Temporada Alta estrena La gran farsa

Una obra àcida sobre el sistema polític i militar, la monarquia i els jutges

Redacció.-  Temporada Alta estrenarà de La gran farsa (Els jutges no porten botons vermells a la toga), una farsa àcida i sense filtres per la qual desfilen els personatges més influents de la cort: empresaris, polítics, responsables de grans mitjans de comunicació, jutges i la monarquia. L’estrena d’aquesta producció del festival i Cassandra Projectes Artístics serà el proper divendres, 14 d’octubre, a les 20 h al Canal – Centre d’Arts Escèniques, de Salt i posteriorment farà temporada a la Sala Beckett de Barcelona, del 15 de desembre de 2022 al 08 de gener de 2023.

Santi Fondevila s’estrena amb aquest espectacle com a autor teatral. El periodista expert en teatre i un dels crítics escènics generadors d’opinió en els darrers anys s’ha animat a escriure aquesta obra de tres actes on passa revista dels poders polítics, judicials i militars d’un estat que, si bé és imaginari, ens remet a uns fets molt propers. Per a crear-la es va inspirar en el judici de l’1 d’octubre de 2017.

L’obra utilitza el recurs del metateatre per a presentar uns presos que, com a activitat ocupacional, preparen una representació escènica. Aquesta obra parlarà d’ells i el seu país, d’una monarquia corrupta d’aparença liberal i d’uns poders econòmics, militars i religiosos que involucraran el poder judicial en la defensa absurda del poder reial, la justificació simbòlica i la pràctica del seu poder i privilegis per a fonamentar la unitat de l’estat, la veneració de la força i la inqüestionabilitat de l’herència.

Al llarg de tres actes breus, farsescos i tràgics, es representarà una resposta institucional a una revolta popular que només pretén la conquesta dels drets fonamentals dels ciutadans, uns drets impossibles d’aconseguir quan només s’aplica des del punt de vista de la manca de drets dels possibles enemics. Al final, els presos, arrossegats per la seva pròpia representació, defensaran la necessitat d’una justícia equànime, desinteressada i neta.

Per construir aquesta farsa, Fondevila s’ha inspirat en Ubú rei d’Alfred Jarry, que juntament amb Eugène Ionesco representen els precursors més importants del teatre de l’absurd, així com els llargament reconeguts humoristes germans Marx i Monty Python. Amb tots aquests referents, el dramaturg presenta una hipèrbole que no serà suficient per amagar la seva efectivitat real ni la seva crueltat.

Jordi Martínez, David Bagés, Xavi Ripoll i Santi Ricard seran els protagonistes d’aquest muntatge, que a partir de la seva realitat han treballat el text tot pensant en la mirada filtrada de Jarry, Ionesco o Monty Python per recrear un espectacle que es rigués d’ells mateixos.