Temporada Alta presentarà 97 espectactes i posarà l'accent en la reivindicació de la llibertat d'expressió, en les Coproduccions internacionals i produccions pròpies

Temporada Alta se suma enguany al projecte europeu Pyrenart, amb la coproducció de dues obres que es podran veure a la Setmana de Programadors, Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir i Là de Baro d’evel. També dues de les companyies internacionals que es presenten al festival (Jan Fabre amb The Generosity of Dorcas i Alain Platel amb Requiem pour L.) es presenten amb el suport de la xarxa Pyrenart.

Redacció.-Temporada Alta celebra la seva 27a edició i presenta, un any més, una potent programació de diversos gèneres i disciplines pensada per a tot tipus de públic perquè tothom trobi l’espectacle que busca. Convertit en un festival de referència tant a nivell nacional i estatal com europeu, Temporada Alta s’erigeix com a motor de creació escènica i es posiciona com a un dels pols productius i creatius de casa nostra, veritable pòrtic de la temporada teatral del país. A més, enguany el Festival pren el pols a la societat i programa un gran nombre de produccions que representin un ampli mirall on es pugui veure reflectit el moment actual de la nostra societat i en què se sentin veus molt diferents fora dels discursos dominants.

 

Isabella’s room de Jan Lauwers & Needcompany és la proposta que inaugurarà el festival, que acollirà un total de 97 espectacles del 5 d’octubre al 10 de desembre. Aquest és un dels espectacles més celebrats de la companyia, una fita teatral que ha revolucionat l’escena del segle XXI i que finalment arriba a Girona.

 

Enguany Temporada Alta també és un crit a favor de la llibertat d’expressió i una porta oberta per a cadascuna de les veus discordants que a vegades queden emmudides. Per això, el festival ha encarregat un espectacle, Calla, Hamlet, Calla, a un  grup de joves creadors, coordinats per Carla Rovira Pitarch, que plantegen una reflexió sobre la llibertat  d’expressió, un tema de molta actualitat, prenent com a base el cèlebre monòleg del ‘ser o no ser’ del Hamlet shakespearià.

 

La programació presentada s’equilibra amb propostes internacionals –  20 espectacles de 11 països diferents-, muntatges del nostre país – 58 obres d’autoria catalana-, 26 de creació contemporània  i  un total de 23 produccions i coproduccions, fruit de teixir aliances i complicitats amb companyies, productores i teatres públics i privats, nacionals i internacionals.

 L’àmplia programació que s’ha presentat inclou grans figures internacionals de les arts escèniques contemporànies (Thomas Ostermeier, la companyia 1927, Oskaras Koršunovas, Guy Cassiers, Alain Platel, Jan Lauwer, Stefan Kaegi, Cristiana Morganti, Benjamin Lazar i Slava Polunin), juntament amb alguns dels artistes destacats del país i estrenes coproduïdes pel festival d’alguns dels millors creadors (Ivan Benet, Àlex Rigola, Sergi Belbel, Joan Yago, Llàtzer Garcia, etc). A més, enguany es segueix apostant per la programació de creació contemporània i els nous llenguatges (Baró d’Evel, Uncanny Valley, Lali Ayguadé, Agnés Mateus i Quim Tarrida, Niño de Elche, Jan Fabre etc.).

LA PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL

Temporada Alta és una porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’Estat i sovint a Europa, de moltes produccions internacionals, tant dels noms consagrats de l’escena com de les noves veus que van despuntant a diversos països. En aquesta 27a edició, el festival posarà Catalunya al mapa escènic internacional amb 20 espectacles de fora del nostre país. A més, el festival torna a programar dos grans cicles de teatre internacional; el cicle Connexió Iberoamèrica, que enguany portarà espectacles i que ja s’ha consolidat després de sis anys de vida i el cicle Connexió Flandes, que enguany celebrarà la quarta edició i acosta al públic a l’escena teatral flamenca amb 5 obres.

De la programació estrangera destaquen, entre d’altres, les següent propostes – gairebé totes elles estrenes a l’Estat espanyol o a Catalunya-:la ja esmentada Isabella’s room de Jan Lauwers / NeedcompanyThe Animals and Children took to the Streets de la companyia anglesa 1927, que torna a Temporada Alta després d’haver enlluernat l’any passat el públic del festival amb Golem, Traviata (You deserve a better future), sota la mirada de Benjamin Lazar del Théâtre des Bouffes du Nord, l’espai teatral de referencia de Peter Brook, Uncanny Valley de Stefan Kaegi i Rimini Protokoll, Im Herzen der Gewalt (Al cor de la violència) de Thomas Ostermeier i Schaubühne Berlin, Moving with Pina,  de Cristiana Morganti, Vestuves (Casament) d’Oskaras Korsunovas i Slava’s Snowshow de Slava Polunin.

TEMPORADA ALTA, MOTOR DE CREACIÓ ESCÈNICA

 Les produccions i coproduccions del festival: el pes de l’internacionalització

 Temporada Alta encara la nova edició presentant 23 produccions i coproduccions i renova així la seva voluntat de ser motor de la dramatúrgia del país. Teixint aliances i complicitats amb companyies, productores i teatres públics i privats, nacionals i internacionals, el Festival es posiciona com un dels pols creatius i productius de casa nostra A través d’ajudes a la producció i la creació, el Festival aposta per disciplines molt diverses com la dansa, el teatre visual, el teatre de text, el teatre familiar o la música.

Temporada Alta mira de participar en tot tipus de projectes que puguin ajudar als artistes catalans a internacionalitzar-se i que permeten que el Festival estigui present en el circuit internacional, per tal de crear vincles que permetin la coproducció amb operadors estrangers i la presentació de projectes del país al major nombre possible de països. En aquest sentit, aquest any el Festival participa en la producció de quatre espectacles en coproducció internacionalL’omissió de la familia Coleman dirigida per Claudio Tolcachir amb Timbre 4 de Buenos Aires i La néta del senyor Linh dirigida per Guy Cassiers amb el Toneelhuis d’Anvers. Una altra producció internacional on participa el festival és Uncanny Valley de Rimini Protokoll, en aquest cas amb producció executiva de la Münchner Kammerspiele. També Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir, una coproducció internacional dins el marc de Pyrenart amb participació internacional de CIRCA d’Auch i ICI/CNN de Montpellier.

 El gruix més important de produccions són aquelles on el festival col·labora amb companyies catalanes i institucions del país. Un dels plats fort de la programació de produccions d’enguany és l’estrena a Temporada Alta de MACHO MAN, d’Àlex Rigola, una instal·lació de teatre documental sobre la violència masclista. El muntatge és una coproducció del festival amb Heartbreak Hotel, Titus Andrònic S.L i Teatros del Canal.

 Amb institucions del país, Temporada Alta també estrenarà La set i la revolució, un espectacle de Piero Steiner, Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases, EL CLUB, en coproducció amb el Grec Festival de Barcelona i L’Animal a l’esquena.

 En aquesta 27a edició, Temporada Alta tornarà a col·laborar amb el Teatre Nacional de Catalunya i estrenarà la coproducció Kassandra, una obra de l’uruguaià Sergio Blanco dirigida per Sergi Belbel. Centrada en la figura de la mitologia grega Cassandra, l’obra estarà protagonitzada per Elisabet Casanovas.

Amb companyies i artistes del país, Temporada Alta també presenta diversos muntatges que s’estrenaran al festival aquesta tardor: TROIA, una veritable odissea! un espectacle per a tots els públics de Cor de Teatre dirigit per David Costa i Joan Maria Segura Bernades – coproducció entre el festival i Somfònics-; Epodermis, un muntatge amb direcció i dramatúrgia de Carol López – coproduït amb David Planas-; Una lluita constant, un projecte de Carlota Subirós i La Ruta 40 en coproducció amb la companyia, centrat en com les persones s’organitzen col·lectivament per transformar el món; Una Ilíada, versió del clàssic d’Homer dirigida per Juan Carlos Martel i protagonitzada per Eduard Farelo coproduït amb Martel Produccions; La lleugeresa, un muntatge dirigit escrit i dirigit per Ivan Benet amb Aida Oset com a protagonista i que el festival col·labora en la producció amb La Casa del Teatre; Mili KK de Marc Angelet dins el cicle Verbatim de La Planeta i Els Ocells, una col·laboració en la producció amb la companyia La Calòrica.

 Una aposta per la dramatúrgia i la creació catalanes

 

Fa 27 anys que Temporada Alta dóna suport als creadors del país apostant per la programació basada en textos d’autors catalans, potenciant la nova creació, i programant enguany fins a 58 propostes de creació catalana. D’aquesta manera, el festival programa grans noms de casa nostra, tant de creadors ja totalment consolidats com de noves veus emergents, entre d’altres: Carol LópezMarc ArtigauClàudia CedóCristina ClementeJoan YagoToni GomilaIvan MoralesCarla TorresDaniela FeixasIvan BenetFerran JoanmiquelLlàtzer GarciaMarc Angelet o Marta Buchaca. Un ampli ventall que vol ser una mostra de la literatura dramàtica que s’està fent en llengua catalana.

 Pel que fa als representants de la creació catalana contemporània, que segueix en un moment molt interessant d’ebullició internacional, amb una presència cada vegada més important als teatres de dins i fora del  nostre país, els representants al festival també són nombrosos. Aquest any, a Temporada Alta 2018, podrem veure entre d’altres Baro d’evelLali AyguadéClara PeyaDiego SinigerMarta CarrascoAgnès MateusMaría Muñoz o Àlex Rigola.

 Per últim, tornen dos clàssics de Temporada Alta, Llibràlegs i el VIII Torneig de DramatúrgiaLlibràlegs, coproducció amb Mentidera Teatre, torna a fer entrar els textos teatrals a les biblioteques i enguany està dirigida per Leo Castro i comptarà amb obres de Daniela Feixas, Carla Torres, Marta Buchaca i Clàudia Cedó. I la vuitena edició del Torneig de Dramatúrgia tornarà a enfrontar textos de 40 minuts per, amb la participació del públic, escollir el millor dramaturg. Hi participaran Joan Fullana, Mafalda Bellido, Marta Aran, Jordi Oriol, Roger Torns, Daniela Feixas, Cristina Clemente i Paco Mir, amb una nova presentadora que agafa el relleu a Cristina Clemente, Estel Solé.

 

De Catalunya al món

 Temporada Alta treballa des de fa anys per la internacionalització dels artistes del país, una eina cada cop més necessària per superar les dificultats de finançament del sector i de visualització internacional dels projectes d’aquí. El festival aposta per fer conviure en la programació artistes i espectacles de tot arreu, però també busca punts de trobada entre artistes catalans i professionals internacionals. Així, des de l’any 2011 Temporada Alta organitza la Setmana de Programadors, on es concentren espectacles contemporanis amb l’objectiu de congregar programadors estrangers al voltant de la programació i d’unes trobades professionals. Des dels seus inicis més de 550 professionals nacionals i internacionals han passat pel festival, incloent-hi representants d’institucions de prestigi com el Festival d’Avinyó, el Thèâtre de la Ville de Paris, el Kunsten Festival des Arts de Brussel·les o el Wiener Festwochen de Viena. Enguany, la trobada tindrà lloc del 22 al 25 de novembre i els professionals participants podran veure-hi les propostes d’artistes del país i internacionals tant consolidats com emergents: MACHO MANHere, Rebota rebota y en tu cara explotaUncanny ValleyLiov, The Generosity of Dorcas, Niño de Elche i Genesis 6:6,7.

 

Temporada Alta també aposta per col·laborar en projectes que puguin actuar de trampolí perquè artistes catalans participin en produccions internacionals, treballant col·laboracions i aliances amb altres festivals estrangers per garantir la circulació d’espectacles. Un dels exemples de la feina del Festival, pel que fa a la internacionalització dels artistes catalans, és Temporada Alta a Amèrica Llatina, un format més reduït del Festival que se celebra des de 2013 a Buenos Aires (Argentina) i ens els últims anys també a Lima (Perú) i Montevideo (Uruguai), amb el suport de l’Institut Ramon Llull i Acción Cultural Española (ACE).

 

TEMPORADA ALTA 2018, L’ACTUALITAT A ESCENA

 

En els últims anys es va consolidant la tendència de parlar cada vegada més de temes d’actualitat des dels escenaris, utilitzant les arts escèniques per fer una reflexió social, històrica i política de la realitat del món en el que vivim. Aquesta és una de les peculiaritats de la programació d’enguany, fet que converteix Temporada alta en un mecanisme per prendre el pols a algunes de les crisis i problemàtiques que han marcat o estan marcant els nostres temps.

 El feminisme, el paper de les dones a la societat actual i la violència de gènere són cada vegada més presents al nostre dia a dia. El paper de la dona a la societat és el tema que tracta Rebota, rebota y en tu cara explota; i la violència de gènere és el tema central de la instal·lació-espectacle MACHO MAN d’Àlex Rigola.

 Les migracions massives de població i els refugiats són un tema molt present a la nostra societat i Guy Cassiers, després de parlar-ne de manera directa a Grensgeval (El cas de la frontera) l’any passat, aquest any tracta el tema de forma més poètica a La néta del senyor Lihn.

 El cicle de teatre Verbatim de La Planeta, del qual presentem els tres espectacles creats fins ara, tracta sempre temes d’actualitat. Les obres presentades són El color de la llum, sobre el paper del fotoperiodismeNo m’oblideu mai, sobre el suïcidi, especialment en el cas dels joves; i Mili KK sobre l’objecció de consciència.

 Altres espectacles que toquen temes d’actualitat al festival són Uncanny Valley, sobre el paper dels robots en el futur immediatUna lluita constant, sobre les revolucions avui en diaCalla, Hamlet, Calla, sobre la llibertat d’expressióMundo obrero, sobre el paper de la lluita de classesAmnè(i)st(i)a, sobre la memòria històrica i l’amnèsia que té la societat sobre el passat proper; i Un enemigo del pueblo (Ágora) sobre les relacions de l’art amb el poder polític i econòmic.

 També en l’apartat de cinema algunes pel·lícules toquen temes d’actualitat. En serien exemples Ara, sobre l’impacte de l’anorèxiaLeto, sobre els canvis socials i polítics en la recent història russa contemporània; o Entre dos aguas, que aborda el tema de la reinserció social després de la presó.

 

UN FESTIVAL MULTIDISCIPLINARI I PER A TOT TIPUS DE PÚBLICS

 La programació de Temporada Alta inclou propostes de diferents gèneres, procedències i formats. Més enllà dels espectacles que hem destacat fins ara, presentem ara les propostes musicals, la programació de cinema, els espectacles adreçats al públic familiar i tots aquells muntatges d’autors i creadors gironins.

 

La banda sonora del festival

 A nivell musical cal destacar els concerts de Maria Arnal i Marcel Bagés, que han escollit Temporada Alta per fer el concert de final de gira de 45 cerebros y 1 corazón. Pel que fa als artistes internacionals, cal destacar la presència per primer cop al festival del músic electrònic de trip hop Jay Jay Johanson, que porta des de Suècia la seva música d’autor amb influència del jazz, el funk i l’electrònica. De Madrid ens arriba Rosario de nou al festival per presentar el seu nou disc Noches de gloria. En la programació musical també destaquen les actuacions d’Albert Pla amb l’espectacle musical Miedo, Niño de Elche amb Antología del cante flamenco heterodoxo, La nit dels Sopa II, Clara Peya presentant el seu nou disc Estòmac, i Sílvia Pérez Cruz, una de les cantants amb més presentacions al festival, en aquesta ocasió acompanyada del músic de jazz Marco Mezquida. També el gironí Xebi SF presentarà el seu nou disc De los delfines solo nos cuentan maravillas, que estrena a Temporada Alta després de l’èxit del seu anterior treball Tibidabo.

El cinema a Temporada Alta

 Des de fa uns anys, Temporada Alta inclou el cinema dins la seva programació proposant una programació de pel·lícules i documentals i un cicle, Cine i Escena, que inclou propostes audiovisuals directament relacionades amb les arts escèniques.

 En el marc de la programació de Cinema es podran veure les següents propostes: Sotabosc de David Gutiérrez Camps, Leto de Kirill Serebrennikov, Le livre d’image de Jean-Luc Godard, Entre dos aguas d’Isaki Lacuesta, Comandante Arian d’Alba Sotorra i Ara de Pere Solés.

 Pel que fa al cicle Cine i Escena, les obres que es projectaran seran: Mater de Pablo d’Alo Abba, Impulso d’Emilio Belmonte i la nova producció del festival dins el projecte The One Project, Restos de coses, de Xavier Bobés i Salvador Sunyer Vidal. La primera producció d’aquest projecte, The missing part, protagonitzat per Baró d’Evel, continua la seva trajectòria internacional i ha estat distingida amb diversos premis.

 

Temporada Alta per a tota la família

 

Temporada Alta vol ser un festival per a tothom. A banda de la programació estrictament per a adults, volem que el públic més jove també hi trobi els seus espectacles. Dins la programació d’espectacles familiars es podrà veure Concert pels més menutsEl senyor Petit d’Anna Roca, Bloop! de Pep Bou, Biblioteca de sons i sorolls de José Antonio Portillo i Enric Monfort, Viatge al centre de la terra de Roseland Musical i La llavor del foc de Carlota Subirós i Babou Cham. A banda s’han programat 10 espectacles més per a tots els públics per afavorir que les famílies puguin anar a veure espectacles plegats, petits i grans.

 

COMPROMÍS AMB ELS ESPECTADORS

 El Festival ha fet una aposta pel públic des del principi i l’espectador s’ha convertit en el centre del seu èxit. Temporada Alta vol que tothom pugui accedir al Festival i que l’experiència dels espectadors sigui positiva, enriquidora i diversa segons els interessos de cadascú. Enguany com a novetat el festival estrena nous filtres per cercar espectacles, una nova manera de categoritzar la programació per tal de facilitar a l’espectador trobar l’espectacle que busca. A més, el festival també continua oferint propostes per completar l’experiència escènica, com ara tallers i activitats post o abans de les funcions.

 

 

EL COMPROMÍS AMB PROJECTES SOCIO-EDUCATIUS

 El programa social i educatiu del Festival Temporada Alta 2018 pretén – com ja porta fent en els darrers anys- apropar-se al seu entorn més immediat i oferir la possibilitat que visquin el festival aquelles entitats, els usuaris de les quals no tindrien cap opció de formar-ne part.

 Temporada Alta prioritza les seves línies d’actuació en dos programes amb els quals treballa des de fa anys amb resultats satisfactoris: Apropa Cultura i ConArte, a banda d’un programa de butaques socials i la vinculació amb diferents col·lectius i entitats.