Temporada Alta es reinventa apostant per la producció i exhibició online, explorant nous formats

El festival programa 5 espectacles pensats per viure en directe a través de la plataforma de Zoom

Redacció.- Temporada Alta celebra enguany una 29a edició inevitablement marcada per la situació global que viu el món arran de la pandèmia. Amb l’objectiu fixat de mantenir el compromís amb la cultura, la creació i el públic, el festival es reinventa i incorpora una línia de programació a distància que s’afegeix a l’habitual programa presencial que es va presentar fa unes setmanes. Aquest nou projecte representa una oportunitat per explorar nous formats d’espectacles en formats diferents al presencial i una aposta de futur ja que es preveu que aquesta línia de programació es mantingui en les properes edicions.
El festival, doncs, suma un canal més d’exhibició d’espectacles amb accés des del web de Temporada Alta que estarà connectat a un nova plataforma de distribució de continguts. Un cop allà, l’espectador pot escollir entre diversos tipus de propostes organitzades en 6 canals diferents: Nous formats, propostes en diferents formats, molts d’ells experimentals i pensats i elaborats expressament per a un suport virtual, propostes d’aforament reduït per veure en directe en una videotrucada conjunta a l’Espai Zoom, Emissions en directe d’espectacles de la programació presencial, un Catàleg de gravacions d’obres destacades de la història del teatre europeu contemporani, Càpsules d’arts escèniques per consumir de forma ràpida i gratuïta, i un recull de propostes de creació audiovisual vinculades a Temporada Alta al canal anomenat Audiovisual TA.
La programació A distància arrancarà el dia de la inauguració del festival, el 7 d’octubre, amb una cinquantena d’espectacles, però al llarg de les setmanes s’aniran renovant i ampliant els continguts perquè es pretén que sigui un canal viu que evolucionarà mentre duri aquesta edició de Temporada Alta. D’aquesta cinquantena de primeres propostes que s’anuncien, 22 son internacionals, 4 son coproduccions del festival i 6 són estrenes absolutes.
Aquesta programació neix impulsada principalment per la pandèmia, per ser una alternativa als espectacles presencials en el cas que les mesures sanitàries restringeixin l’accés als teatres, però també i més important encara, amb una clara voluntat d’anar construint un espai virtual que es converteixi en una sala més del festival com a plataforma d’exhibició de noves creacions artístiques.
Les entrades per la programació A distància es posen a la venda a partir d’avui, 28 de setembre, a les 13h al web de Temporada Alta. La venda d’entrades de la programació Presencial continua a bon ritme. A data d’avui s’han superar les 11.000 entrades venudes i s’han obert 27 noves funcions de 17 espectacles.
Temporada Alta ha confiat el desenvolupament de la plataforma digital de distribució de continguts a la unió de 4 empreses tecnològiques anomenada Stream Pack, integrants del Clúster Audiovisual de Catalunya.
PROGRAMACIÓ A DISTÀNCIA:
Nous formats: una aposta per a l’experimentació de nous gèneres
La crisi sanitària que està afectant, entre d’altres, el sector cultural ha conduït als creadors a repensar la idea d’espectacle teatral i a buscar alternatives vàlides per als nous temps. Temporada Alta comptarà en aquesta edició amb muntatges que exploren aquests nous formats de creació i exhibició, que juguen amb la connexió entre el teatre i el cinema, o que busquen la interacció amb el públic a través de la pantalla, i fins i tot experimentant amb el podcast o les trucades telefòniques. Entre aquests espectacles hi ha 6 estrenes, 4 de les quals són també coproduccions del festival.
Cabosanroque presentarà un muntatge en format virtual pensat per descarregar-se i escoltar dins un supermercat: Audioguia per a supermercats en temps de pandèmia simula l’experiència de passejar-se per un supermercat a través de sons quotidians. L’espectador tindrà l’opció de descarregar-se l’àudio, anar a qualsevol supermercat i gaudir de la proposta a través del seu mòbil o tauleta. Estrena absoluta. Coproducció de TA  amb Cabosanroque.
En mis manos, dirigida per Taida Martínez i David Selvas, explica una de les històries més velles i belles del món: la impossibilitat de deixar d’estimar. La protagonista, interpretada per Cristina Plazas, lluitarà per omplir el buit que ha deixat la fi de l’amor i descobrirà que molt pitjor que el patiment de sentir-se abandonada és la certesa de no haver viscut plenament. Aquesta és una producció entre el festival, La Brutal i la Mola Produccions, i compta amb la col·laboració especial de Pere Arquillué. Estrena absoluta.
El creador Francesc Cuéllar proposa a La casi first blind date una cita a cegues per Zoom en un espectacle pensat per un únic espectador cada vegada. Amb l’entrada cada persona podrà escollir si vol una cita amb un actor o amb una actriu i, un cop feta la tria, començarà un joc d’aparences. Què volem ensenyar i què desitgem amagar de nosaltres’ Quines veritats compartim i quines mentides gestem? Quins són, aparentment, els nostres punts forts’ Com ens venem sexual i emocionalment’ L’espectacle és una coproducció entre Temporada Alta i la Fundación Agrupación Colectiva. Estrena absoluta
El col·lectiu Agrupación Sr. Serrano s’endinsa en el món del teatre familiar de la mà dels mites grecs a Prometheus, una sèrie que es representa en directe online, amb un narrador i figures de LEGO, i que pretén interrogar-nos sobre la naturalesa humana sense trobar per força respostes unívoques. Aquesta obra s’estrenarà al festival i està pensada per nens i nenes de 6 a 11 anys.
També es veurà per primera vegada en el marc de Temporada Alta la col·lecció de vídeos de Forced Entertainment titulada Complete Works: Table Top Shakespeare: At Home en la que a través d’objectes quotidians en una posada en escena única, directament des de les cases dels intèrprets, s’expliquen 36 obres de Shakespeare.
Ramon Madaula ha escrit i codirigirà amb Daniel Lacasa Jo vaig tenir un Cayenne, una proposta audiovisual, en cooproducció amb Temporada Alta, que explica la història tragicòmica d’un nàufrag del capitalisme, un triomfador que un dia es troba arruïnat i vivint únicament acompanyat per una cabra. Protagonitzat per Jordi Coromina, la peça en vídeo és un soliloqui que defuig del drama amb un gran sentit de la ironia i alhora, permet replantejar-se el sentit de la vida i la condició humana. Estrena absoluta.
Compartir ubicació, és una experiència online, en directe i interactiva per a només 80 espectadors per sessió, creada durant el confinament. La proposta és obra de Cristina Clemente i Marc Angelet a partir d’una idea de Meritxell Yanes i David Planas.
Poeta de guàrdia és una proposta del quartet de poetes format per Maria Cabrera, Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales, per gaudir d’un breu recital de poemes per telèfon demanant cita prèvia. En acabar s’ofereix la possibilitat de mantenir una breu conversa amb l’actor o actriu.
El público és una pel·lícula de l’argentí Mariano Pensotti, coproduïda pel Grupo Marea i el Festival Internacional de Buenos Aires (FIBA) per entendre l’impacte que té el teatre sobre un grup d’espectadors.
Espai Zoom: buscant la proximitat amb l’actor a través de les pantalles
Temporada Alta ha apostat per innovar a través de nous formats que permetin la interacció i l’acostament entre els artistes i el públic, malgrat es tracti d’una proposta en línia. L’Espai Zoom és un canal que oferirà propostes escèniques pensades per veure en directe des de casa a través de la plataforma Zoom amb un públic reduït. L’actor o actriu, també des de casa, interpreta un text teatral o ofereix un recital poètic.
Els espectacles que es podran veure seran La caiguda de l’H, de Jordi Oriol, Sofregit poètic de Lluís Soler, Psicosis de las 4.48 d’Anna Alarcón, Informe per a una Acadèmia d’Ivan Benet, i Leyendo Lorca d’Irene Escolar. Totes les obres són propostes úniques que només es podran veure el dia en que es programi la sessió i amb un aforament molt reduït per facilitar la connexió artista-espectador.
Emissions en directe: espectacles presencials en streaming
La programació d’aquesta 29a edició ha estat pensada perquè alguns dels espectacles més emblemàtics de la programació presencial es puguin seguir en directe des de casa. Serà el cas de l’espectacle inaugural Bouvetøya (la necessitat d’una illa), escrit a quatre mans entre Julio Manrique, Cristina Genebat, Ivan Benet i Sergi Pompermayer, i també de les diferents sessions del Torneig de Dramatúrgia Catalana. Aquest format en streaming podria ampliar-se en cas que les mesures derivades de la Covid-19 impedissin la representació d’algunes obres en format presencial.
En catàleg: la possibilitat de recuperar grans espectacles
En aquesta primera edició de la programació A distància, Temporada Alta ha apostat per recuperar grans obres de teatre nacionals i internacionals que han marcat les darreres dècades. En molts casos es tracta d’obres que han passat al llarg dels gairebé 30 anys d’història del festival i en altres obres que no s’hi ha programat però que de ben segur conformarien un possible rànquing de les millors obres del teatre contemporani internacional. Tots els títols, que s’aniran actualitzant periòdicament, es podran consultar a l’apartat En catàleg previ pagament d’una subscripció de 3€. Els diners recaptats d’aquestes subscripcions es destinaran a l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) per a projectes que contribueixin a pal·liar els efectes del Covid-19.
Entre els espectacles que es podran veure destaquen especialment muntatges teatrals europeus, la majoria en versió original, i alguns de catalans i de llatinoamericans. El catàleg comptarà amb antigues gravacions d’obres, la majoria de les quals ja no es representen, de directors com ara Guy Cassiers, Romeo Castellucci, Christoph Marthaler, Daniel Veronese, Christane Jatahy, Claudio Tolcachir, Alain Platel, Oskaras Korsunovas, Lluís Pasqual, Mario Gas, Needcompany, Angélica Liddell, Àlex Rigola i Carles Santos, entre molts d’altres.
Càpsules: peces breus obertes a tothom
Una altra proposta d’aquesta programació A distància de Temporada Alta 2020 són les píndoles d’arts escèniques pensades per als “amants del teatre amb poc temps”. Les càpsules breus conformen propostes fresques, variades i gratuïtes que es poden consumir en pocs minuts, a través de dispositius mòbils o de tauletes.
Entre aquestes píndoles Temporada Alta recupera el projecte #antivirusTA, que el festival va impulsar durant el confinament amb la col·laboració desinteressada d’artistes i creadors.  També es podran visualitzar les càpsules de dramatúrgia contemporània internacional del projecte Teatre en 3 minuts, impulsat per l’Institut Ramon Llull, Teatro Timbre 4 d’Argentina i Temporada Alta. El projecte inclou vídeos de lectures dramatitzades de 3 minuts de durada de textos escrits per dramaturgs catalans i argentins.
També, el director i dramaturg Gabriel Calderón presenta a la programació A distància, Sin título, una proposta breu, en vídeo, produïda per la Sala Verdi de Montevideo i estrenada en el marc del festival “Tu casa es el escenario”, que va tenir lloc durant el confinament.
Audiovisual TA: entre el cinema i el teatre
La creació audiovisual ha estat una de les constants de Temporada Alta, especialment per allò que té a veure en la connexió entre les dues arts i la hibridació de llenguatges. En aquest apartat de la programació, gratuït, s’hi podran veure els curtmetratges del projecte The One Project impulsat juntament amb la productora Nanouk Films i que inclou peces amb Baró d’Evel i Xavier Bobés. També es podrà recuperar l’històric dels curts i espots de presentació de Temporada Alta, alguns dels quals han rebut diversos premis nacionals i internacionals.
També es podran veure la pel·lícula Migranland, resultat de l’espectacle del mateix nom que Àlex Rigola va presentar a Temporada Alta 2013 o el documental titulat Temporada Alta: l’èxit de l’efímer de Mercè Sibina i Samuel Colomer, Premi Carles Rahola de comunicació local 2015 al millor projecte sobre comunicació periodística.