Temporada Alta estrena la versió teatral d’Instruccions per fer-se feixista

Un assaig de l’escriptora Michela Murgia sobre la perillositat de la propagació dels populismes en la societat

Redacció.-  Temporada Alta presenta l’estrena absoluta d’Instruccions per fer-se feixista, l’obra que neix a partir de l’assaig de l’escriptora italiana Michela Murgia, adaptada per Sergi Pompermayer i dirigida per Miquel Gorriz. L’espectacle denuncia l’actual onada del feixisme arreu d’Europa i el món a través d’un text ple d’ironia protagonitzat per Mercè Aránega, guardonada amb el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya 2010, que es veurà aquest dissabte, 10 de desembre, al Teatre de Salt.

L’activista italiana, amb una gran projecció pública, va publicar Instruccions per fer-se feixista (Istruzioni per diventare fascisti) el 2018, enmig de l’auge de l’extrema dreta i en un context de xenofòbia expressada pel president italià Matteo Salvini (fet que es pot extrapolar en altres realitats europees). L’assaig, publicat en català el 2019 per l’Editorial Empúries, afronta la perillosa propagació dels populismes en la societat actual.

L’adaptació de Pompermayer permet endinsar el públic en un monòleg incòmode que planteja molts dubtes i incoherències. El títol de l’espectacle -Instruccions per fer-se feixista- és la primera provocació que l’obra exerceix sobre els espectadors i que alhora és l’enunciat d’un muntatge que, com si es tractés d’un manual, defensa el feixisme de forma totalment irònica i fa trontollar el sistema democràtic.

Miquel Gorriz, director de l’espectacle, va decidir que calia evidenciar, analitzar i desemmascarar el fenomen del populisme davant l’augment de representativitat parlamentària de l’extrema dreta a les últimes eleccions espanyoles i catalanes. “Una de les coses més preocupants del feixisme és que aporta solucions molt fàcils, en canvi la democràcia és molt complexa. En un moment en què la gent no vol complicacions, això ens pot portar al desastre” manifesta Gorriz, al pòdcast de Temporada Alta, i afegeix: “aquesta situació em preocupa molt perquè les dificultats que s’aproximen en els pròxims temps són molt grans i la gent no n’és conscient”.

Instruccions per fer-se feixista és una coproducció de Temporada Alta amb Mola Produccions i el Festival Grec de Barcelona.