Temporada Alta presenta 106 espectacles en l’edició del 30è aniversari

La programació internacional recupera pes i es reforça la producció i coproducció d’espectacles propis

Redacció.- Temporada Alta viurà la seva 30a edició aquesta tardor amb una programació de 106 espectacles que es veuran del 8 d’octubre al 13 de desembre en 19 escenaris de 6 poblacions diferents. Tot i les restriccions Covid encara vigents, el festival aposta de nou per la presencialitat, per programar més propostes internacionals -el doble respecte la passada edició- i amb més produccions i coproduccions pròpies. Temporada Alta espera arribar, en aquesta programació d’aniversari, al milió d’espectadors acumulats en la seva història.

L’espectacle inaugural serà L’oncle Vània, una coproducció internacional amb el Teatre Lliure dirigida per Oskaras Koršunovas protagonitzada per actors catalans (Julio Manrique, Ivan Benet, Júlia Truyol, Raquel Ferri, Lluís Marco, Carme Sansa, Anna Güell). Serà l’arrencada d’un festival amb 15 propostes internacionals, 26 produccions i coproduccions pròpies, 60 produccions del país i 39 obres de creació contemporània.

La programació arriba als 106 espectacles, amb 152 funcions (+ les d’A Tempo a les escoles) i 39.087 entrades a la venda de propostes de diferents gèneres: teatre, dansa, música, cinema, familiars i propostes online en un nou portal A distància que s’ha renovat totalment.

A banda del ja mencionat Koršunovas el festival programa en aquesta edició alguns dels grans noms de l’escena internacional i nacional: Christiane Jatahty, Alain Platel, Christopher Marthaler, Lisi Estaras, Guy Cassiers, Àlex Rigola, Sergio Blanco, Angélica Liddell, Sílvia Munt, Agrupación Señor Serrano, La Veronal, Cirque Aïtal, Israel Galván i Niño de Elche, Carme Portaceli, Sergi Belbel o Clàudia Cedó, entre altres.

 

PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL

Un dels eixos que defineixen des de fa molts anys Temporada Alta és la programació internacional. El festival s’ha convertit en la porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’Estat i de vegades a Europa, de mol­tes produccions internacionals, tant de noms ja consagrats com de noves veus que despunten en l’escena in­ternacional.

Enguany el festival presenta 15 espectacles de 14 països (25 estrenes absolutes, 9 a l’Estat i 9 a Catalunya). Destaquen Aucune idée de Christoph Marthaler (estrena a l’Estat) que torna al festival després de molts anys d’absència. El director suís presenta un espectacle de complicitat, música i acudits amb la presència, entre altres de l’actor escocès Graham F. Valentine. També Alain Platel, un dels millors coreògrafs internacionals i habitual del festival amb la seva companyia Les ballets c de la b, retorna a Temporada Alta amb la revisió d’un espectacle que ja vam poder veure l’any 2010. Gardenia, 10 anys després (estrena a l’Estat) reuneix a l’escenari artistes transsexuals, ara de més de seixanta anys, que relaten la seva història. Victoria Thierrée Chaplin estrenarà a Catalunya Bells & Spells, un espectacle visual i poètic que explica la història d’una cleptòmana que es veu dominada pels objectes que roba.

Completen la programació internacional coproduccions del festival com Bros de Romeo Castellucci, Entre chien et loup de Christiane Jatahy, Antígone a Molenbeck + Tiresias de Guy Cassiers, Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) del dramaturg Gabriel Calderón, Saison de Cirque de Cirque Aïtal, Habitació 11: La Honte d’Hotel col·lectiu escènic i Mirrors of Human Nature, la creació que neix del projecte People Power Partnership (PPP). A més de les coproduccions internacionals i dels espectacles de la Setmana de Programadors, les propostes amb segell internacional inclouen Divina invención (o la celebración del amor) de Sergio Blanco, els concerts de Gilberto Gil i d’Ara Malikian.

 

Connexió Iberoamèrica

El festival programa, des del 2013, el cicle Connexió Iberoamèrica, un punt de trobada entre les arts escèniques i la cultura de les dues bandes de l’Atlàntic. A través d’aquest cicle s’ha creat un circuit d’exhibició de grans produccions europees i iberoamericanes.

Enguany formen part d’aquesta proposta 6 espectacles, entre els quals es troba l’estrena a l’Estat, després de presentar-se al Fes­tival d’Avignon, d’Entre chien et loup, de Christiane Jatahy. L’obra parla de la societat i la seva evolució a partir de Dogville de Lars von Trier. Aquesta pel·lícula s’ha inclòs també dins la programació de cinema i es podrà veure en paral·lel al muntatge de Jatahy.

El nou projecte de Sergio Blanco, estrena a Catalunya, és Divina invención (o la celebración del amor), un text sobre l’amor presentat amb la iconografia de Francis Bacon, que forma part també de la programació iberoamericana. També es veuran propostes de Lisi Estaras (Habitació 11: La Honte), Gabriel Calderón (Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)), Lagartijas tiradas al sol (Lázaro) i un concert de Gilberto Gil.

 

Coproduccions internacionals

Amb els anys el festival ha enfortit els vincles amb projectes europeus treballant en la producció conjunta amb teatres i festivals internacionals. Els projectes amb coparticipació internacional d’enguany són Bros (coproduït amb el Kunsten Festival des Arts de Brussel·les, Printems des comédiants de Monpellier, el Holland Festival i el Théâtre de Strasburg), Terebrante (coproduït per el Centre Dramàtic Nacional d’Orleans/Val de Loire), Movidas raras (coproduït amb Bonlieu, Scène National d’Annecy, el Théâtre de Liège Théâtre Vidy-Lausan­ne) o NUYE (amb Thaterop de Markt a Bèlgica i l’austríac Festival La Strada, entre d’altres.

 

COPRODUCCIONS I PRODUCCIONS

Un dels eixos principals del festival és la col·laboració amb companyies, productores i equipaments. A més, des de fa anys Temporada Alta ha obert una línia pròpia de producció per impulsar tant la dramatúrgia textual com la d’altres gèneres amb l’objectiu de donar suport a la creació del país.

Algunes de les coproduccions d’aquesta edició neixen del treball conjunt entre directors internacionals de renom i intèrprets catalans. Enguany el director convidat és el lituà Oskaras Koršunovas que dirigeix L’oncle Và­nia d’Anton Txèkhov que, després de l’estrena a Temporada Alta, farà temporada al Teatre Lliure -que n’és coproductor- i també tindrà una gira per teatres de Catalunya. També torna al festival Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard), dirigida per l’uruguaià Gabriel Calderón i interpretada per Joan Carreras. Aquesta va ser una de les grans estrenes de la passada edició que, després de fer temporada a Barcelona i a Madrid (en la seva versió en castellà), ara comença una nova gira catalana i espanyola.

Temporada Alta presenta aquesta edició un total de 26 espectacles que són produccions pròpies, coproduccions o ajudes a la producció. Entre aquestes, 18 són catalanes, 4 internacionals i 4 d’altres punts de l’Estat. 11 son estrenes.

 

Àlex Rigola estrenarà al festival Ofèlia, una coproducció de HEARTBREAK HOTEL, Titus Andrònic i Temporada Alta per a un grup reduït d’espectadors que seguiran l’espectacle amb auriculars.

Completen el llistat de coproduccions propostes, totes elles estrena, com ara El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, obra de Josep Maria Miró dirigida per Xavier Albertí i interpretada per Pere Arquillué; Fulla Blanca, de Marina Baixas i Júlia Mata, que a través d’objectes quotidians explica la necessitat de protegir el planeta; Els àngels no tenen fills, la proposta de teatre Verbatim de Clàudia Cedó, en coproducció amb Mithistòrima Produccions SL i la Sala La Planeta que parla dels drets sexuals i reproductius de les persones amb diversitat funcional o Cent dies i cent vides,  l’obra de Cos a Cos Teatre dirigida per Ferran Joanmiquel basada en el llibre biogrà­fic de la Frederica Montseny.

Altres espectacles que coprodueix Temporada Alta -alguns amb partners internacionals- que ja s’han estrenat són I només jo vaig escapar-ne, Highlands, Arbres, vodka i naus voladores, FAM, Sonoma, Viaje al centro de un idiota, NUYE i Movidas raras.

 

El Torneig de Dramatúrgia presencial i en streaming

El festival també produeix el Torneig de Dramatúrgia Catalana, que enguany arriba a l’11a edició i que compta de nou amb el suport de la Fundació SGAE. Aquest s’ha convertit en un dels esdeveniments més populars del festival i en una plataforma de projecció d’un bon nombre d’autors de nova formada i de títols teatrals. El Torneig es podrà seguir en format presencial, els dilluns a la Sala La Planeta, i en streaming a través de la plataforma A distància.

Els participants d’aquesta edició seran: Yago Alonso, Carmen Marfà, Bàrbara Mestanza, Bernat Molina, Oriol Morales i Pujolar, Begoña Tena, Albert Tola i Aina Tur. Com cada any, el públic decidirà el millor text de cada combat i el guanyador final.

 

ALTRES ESTRENES I ESPECTACLES

Les dates en què se celebra el festival i la seva projecció converteixen Temporada Alta en el marc idoni per estrenar els principals espectacles que es veuran la resta de la temporada a Barcelona i Catalunya. En aquesta trentena edició, el festival acollirà 25 estrenes absolutes, 9 a l’Estat i 9 a Catalunya.

Algunes de les produccions del país que s’estrenen al festival són Les Irresponsables, la nova obra de Javier Daulte dirigida per Sílvia Munt i interpretada per Nora Navas, Cristina Genebat i Marta Marco; l’obra de Samuel Beckett Final de partida dirigida per Sergi Belbel amb un repertori encapçalat per Jordi Boixaderas i Jordi Bosch; i El nedador del mar secret, guanyadora del Premi Quim Masó dirigida per Jumon Erra. El gran comediant, de Joel Joan i Héctor Claramunt, i N’imPORTE quoi de la Cia Leandre Clown completen la selecció.

A banda dels espectacles de creació contemporània que descrivim més endavant, les produccions catalanes que es veuran al festival són Filumena Marturano d’Eduardo de Filippo i Oriol Broggi, Vaig ser pròsper (o recordant la tempesta) de Projecte Ingenu, guanyador del Premi BBVA de teatre, Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I de La Calòrica, La Víctor C. de Carme Portaceli, 360 grams d’Ada Vilaró, Canto jo i la muntanya balla adaptada per Clàudia Cedó, El·lipsi de Ferran Joanmiquel i 53 diumenges de Cesc Gay.

La trentena edició del festival programa espectacles provinents de diferents punts de l’Estat espanyol com la proposta instal·lativa de José Antonio Portillo, A pie que explora els conceptes de maternitat i paternitat, Mellizo doble, la renovada mirada al flamenc de bailaor Israel Galván i el cantant Niño de Elche, o Inicio (UNO), l’espectacle de Rocío Molina amb el guitarrista Rafael Riqueni que forma part de la trilogia sobre la guitarra que s’ha vist al festival.

 

CREACIÓ CONTEMPORÀNIA, DANSA I INTERNACIONALITZACIÓ

En els 30 anys d’història, el festival ha destacat pel fet d’haver-se convertit en un espai per a l’exhibició i descoberta de propostes de creació contemporània en múltiples estils i gèneres, tant en la programació nacional com internacional. Aquesta línia d’exhibició li va merèixer l’any 2012 el premi Max de Noves Tendències.

Un dels principals aparadors de la creació contemporània és la programació lligada a la Setmana de Programadors, que enguany se celebrarà del 18 al 21 de novembre i inclou 11 espectacles. Es preveu que un centenar de programadors del país i de l’estranger viatgin a Girona per descobrir noves propostes.

Entre els espectacles que es veuran durant aquesta setmana, destaca Bros, la nova proposta de Romeo Castellucci que aborda qüestions com la relació amb la llei, la responsabilitat individual i col·lectiva i la submissió al poder, i Terebrante d’Angélica Liddell, que arribarà després d’estrenar-se a Orleans, França. Totes dues obres, que es veuran a Salt i a Girona respectivament, són estrena a l’Estat i coproduccions del festival.

A pie de José Antonio Portillo i Enric Monfort, M.A.R. Un discurso plástico a través del espacio d’Andrea Díaz Reboredo, That’s the story of my life de Macarena Recuerda, Crisálida d’Antes Collado, The Mountain d’Agrupación Señor Serrano, RRR de Frederic Amat, cabosanroque i La Veronal, Conferencia espectacular de David Espinosa, L’elogi de la fissura de Lorena Nogal i Sonoma de La Veronal i Marcos Morau són els espectacles que completen la programació de la Setmana de Programadors.

Altres propostes de creació contemporània, ja fora de la setmana de programadors son: Habitació 11: La Honte, la peça de dansa d’Hotel col·lectiu escènic dirigit per la coreògrafa argentina resident a Bèlgica i un dels nous referents de la dansa contemporània europea, Lili Estaras. Aquest espectacle, estrena al festival, és una coproducció amb el Mercat de les Flors. També veurem la proposta de Juana Dolores Massa diva per a un moviment assambleari, La mala dicció de Jordi Oriol, Rebota, rebota y en tu cara explota d’Agnès Mateus i Quim Tarrida, Fenomen de Quin Giron i Moon Ribas, Inicio (uno) de Rocío Molina, FAM de Les Impuxibles, NUYE de la Companyia de circ “eia”, TOUR de Carla Farrey, Viaje al centro de un idiota d’Enric Montefusco i Xavi Bobés o Ofèlia d’Àlex Rigola, entre d’altres.

 

Projectes europeus

La celebració de la Setmana de Programadors és un clar exemple de la projecció internacional del festival i de participació en projectes compartits amb altres institucions europees. Aquesta col·laboració es materialitza amb projectes com Satèl·lit IETM, Pyrenart i People Power Partnership.

En un clar esforç per refermar el posicionament internacional de Temporada Alta, a continuació de la Setmana de Programadors, Girona acollirà una trobada satèl·lit de la Xarxa Internacional per a les Arts Escèniques Contemporànies (IETM), a la qual està previst que hi acudeixin més de 100 professionals de tot el món per reflexionar sobre el paper de les arts a la societat actual. Coorganitzat per l’ICEC i l’Institut Ramon Llull, en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona i Temporada Alta, la trobada tindrà lloc del 25 al 27 de novembre.

El projecte transfronterer, finançat per la Unió Europea, Pyrenart permet coproduir diversos muntatges amb altres socis internacionals a la vegada que afavoreix la circulació europea d’espectacles arribar a la seva recta final. Algunes de les produccions que enguany s’inclouen en aquest projecte són Sonoma de La Veronal, That’s the story of my life de Macarena Recuerda i RRR de Frederic Amat, cabosanroque i La Veronal.

People Power Partnership (PPP) és un nou projecte europeu dedicat a les danses urbanes en el qual hi participen 170 joves i 14 institucions culturals i educatives de 16 països diferents, entre les quals hi ha Temporada Alta. En el marc d’aquest projecte s’han seleccionat un total de 8 joves catalans d’entre 18 i 25 anys per formar part dels espectacles que s’organitzaran entre 2021 i 2024 i que es podran veure tant a Temporada Alta com a diferents ciutats d’Europa.

Mirrors of Human Nature, és el primer espectacle creat i protagonitzat pels joves que formen part del PPP que veurem al festival. Liderat per la companyia alemanya Pan Optikum i amb la participació de joves lituans, catalans i alemanys, l’espectacle reflexiona sobre el concepte de mirall i s’estrenarà a la plaça de la Catedral de Girona.

 

PROJECTE ARTÈRIA

Temporada Alta treballa des de fa tres anys per millorar la connexió amb el públic jove a través del projecte Artèria, que recull propostes d’interès pels menors de 30 anys amb l’objectiu de facilitar-los l’accés a les arts escèniques, amb un descompte especial que permet veure 4 espectacles per 40€, entre d’altres avantatges.

Andrea Díaz Reboredo torna al festival per estrenar a Catalunya Silencio, un espectacle de poesia visual que recull les experiències i els canvis que ha provocat la crisi sanitària. Aquesta és una de les obres incloses en la selecció #Artèriaproposa, juntament amb la proposta de dansa Crisálida d’Antes Collado, el cabaret Parné de Glòria Ribera i #JUANA DOLORES# *massa diva per a un moviment assembleari*, i el ja esmentat muntatge del projecte People Power Partnership (PPP).

 

PROGRAMACIÓ MULTIDISCIPLINAR

Cada any Temporada Alta programa música en directe, espectacles familiars i produccions cinematogràfiques. Després del parèntesi pandèmic de l’any passat, el festival acull l’estrena de concerts com el que el brasiler Gilberto Gil oferirà a l’auditori per primera vegada a l’Estat, o el de l’orquestra GIO amb Francesc Prat i Xavier Sabata, que celebra 10 anys sobre l’escenari. Altres artistes que oferiran concerts en el marc del festival seran Sopa de Cabra, Sílvia Pérez Cruz, María José Llergo, Albert Pla, Ara Malikian, El Petit de Cal Eril, Rigoberta Bandini, la GIOrquesta i Joan Dausà, que presenta nou treball en el marc de Temporada Alta.

La programació també conté 5 espectacles dins la programació familiar: SÖNS de la Companyia Pels més Menuts, Andròmines de la companyia Samfaina de Colors, Bajau de Ponten Pie (Sergi Ots i Mariona Moya), És Nadal a dins El Pot Petit d’El Pot Petit i Fragile 2.0 de LaBú Teatre. Aquesta oferta es complementa amb una selecció d’espectacles recomanats per a tots els públics, per tal de fomentar experiències familiars i intergeneracionals.

Amb la col·laboració amb el Cinema Truffaut i el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, enguany es podran veure un total de 9 propostes cinematogràfiques i documentals entre les quals destaca El ventre del mar, la nova pel·lícula d’Agustí Villaronga.

 

PROGRAMACIÓ A DISTÀNCIA

Temporada Alta va impulsar l’any passat, amb l’inici de la pandèmia, un nou format de visualització d’espectacles fora dels teatres, la programació A Distància. Enguany, amb la voluntat de donar continuïtat al projecte, s’ha creat una nova plataforma de visualització més còmode i accessible amb una programació pròpia.

El nou web acollirà propostes pensades especialment per a un entorn digital. Dues son coproduccions del festival: Movidas raras (drôles de trucs) de Rodrigo García i Miss Universo de Juana Dolores (estrena absoluta). Completem la programació amb Lázaro de Lagartijas tiradas al sol; el Torneig de Dramatúrgia en streaming; i un catàleg amb més de 20 propostes de grans espectacles que s’han vist en els darrers 30 anys de vida del festival i de directors programats en aquesta edició.

 

PÚBLICS I DIGITALITZACIÓ

El festival gironí treballa des de fa anys per millorar la relació amb els espectadors, ja sigui amb continguts i activitats complementàries –aquest any amb una quinzena presencials i virtuals–, com en la manera d’explicar la programació o de fer arribar la informació al públic. Enguany, Temporada Alta estrena un nou web que, amb l’ajuda de les dades dels usuaris i d’algoritmes d’intel·ligència híbrida (sumant intel·ligència artificial i humana), mostrarà continguts personalitzats per a cadascú. Per fer-ho possible es tindran en compte les dades que voluntàriament confiïn els espectadors quan compren entrades, les enquestes respostes pels usuaris o la informació recollida abans i després de cada funció. Es tracta d’un projecte desenvolupat amb Teknecultura que des de fa anys col·labora amb el festival per explorar noves formules de comunicació amb el públic.

 

A TEMPO I ALTRES PROJECTE SOCIALS

Amb l’objectiu d’acostar el festival i les arts escèniques a tothom, la Fundació La Ciutat Invisible continua impulsant, amb el festival, A Tempo, Arts i Formació, un projecte que teixeix aliances entre el món artístic i el món educatiu. El programa, que compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell facilita eines i recursos per a professionals de les arts i de l’educació. Entre els programes d’activitats previstes, totes elles gratuïtes, es programen espectacles als centres educatius o el Torneig de Dramatúrgia per a instituts. A més, aquest any s’amplia l’oferta i es programaran per primer cop propostes per els alumnes d’educació especial i educació infantil. En total es preveuen 9 propostes per als escolars.

A banda d’aquest projecte, Temporada Alta treballa amb altres iniciatives socials com són les Escoles Tàndem –servei d’intercanvi de coneixements artístics i pedagògics al professorat de tres escoles de Girona–, ConArte Internacional –oferint presència regular d’artistes a l’escola–, Apropa Cultura –cedint part de les localitats a preu reduït per col·lectius vulnerables – i iniciatives de la Fundació Ciutat Invisible adreçades a persones amb risc d’exclusió social.

 

EL PRESSUPOST I LA VENDA D’ENTRADES

A nivell pressupostari, Temporada Alta treballa amb un pressupost total de 2.885.057€, dels quals es preveu 600.000€ en concepte d’esponsorització, 400.000€ de taquilles, 450.000€ de l’Ajuntament de Girona, 33.057€ de l’Ajuntament de Salt, 700.000€ de la Generalitat de  Catalunya, 265.000€ de la Diputació de Girona, 74.000€ per part d’INAEM, 100.000€ per INTERREG i  25.000€ d’Europa Creativa (PPP) i  238.000€ de coproduccions.

Pel que fa a la previsió de despeses, es preveu un cost de 615.990€ per caixets, 535.000€ per personal, les partides de premsa i comunicació 510.000€, hotels, dietes i desplaçaments 192.661€, producció i tècnica 280.000€, produccions Temporada Alta 484.530€, aportació a la coproducció 100.000€, despeses indirectes 14.626€, drets d’autor 42.250€, comissió venda d’entrades 18.000€, comissions bancàries 3.500€, acció comercial 8.500€ i altres despeses 80.000€.

La venda d’entrades per als espectacles de Temporada Alta comença el dimarts 7 de setembre amb la venda preferent per a mecenes del festival i els socis d’El Club de la Ciutat Invisible. El dia 9 comença la venda general al web i a taquilles. En aquest primer dia de venda general s’ofereix un horari presencial intensiu de les 9 a les 15h al Teatre Municipal de Girona amb 5 taquilles simultànies i al Teatre de Salt.

 

30 ANYS DE TEMPORADA ALTA

Amb trenta anys d’història, Temporada Alta s’ha convertit en un dels festivals d’arts escèniques més rellevants del panorama nacional i del sud d’Europa. Va néixer l’any 1992 de la mà de Bitò amb l’objectiu d’apropar al públic la creació escènica contemporània, impulsar projectes d’autoria local i fomentar l’intercanvi i les connexions internacionals. Amb el temps ha anat creixent fins a consolidar-se com un esdeveniment escènic de primera divisió a Europa i en les darreres edicions han comptat amb prop d’un centenar de propostes variades que han superat el 90% d’ocupació mitjana.

Des de 1992 fins a la darrera edició, Temporada Alta ha acollit 1.698 espectacles i 953.713 espectadors (830.188 de sala i 123.525 participants a activitats complementàries i produccions de carrer). D’entre tota la programació d’aquests anys, un 34% (577) han estat espectacles internacionals i un 24% (413) produccions i coproduccions del propi festival.

 

El cartell i curt de la 30a edició

Nodrir. Vacamorta és la matèria (2021) és obra de Pere Noguera (La Bisbal d’Empordà, 1941) cartell de la 30a edició de Temporada Alta. L’artista, que al llarg de la seva vida ha exposat a espais com la Fundació Joan Miró, la Fundació Vila Casas o al Museu d’Art Contemporani de Barcelona, posa un mirall davant dels espectadors per fer una crítica sense contemplacions a la societat, hipòcrita i inconscient, que no vol acceptar la realitat ni mirar que hi ha damunt la taula.

El curtmetratge d’aquesta edició titulat Alopècia androgènica el signa Salvador Sunyer i Vidal que d’aquesta manera tanca la col·laboració que des de fa uns anys manté amb el festival i per la qual ha rebut diferents premis i distincions internacionals. La producció, que s’estrenarà en les properes setmanes, tracta sobre el fet artístic tractat des del punt de vista de l’autoficció i compta amb la col·laboració del director i autor Sergio Blanco, entre altres. Mentrestant se’n pot visualitzar un teaser que el festival utilitzarà com a espot promocional.