Temporada Alta presenta 10 propostes per les Fires de Girona

Programa grans espectacles internacionals com l’estrena a l’Estat de Depois do silêncio, el nou muntatge de Christiane Jatahy; Petróleo de les argentines Piel de Lava i l’italià Pippo Delbono amb Amore

Redacció.- A punt de començar les Fires de Sant Narcís, Temporada Alta proposa una programació diversa pensada per a tots els gustos i edats: estrenes internacionals, propostes musicals i de dansa, espectacles per a públic familiar i produccions d’èxit que fan gira amb parada al festival. Del 28 d’octubre al 6 de novembre, Temporada Alta programa 10 espectacles que complementaran les activitats festives previstes per aquestes dates a la capital gironina.

GRANS APOSTES INTERNACIONALS

Christiane Jatahy torna a Temporada Alta amb una doble funció de Depois do silêncio, l’obra amb la que la brasilera parla sobre el colonialisme en la seva terra natal, Brasil, amb la seva habitual barreja de cinema i teatre al servei del compromís social. En aquesta última producció que tanca la trilogia de la dramaturga sobre la violència, Jatahy analitza com s’entrellacen el racisme i el capitalisme. Es veurà el 28 i el 29 a El Canal de Salt.

El Teatre de Salt acollirà el 4 de novembre Petróleo, la comèdia que la companyia argentina Piel de Lava ha creat per parlar sobre la feblesa de la construcció del gènere. Ho fan a través d’una història que trasllada els espectadors a un jaciment petrolier de la Patagònia, on quatre homes -interpretats per quatre dones- conviuen en un tràiler mentre extreuen petroli d’un pou gairebé buit. Recentment s’ha obert una segona funció pel dia 5 de novembre.

La darrera proposta internacional programada durant les Fires de Girona serà Amore, un viatge musical i líric per un paisatge pel fado portuguès. Pippo Delbono i la seva companyia presenten una poesia escènica amb les paraules dels grans poetes històrics del fado. S’ha programat pel 5 de novembre al Teatre Municipal de Girona.

PROPOSTES D’ÈXIT I MULTIPREMIADES

Mare de sucre de Clàudia Cedó narra el desig de ser mare d’una noia amb discapacitat intel·lectual, un fet que xoca amb la incomprensió de la seva comunitat. L’espectacle, que després d’estrenar-se a Temporada Alta 2021 es tornarà a veure el 31 d’octubre al Teatre Municipal de Girona, reflexiona sobre el tracte que la societat dona a persones amb discapacitat funcional.

I finalment, el Teatre de Salt serà l’escenari de L’oreneta, el melodrama interpretat per Emma Vilarasau, escrit per Guillem Clua i dirigit per Josep Maria Mestres. Vilarasau es converteix en la senyora Amèlia, una professora de cant que rep a casa seva un jove que vol millorar la seva tècnica vocal. Serà a través de la cançó L’oreneta, escollida pel jove per cantar en el memorial de la seva mare morta recentment, quan naixeran records i detalls del passat dels dos personatges. L’1 de novembre es veurà a Salt, després de passar per Palafrugell i abans de fer-ho a Sant Gregori.

LA DANSA COM A PROTAGONISTA

El multipremiat Opening night de La Veronal, producció inspirada en la pel·lícula homònima, arriba a Temporada Alta per retre un homenatge al món del teatre. En aquesta nova proposta de la companyia catalana manté la seva estètica coreogràfica i s’endinsa en el misteri dels habitants de l’escenari i tots els oficis que permeten fer somiar al públic. El Teatre Municipal de Girona acollirà l’espectacle el 29 i 30 d’octubre.

Vuelta a uno és l’espectacle de dansa pura de Rocío Molina que completa la seva trilogia dedicada a les cordes i a la dansa amb un retrobament a la vida, l’eufòria i la joia. L’artista malaguenya fa recordar al públic que som matèria amb una ànima alterada, que intenta escapar-se, elevar-se i retrobar-se amb el món. El muntatge es veurà a El Canal de Salt el 6 de novembre.

PROPOSTES MUSICALS I PER A PÚBLIC JOVE

L’Orchestra Fireluche celebrarà el proper 31 d’octubre el 20è aniversari de la formació al Teatre de Salt en el marc del festival gironí. El grup presentarà en aquest concert l’àlbum Segona florada -que representa la continuació d’Ataràxia, publicat el 2019 amb Pau Riba- on s’inclouen noves veus i cançons d’un dels grans poetes del país. El concert està farcit de temes plens de referències familiars, entre les quals destaca D’Aina, la darrera cançó que va compondre dedicada a la filla de la seva companya Memi March.

Francesc Cuéllar i Bàrbara Mestanza, dos creadors que ja han passat pel festival amb projectes propis, uneixen els seus talents a Lacrimosa per parlar de l’èxit i el fracàs que pot portar al suïcidi des d’una generació que es veu en ella mateixa com la generació de la frustració: els millennials, a qui se li havia dit que amb esforç podien tenir una vida millor que la dels seus pares i que ara se senten enganyats i no veuen gens clar com sortir d’una vida de precarietat. L’espectacle està programat pel 27 d’octubre a la Sala La Planeta en el marc de la programació per a joves de menys de 30 anys d’Artèria.

MUNTATGE PER A TOTS ELS PÚBLICS

La motxilla de l’Ada, que es veurà el 6 de novembre al Teatre de Salt, és l’espectacle guanyador del Premi a la Crítica 2021 al millor espectacle per a públic familiar. És una proposta poètica sobre la identitat de gènere que reflexiona sobre les etiquetes que controlen la societat a través de la seva protagonista, l’Ada, que s’allibera d’una motxilla feixuga que la vol atrapada en el que se suposa que ha de ser un nen o una nena.