Temporada Alta estrena dos espectacles de creació contemporània: No em va fer Joan Brossa i Primer Álbum

Els dos muntatges són coproduccions del festival

Redacció.- Temporada Alta acull l’estrena de dos muntatges que aposten per la creació contemporània i els nous llenguatges, No em va fer Joan Brossa, dels catalans Cabosanroque, i Primer Álbum de El solar, Agencia de Detectives de Objetos, formada pel català Xavier Bobés, la mexicana Shaday Larios i el navarrès Jomi Oligor. Els dos muntatges són coproducció del Festival amb altres organismes, amb el Teatre Nacional de Catalunya i Cabosanroque en el cas del muntatge dedicat al poeta català, i amb la pròpia companyia en el cas de Primer Álbum.

No em va fer Joan Brossa és una instal·lació plàstico-sonora de Cabosanroque que s’instal·larà, des d’aquest vespre fins al 19 de novembre, a l’antiga biblioteca de la Casa de Cultura de Girona. Cabosanroque, grup format per Laia Torrent i Roger Aixut, torna a Temporada Alta després de Bestiari (TA 2013) amb aquest muntatge sobre un dels poetes més singulars del segle XX. L’exposició permetrà al públic conèixer i redescobrir l’obra del popular poeta i dramaturg a través del so nascut d’andròmines com olles, paelles i bidons. La instal·lació, que és d’entrada gratuïta, està pensada perquè no tingui ni principi ni final i els espectadors la puguin anar descobrint al seu ritme, entrant i sortint quan vulguin. Es podrà veure els dies 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 i 19 de novembre de 16.00h a 21.00h. La inauguració és avui a les 20h.

Cabosanroque no són ni mecànics ni músics: són inventors de sons i un dels grups més internacionals de la música experimental catalana. A No em va fer Joan Brossa proposen una reflexió formal, sonora i matèrica que aporta noves significacions a l’univers Brossa. Deixant de banda la poesia objectual, territori de connexió òbvia entre Cabosanroque i el poeta català, el punt de partida de la instal·lació és la paraula que Brossa desenvolupa durant els anys 40 i 50. La instal·lació pretén acostar l’obra del poeta a diferents nivells de comprensió, facilitant, a partir d’elements molt precisos, l’experiència. El objectes, el text , la música i els sons són massa diversos i contradictoris per ser reduïts a un sol significat o missatge.

Aquesta setmana Temporada Alta també acull l’estrena de Primer Álbum, de la mà de El Solar. Agencia de Detectives de Objetos. Bobés, Larios i Oligor descobreixen la història amagada d’un racó del Barri vell i converteixen casos reals en un muntatge escènic. El Solar és una agència de detectius d’objectes que es dedica al treball de camp, fent una feina etnogràfica amb les persones i les seves pertinències i observant com, a través d’aquestes, es reflecteix la història singular i col·lectiva d’una petita comunitat. És per això que els tres artistes s’han instal·lat durant tres mesos en una casa del Barri vell de Girona, per tant de conèixer i entendre l’entorn i, a partir d’aquí, crear el muntatge que ara presenten al Festival.

Shaday Larios i Jomi Oligar ja van visitar Temporada Alta el 2014 quan van presentar La màquina de la soledad i ara, en aquesta coproducció amb el Festival, s’han associat amb Xavier Bobés. L’objectiu del muntatge és visibilitzar les memòries, les vivències amagades i emmagatzemades en els objectes dels habitants d’un lloc específic i, a partir dels mateixos, investigar, teixir vincles i plantejar una reflexió sobre el present d’un barri o ciutat.

Aquesta és la primera col·laboració de Bobés, Larios i Oligor. Els tres, cadascun per separat, han realitzat un treball de recerca sobre la poètica dels objectes i la seva articulació escènica. Cada un parteix de móns molt particulars i comparteixen la passió per la memòria que s’acumula sobre els objectes quotidians i els espais. Els seus processos creatius transiten entre l’oníric i el documental, la fantasia i la vida, la Micrologia i la fragilitat. En els últims anys, han reflexionat, provat i practicat en conjunt, portant fins al límit, totes les capacitats documentals dels objectes aparentment insignificants. En el marc de Temporada Alta oferiran un total de sis funcions de l’11 al 20 de novembre.