
22 set. 2020 Temporada Alta manté l’aposta pel cinema programant 8 pel·lícules i una videoinstal·lació
Albert Serra, estrenarà a Catalunya la videoinstal·lació Personalien
Redacció.- La 29a edició del festival Temporada Alta vol ser una mostra de continuïtat de les darreres edicions, per això un any més demostra el compromís amb les produccions cinematogràfiques programant un total de 8 pel·lícules. El públic del festival podrà veure pel·lícules de temàtiques socials i culturals molt diverses.
En els darrers anys el festival ha programat amb l’objectiu d’explorar noves formes teatrals i teixir ponts entre les arts escèniques i el cinema, Temporada Alta programa aquest any una nova proposta que combina ambdues disciplines: la teatral i la cinematogràfica: Personalien, la videoinstal·lació del banyolí Albert Serra.
Programació cinematogràfica
Aquest any la programació de cinema de Temporada Alta presenta una selecció basada en dos eixos que es combinen: produccions del país i produccions internacionals per una banda, i per l’altra cinema que parla d’arts escèniques des de diversos punts de vista i cinema que parla de grans conflictes mundials.
Una de les grans temàtiques que forma part de la programació d’aquesta edició és la immigració, que alhora és el tema principal de A este lado del mundo, la pel·lícula de David Trueba que es podrà veure a Temporada Alta. Aquesta explica la història d’un enginyer que decideix acceptar un encàrrec de feina a Melilla i allà xoca amb una realitat desconeguda per ell i amb la complexitat d’un dels grans assumptes que remouen el món: la immigració.
Pel que fa a la programació cinematogràfica de la mà de produccions internacionals, Temporada Alta comptarà amb Tomando partido, el documental de Joe Stephenson sobre la vida d’un dels grans actors anglesos de les darreres dècades, Ian McKellen, conegut per les seves participacions en el cinema amb papers en grans èxits com El senyor dels anellsi amb una carrera teatral impressionant a les seves espatlles.
Louis Malle és el director de Vania en la calle 42, possiblement una de les millors pel·lícules sobre teatre que mai s’han rodat. Un assaig de L’oncle Vània de Txèkhov a un teatre abandonat de Broadway acaba barrejant la història que explica l’obra amb la dels actors que participen en l’assaig. Josep d’Aurel és la pel·lícula franco-espanyola sobre un exiliat espanyol a França quan aquesta està entrant a la Segona Guerra Mundial. El film compta amb les veus de Sergi López i Sílvia Pérez Cruz.
Dirigida per Alla Covgan, Cunningham és la mirada documental sobre l’evolució artística d’un dels ballarins i coreògrafs més influents del segle XX, Merce Cunningham. La història que narra el film compren la seva evolució–des de 1944 fins a 1972– com a ballarí just en el moment posterior a la segona guerra mundial.
Aquest any la programació inclou produccions del país com Actrius, la pel·lícula que parla del món del teatre i en la que es reuneixun quartet irrepetible de grans actrius catalanes com són Núria Espert, Rosa Maria Sardà, Anna Lizaran i Mercè Pons. El film és una excel·lent adaptació que Ventura Pons va fer de l’obra E.R de Josep Maria Benet i Jornet. Girant per Sant Antoni és l’altra producció catalana que es podrà veure a Temporada Alta de la mà de Pere Alberó. Aquest és el film inclassificable a partir de l’observació minuciosa del director sobre un mercat i un barri, els de Sant Antoni, que han canviat radicalment en els darrers anys amb la millora estètica del barri i la gentrificació que aquesta ha portat.
La 29a edició comptarà un el documental Encara hi ha algú al bosc que complementa l’obra de teatre que també es podrà veure a Temporada Alta amb el mateix nom. El film periodístic, de Teresa Turiera, Erol Ileri i Tyler Franta sota l’equip de Cultura i Conflicte, dóna veu als oblidats de la guerra dels Balcans, a les víctimes de violacions utilitzades com a armes de guerra i també dels fills nascuts d’aquestes violacions, també víctimes diferides del conflicte, quan se celebren els 25 anys del tractat de pau. El projecte es complementa a més amb una exposició que acompanya l’obra de teatre i aquest documental.
Més enllà del cinema
Com cada any, Temporada Alta segueix apostant per programar obres que fusionen gèneres com són el teatre i el cinema. En aquesta ocasió, el festival de tardor de Catalunya presentarà per primera vegada a Catalunya la videoinstal·lació d’Albert Serra, un dels directors de cinema més presents en el festival els darrers anys, titulada Personalien. El prestigiós director banyolí proposa una experiència immersiva a través de pantalles un bosc amb personatges del segle XVIII que practiquen cruising, com en un quadre animat i obscur de Watteau. Aquesta instal·lació, que va ser un encàrrec del Museu Reina Sofia de Madrid –on es va estrenar l’any passat–, s’inspira en Sade i gira al voltant del desig sexual i les contradiccions amb la moral vigent.
Temporada Alta ha adaptat els espais d’exhibició per complir la normativa vigent de seguretat sobre la COVID-19 aprovada pel PROCICAT, garantint un accés i sortida de la sala de forma esglaonada, amb mesures de distanciament i dispensadors de gel hidroalcohòlic a l’entrada dels teatres i cinemes, amb ús de mascareta i amb aforaments que no superaran el 50% o el percentatge autoritzat en cada moment. Les sales seran desinfectades complint els protocols, abans i després de cada sessió.
La programació de cinema dins el festival Temporada Alta està feta en coordinació i col·laboració del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona/Cinema Truffaut.