
17 des. 2022 Temporada Alta frega el 90% d’ocupació amb prop de 50.000 assistents
Recupera la seva dimensió internacional i encara el futur amb nous projectes
Redacció.- Temporada Alta tanca la 31a edició amb una xifra de públic total de 49.979 participants que son el resultat de sumar els 43.165 espectadors de sala, els 3.351 assistents a les activitats complementàries i 3.463 participants del projecte educatiu A Tempo. Aquesta xifra final, molt similar a la de l’any 2021, es dona en uns moments difícils pel sector de les arts escèniques per la dificultat en recuperar la normalitat en les ocupacions de les platees després de la pandèmia. En global, Temporada Alta ha assolit un 89,06% d’ocupació als espectacles de sala, dos punts i mig per sobre el 2021.
Durant els més de dos mesos de festival s’han presentat 108 espectacles en 220 funcions entre Salt, Girona i les 9 subseus escampades pel territori. 38 d’aquestes propostes han estat estrenes (absolutes, a l’Estat i a Catalunya).
La represa de totes les línies de treball a escala internacional, ja superada la pandèmia, ha permès programar 17 espectacles d’artistes internacionals d’11 països, recuperar l’impuls de la Setmana de Programadors i preparar la propera edició de Temporada Alta a Iberoamèrica, que després d’uns anys complicats, aquest febrer recuperarà el número de companyies que viatjaran a Llatinoamèrica per presentar propostes catalanes.
El festival es converteix en un dels principals agents del país pel que fa al suport a la creació i enguany ha produït o coproduït 22 espectacles, 6 d’ells amb col·laboradors internacionals. 14 d’aquestes propostes tenen garantida una gira o temporada en teatres del país. És el cas per exemple de L’adversari d’Emmanuel Carrère dirigit per Julio Manrique, que farà temporada a Barcelona, o Caridad, d’Angélica Liddell que després de la seva estrena al festival ja té una gira internacional assegurada. A banda de la proposta de Liddell també tindran gira internacional: Flors i viatges de Cabosanroque, Depois do silencio de Christiane Jatahy i Petróleo de la companyia Piel de Lava.
NOUS PROJECTES DE FUTUR
Temporada Alta prepara les properes edicions molt temps abans, buscant suport de programes europeus i participant en projectes internacionals que permeten teixir noves aliances. En aquests moments s’està treballant en tres propostes paral·leles com ara Performing Landscapes, un projecte que pretén portar propostes d’arts escèniques d’artistes reconeguts, com Stefan Kaegi/Rimini Protokoll o El Conde de Torrefiel, a un entorn natural on el paisatge sigui el protagonista. El projecte arribarà a Temporada Alta en la seva edició de 2024. Performing Landscapes compta amb el suport del programa Europa Creativa de la Comissió Europea, amb socis tan prestigiosos com el Festival d’Avignon, el Piccolo Teatro de Milano o el Théâtre Vidy-Lausanne i està liderat per Rimini Protokoll amb disseny i direcció artística d’Stefan Kaegi i Caroline Barnaud.
Temporada Alta també està treballant en altres projectes fruit de la seva política de col·laboració amb institucions internacionals com ara una proposta dins el programa transfronterer Interreg, amb lideratge del Théâtre de Sète (França), i altres dins del programa Europa Creativa. Un dels projectes, liderat per la Fondazione Nazionale de la Danza / Aterballeto de Reggio Emilia (Itàlia), pretén crear una iniciativa de dansa accessible a tots els barris de Girona.
Primers noms de Temporada Alta 2023
A part d’aquests projectes a mitjà termini, el festival ja ha anunciat els primers noms per la propera edició, la del 2023, que arrencarà el 30 de setembre amb un gran concert d’Antònia Font al Palau de Fires de Girona. Serà el concert final de la gira de retorn dels mallorquins i l’únic que el grup farà a les comarques gironines. En pocs dies el festival ha venut la meitat de l’aforament del concert. Pel que fa a les arts escèniques es confirmen La Veronal, Nao Albet i Marcel Borràs, El Eje amb un text i direcció de Sergio Boris (Viejo, solo y puto TA14) i Las Huecas com a noms de la propera programació. Es tracta de 4 coproduccions del festival que ja estan en procés de creació. La Veronal presentarà Firmamento, una obra destinada al públic jove i adolescent; De Nao Albet i Marcel Borràs, serà una antologia de l’obra d’aquests dos creadors catalans que porten 15 anys treballant plegats; Eufòria y desazón, la nova creació de l’argentí Sergio Boris que interpretarà la companyia catalana El Eje i De Amicitia, un espectacle sobre l’amistat del col·lectiu Las Huecas.
També es veurà a Temporada Alta 2023 el nou espectacle de People Power Parnership (PPP), el projecte d’internacionalització i professionalització de joves artistes europeus liderat per la companyia alemanya PanOptikum que compta amb el suport del programa Europa Creativa de la Comissió Europea, i en el que hi participa Temporada Alta. El projecte, que es va inicial el 2020 portarà a Girona un nou espectacle amb 32 joves, entre els quals hi ha els 8 ballarins catalans.
INTERNACIONALITZACIÓ I CREACIÓ CONTEMPORÀNIA
En la present edició, després del sacseig provocat per la pandèmia, ha estat molt important reprendre l’activitat internacional amb una important programació d’espectacles provinents d’11 països i participant en coproduccions internacionals i en projectes europeus. S’han programat 17 propostes provinents de 11 països, entre altres Oskaras Korsunovas (Otelas), Pippo Delbono (Amore), Romeo Castellucci (Il Terzo Reich), Christiane Jatahy (Depois do silencio), Piel de Lava (Petróleo), Mariano Pensotti (Los años), Marina Otero (Fuck me), Johann Le Guillerm (Terces) o Cirque Rasposo (La Dévorée).
El festival ha donat continuïtat a l’espai d’exhibició i descoberta de propostes de creació contemporània, amb projectes nacionals i internacionals, que cada any ofereix la Setmana de Programadors. Enguany ha acollit més de 75 programadors i s’han programat grans noms de l’escena internacional (Romeo Castellucci, Cirque ICI) amb noms del país ja consolidats (Marcos Morau, El Conde de Torrefiel, Cabosanroque, Azkona&Toloza…) i altres noms que el festival creu que poden marcar el futur de l’escena del país i que poden entrar en diàleg amb estructures internacionals per anar definint projectes de futur (Guillem Albà, Led Silhouette…).
Temporada Alta a Llatinoamèrica recupera el ritme
Després d’uns anys complicats, l’edició llatinoamericana de Temporada Alta recupera el número de companyies que viatgen per presentar propostes catalanes a l’altra banda de l’Atlàntic per ajudar a fer present la cultura catalana arreu. Aquesta onzena edició de Temporada Alta a Llatinoamèrica, que tindrà lloc durant el mes de febrer, tindrà lloc a les ciutats de Buenos Aires, Montevideo i Lima.
Les edicions iberoamericanes de Temporada Alta estan cada vegada més consolidades a nivell de públic i de crítica i alguns espectacles com Terra Baixa de Pau Miró i Lluís Homar o A.K.A de Daniel J. Meyer han obtingut el guardó de millor espectacle estranger als Premios Florencio, els guardons d’arts escèniques més prestigiosos d’Uruguai. En les properes setmanes es donarà a conèixer la programació del 2023.
COPRODUCCIONS DEL FESTIVAL EN GIRA I SUPORT A LA CREACIÓ
A banda de les coproduccions ja mencionades en l’avançament de la programació de les properes edicions, enguany el festival ha programat 21 espectacles que són produccions pròpies o que ha ajudat a coproduir, 19 de les quals tenen garantida gira o temporada en teatres –4 a l’estranger– després de passar per Girona. Això és possible gràcies a la contínua col·laboració amb companyies, productores i equipaments del país i de fora.
D’entre els espectacles produïts o coproduïts pel festival que giraran per Europa destaca Caridad d’Angélica Liddell, Flors i viatges de Cabosanroque, Depois do silencio de Christiane Jatahy o Petróleo de la companyia argentina Piel de Lava. Algunes de les produccions faran gira per Catalunya, com Tocar mare de Marta Barceló i Jordi Casanovas i *HIT ME IF I’M PRETTY* de Juana Dolores, que també girarà per l’Estat espanyol. Pel que fa a obres amb temporada garantida a Barcelona trobem L’adversari d’Emmanuel Carrèrè dirigida per Julio Manrique, Instruccions per fer-se feixista de Michela Murgia interpretada per Mercè Aránega, La gran farsa de Santiago Fondevila o Moriu-vos d’Anna Maria Ricart, Joan Arqué i Sol Picó.
Produccions del festival d’altres anys també continuen la seva exhibició nacional o internacional. Romeo Castellucci, La Veronal, Christiane Jatahy, Àlex Rigola, La Calòrica o Clàudia Cedó segueixen portant les seves col·laboracions amb el festival pels teatres i festivals del país o internacionals. Produccions premiades com Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) de Gabriel Calderón o El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc de Josep Maria Miró tindran nova temporada a Barcelona al llarg del 2023.
Durant aquesta edició, el festival ha continuat apostant per participar en la producció d’espectacles combinant el talent català amb l’internacional. Fruit d’aquest treball conjunt s’ha estrenat el concert d’Ute Lemper i la Gio Symphonia amb un repertori d’Erwin Schulhoff amb noms coneguts del període d’abans de la Segona Guerra Mundial.
L’aposta pel suport a la creació s’ha reforçat aquests últims anys. En aquesta edició el festival ha produït la lectura de Confessions de Sant Agustí a càrrec de Joan Carreras, Sondheim x Sondheim, el muntatge dirigit per Mario Gas en homenatge al compositor nord-americà Stephen Sondheim de la mà d’alguns dels intèrprets de les representacions dels seus musicals a Catalunya i Espanya com Vicky Peña, Pep Molina o Muntsa Rius i L’adversari d’Emmanuel Carrère – Julio Manrique.
Amb una mirada cada vegada més internacional, Temporada Alta ha ajudat a companyies del país a entrar en circuits internacionals i ha col·laborat en les produccions de companyies estrangeres. Pel que fa als espectacles del país que ha coproduït trobem Flors i viatges de Cabosanroque o *Hit me if I’m pretty* de Juana Dolores i també ha ofert suport a companyies de fora juntament amb altres institucions internacionals, com en el cas de Caridad d’Angélica Liddell.
Per dotzè any consecutiu el festival també ha produït el Torneig de Dramatúrgia Catalana que, amb el suport de la Fundació SGAE, enguany ha proclamat guanyadora Carla Rovira. L’esdeveniment també ha tingut una edició per a instituts, celebrada des de fa quatre anys en el marc del projecte A Tempo – Arts i Formació, i que ha premiat els alumnes de l’institut Salvador Espriu de Salt.
UN FESTIVAL SOCIAL I EDUCATIU
Amb la voluntat de mantenir el compromís de Temporada Alta amb el territori i vincular les arts escèniques amb els col·lectius amb més dificultats per accedir-hi, el festival ha continuat impulsant programes socials i educatius a través del projecte A Tempo – Arts i Formació.
En la seva sisena edició, el projecte impulsat per la Fundació La Ciutat Invisible amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, ha continuat apostant per promoure el valor educatiu de les arts a les escoles de Girona i Salt organitzant 128 activitats. Al llarg d’aquests dos mesos, 29 artistes han trepitjat les aules per oferir-hi els seus espectacles i tallers, 3.274 estudiants de 55 centres educatius han assistit a diverses funcions especials en horari lectiu i, dins la programació del festival s’ha programat l’espectacle Des dels nostres ulls, creat i protagonitzat pels alumnes de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric de Salt amb la Cia. José y sus Hermanas.
El vessant social del festival s’ha vehiculat, sobretot, a través del programa d’entrades socials a través de la Fundació La Ciutat Invisible que ofereix entrades a preu zero a diversos col·lectius. En concret 4.167 entrades (797 a preu 0 i 2.290 a preu reduït).
ESPECTADORS I TERRITORI
En aquesta darrera edició s’ha detectat un important canvi de tendència en els hàbits de compra: els espectadors han adquirit les entrades amb menys anticipació, provocant que gairebé totes les propostes hagin disposat d’entrades fins a l’últim moment. En els casos en què s’han exhaurit amb rapidesa, el festival ha intentat obrir noves funcions, afegint finalment 9 funcions addicionals.
El festival continua incorporant nous espectadors i enguany s’han registrat 3.194 nous compradors respecte a l’edició anterior. Del total de públic, un 11,51% son compradors menors de 30 anys i un 27,16% prové de fora de Girona i les comarques gironines. La mitjana de públic que ha assistit als espectacles ha estat de 47 anys, que representa un lleuger envelliment de l’edat mitjana dels compradors habituals atribuïble segurament al tipus de propostes programades en l’àmbit musical i familiar. Per gènere, continua essent superior el nombre de compradors dones (62,74 %) respecte els homes (34,14 %).
Enguany hi ha hagut un rellançament del projecte Artèria que ha arribat als 626 inscrits. La comunitat d’espectadors de menys de 30 anys del festival i la Fundació La Ciutat Invisible ha incrementat els avantatges de preu alhora de comprar entrades i ha programat més activitats. La mitjana d’edat dels membres d’Artèria és de 26 anys.
Intentant anar més enllà de la pròpia programació, s’han ofert 36 activitats complementàries, com ara prefuncions, postfuncions, xerrades i trobades amb companyies.
RETORN ECONÒMIC DEL FESTIVAL
Amb l’objectiu de continuar l’arrelament al territori, enguany Temporada Alta ha ampliat el número de subseus. En aquesta 31a edició, el festival ha estat present per primer cop a Puigcerdà, Vilajuïga i L’Escala. També hem programat funcions a Bescanó, Palafrugell, Torroella de Montgrí, Sant Gregori i Banyoles. A més ha fet una primera incursió a Barcelona programant l’espectacle de Krystian Lupa Ritter, Dene, Vos al Teatre Romea.
Durant les 10 setmanes que dura Temporada Alta, 1.432 persones han treballat pel festival amb dedicació molt diversa i s’ha treballat amb més de 270 proveïdors externs. El festival, però, dona també ingressos a tercers, sobretot a negocis del sector del comerç i l’hostaleria, en equipaments culturals no estrictament teatrals i altres negocis. A més el festival ha gestionat directament 1.220 pernoctacions en habitacions d’hotels. A aquesta xifra encara cal sumar-hi totes les habitacions que han contractat les companyies pel seu compte, els professionals i el públic que ha vingut de fora.
El balanç econòmic provisional es tanca amb un pressupost de 3.183.254,60 € que es distribueix de la següent manera: taquillatge (714.089,79€), Generalitat de Catalunya (750.000€), esponsorització i altres recursos (721.106,81€), Ajuntament de Girona (450.000€), Diputació de Girona (265.000€), Ministeri de Cultura-INAEM (250.000€) i Ajuntament de Salt (33.058€). Els percentatges d’ingressos es reparteixen doncs de la següent manera: 55% d’aportació pública, el 23% d’esponsorització i altres recursos, i el 22% provinent de la venda d’entrades.
(Fotografia: Ajuntament de Salt)