupa i interpretada per Pep Cruz, Marta Angelats i Mercè Arànega. El text de Thomas Bernhard basat en fets reals es va estrenar l’any passat al Festival i va ser la primera vegada que el director polonès participava en una producció catalana dirigint actors del país.