
12 juny 2018 Temporada Alta presenta 17 coproduccions, fa una aposta clara per la internacionalització i renova la seva voluntat de ser motor de la dramatúrgia del país
Del 5 d’octubre al 9 de desembre de 2018
Redacció.- Temporada Alta, que se celebrarà del 5 d’octubre al 9 de desembre i que enguany celebra 27 anys, encara la nova edició presentant 17 coproduccions, renovant així la seva voluntat de ser motor de la dramatúrgia del país. Teixint aliances amb companyies, productores i teatres públics i privats, nacionals i internacionals, el Festival es posiciona com un dels pols creatius i productius de casa nostra. La programació completa de Temporada Alta 2018 es presentarà a Girona el 29 d’agost.
Temporada Alta fa un salt en la internacionalització de les produccions
Temporada Alta es consolida com un dels pols escènics del sud d’Europa i continua treballant per a la internacionalització. L’exhibició del millor teatre d’arreu del món, l’aposta per a trobades professionals i la coproducció d’espectacles es consoliden com les puntes de llança de la seva programació. Enguany, a nivell de produccions internacionals, el Festival se centra en dues línies d’actuació: seguir col·laborant amb companyies, equipaments i festivals de fora del país i apostar per crear aliances entre equips artístics i tècnics catalans i estrangers perquè col·laborin conjuntament.Seguint la línia de produccions internacionals on es convida a directors estrangers a portar a escena muntatges amb artistes catalans, Temporada Alta estrenarà La néta del senyor Linh, una coproducció del Festival amb el Teatre Lliure de Barcelona i el teatre Toneelhuis d’Anvers. El muntatge està basat en la novel·la de Philippe Claudel, dirigit pel reconegut director belga Guy Cassiers i protagonitzat per Lluís Homar.
Sol sobre l’escenari, Homar interpreta tots els papers del muntatge (el narrador, el senyor Linh i el senyor Bark) i juga amb tots els recursos escènics: acció dramàtica, paraules, imatges, música, so, projeccions… posant a escena una història sobre la solitud i sobre l’anhel de comunicar-se amb els altres.
La producció repeteix la fórmula que es va iniciar fa dos anys amb l’estrena de Davant la jubilació, on Krystian Lupa treballava amb un equip artístic i tècnic català i que, aquest 2018-19, farà temporada al Teatre de la Abadia de Madrid, al Teatre Lliure i es podrà veure a Valence (França) i a Sant Cugat.
A més, La néta del senyor Linh s’emmarca dins un projecte impulsat pel teatre Toneelhuis d’Anvers que proposa representar el muntatge a quatre ciutats europees, sempre amb direcció de Cassiers però canviant el repartiment amb un equip artístic de cada territori. D’aquesta manera, l’actor i la llengua de cada país on representa el muntatge afegeixen matisos a la peça. L’any 2020, el teatre La Colline de París acollirà les quatre versions del muntatge, en anglès, català, francès i flamenc.
També amb director estranger i equips del país, Temporada Alta presenta L’omissió de la família Coleman, l’obra que va posicionar en el món de l’escena al director argentí Claudio Tolcachir, que ara treballarà amb un equip artístic i tècnic català. El repartiment estarà format per Roser Batalla, Bruna Cusí, Josep Julien, Cesca Piñón, Vanessa Segura, Marc Rodríguez, Ireneu Tranis i Sergi Torrecilla.
La versió argentina del muntatge es va estrenar el 2005, porta més de 2.000 funcions i ja l’han vist 262.000 espectadors de 22 països. A Catalunya ja es va poder veure a Temporada Alta i va fer temporada al Teatre Lliure i al Teatre Borràs de Barcelona el 2010 i 2011. Ara, però, arriba per primera vegada amb Tolcachir dirigint l’espectacle en una producció de fora del seu país, un muntatge que s’estrenarà al Festival, farà temporada posteriorment al Teatre Romea de Barcelona i una gira per Catalunya.
Per últim, i també en la línia de produccions amb creadors del país i estrangers, aquest any s’estrenarà a Catalunya en el marc de Temporada Alta Here, una col·laboració entre dos coreògrafs, la catalana Lali Ayguadé i el franco-marroquí Ghilhem Chatir. El muntatge comptarà amb la soprano Astrid Stockman, el multi-instrumentista Josep Maria Baldomà (Baldo) i la dramaturga i escenògrafa Aïda Gabriêls.
La proposta s’emmarca dins el programa Pyrénart de cooperació territorial de la Unió Europea, una de les principals apostes del Festival per la internacionalització i per incentivar la producció i les relacions escèniques als dos costats del Pirineu. Pyrénart és un important projecte de cooperació territorial Interreg / POCTEFA de la Unió Europea, iniciativa que es durà a terme fins l’any 2020. En el marc de la proposta, Temporada Alta treballa associada amb 5 entitats franceses (Reseau en scène Languedoc-Roussillon / Le Parvis, scène national Tarbes Pyrénees / CIRCa, Pôle National Cirque – Auch Gers Occitanie / L’Espieve, scène national de Foix et de l’Ariège / OARA (Office Artistique de la Région Aquitaine) ) i 3 de l’Estat espanyol (Patronato Municipal de Artes Escénicas y de la Imagen de Zaragoza / Escuela de Navarra de Teatro / BAD – Festival de Teatro y Danza Contemporánea de Bilbao.
En concret, Here és una producció de Temporada Alta 2018 en el marc del projecte europeu i de ICI-CNN Montpellier/Occitanie.
A més, també es presenta una darrera coproducció del Festival amb un equipament internacional, el Münchner Kammerspiele, Ucanny Valley, del director suïs Stefan Kaegi que arriba per primera vegada a Temporada Alta amb la reconeguda companyia berlinesa Rimini Protokoll. El muntatge té com a objectiu reflexionar sobre la relació entre els homes i les màquines i, per fer-ho, el director ha col·laborat per primer cop amb l’escriptor i dramaturg Thomas Melle, que ha acceptat que es realitzi una còpia d’ell en format robot animatrònic.
A la indústria alemanya, els robots normalment no semblen persones per evitar complicacions emocionals. En canvi, a Àsia, els robots hominoides ja s’han desenvolupat des de fa algun temps, per exemple, com a cuidadors, com a companys de feina… La similitud externa amb els éssers humans pretén facilitar l’acceptació de les màquines però si la màquina és massa semblant a l’aparença humana, comencem a sentir desconfiança. Els investigadors de robòtica japonesa anomenen aquesta estranya semblança Uncanny valley, terme que actua com a punt de partida de la proposta.
Temporada Alta és manté com a un dels pols de suport a la creació del país
El gruix més important de produccions són aquelles on el Festival col·labora amb companyies catalanes i institucions del país.
Un dels plats fort de la programació de produccions d’enguany és l’estrena a Temporada Alta de MACHO MAN, d’Àlex Rigola, una instal·lació de teatre documental sobre la violència masclista. El muntatge és una coproducció del Festival amb Heartbreak Hotel i Titus Andrònic S.L, el Grec Festival de Barcelona i Teatros del Canal. En aquesta muntatge, Rigola proposa un viatge escènic i experimental on es convida al públic a desplaçar-se per diferents espais laberíntics guiats per un sistema d’àudio sense fils, on una dona que ha sofert violència de gènere actua com a guia dels espectadors pels diversos espais.
Amb institucions del país, Temporada Alta també estrenarà La set i la revolució, un espectacle de Piero Steiner, Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases (El Club) en coproducció amb el Grec Festival de Barcelona i L’animal a l’esquena. Els quatre artistes, amb la col·laboració de María Muñoz, posaran en comú la seva manera de fer i la seva mirada sobre el món de l’escena i presentaran un projecte que parla sobre els espais on els homes exerceixen la seva masculinitat.
En aquesta 27a edició, Temporada Alta tornarà a col·laborar amb el Teatre Nacional de Catalunya i estrenarà la coproducció Kassandra, una obra de l’uruguaià Sergio Blanco dirigida per Sergi Belbel. Centrada en la figura de la mitologia grega Cassandra, l’obra estarà protagonitzada per Elisabet Casanovas.
Amb companyies i artistes del país, Temporada Alta també presenta diversos muntatges que s’estrenaran al Festival aquesta tardor: Troia, una veritable odissea! un espectacle per a tots els públics de Cor de Teatre dirigit per David Costa i Joan Maria Segura Bernades – coproducció entre el Festival i Somfònics-; Epodermis, un muntatge amb direcció i dramatúrgia de Carol López – coproduït amb David Planas-; Una lluita constant, un projecte de Carlota Subirós i La Ruta 40 en coproducció amb la companyia, centrat en com les persones s’organitzen col·lectivament per transformar el món; Una Ilíada, versió del clàssic d’Homer dirigida per Juan Carlos Martel i protagonitzada per Eduard Farelo coproduït amb Martel Produccions; La lleugeresa, un muntatge dirigit escrit i dirigit per Ivan Benet amb Aida Oset com a protagonista i que el Festival col·labora en la producció amb La Casa del Teatre; Mili kk de Marc Angelet dins el cicle Verbatim de La Planeta; Els Ocells, una col·laboració en la producció amb la companyia La Calòrica i Decadència, d’Steven Berkoff amb direcció de Glòria Balañà.
Per últim, tornen dos clàssics de Temporada Alta, Llibràlegs i el VIII Torneig de Dramatúrgia. Llibràlegs, coproducció amb Mentidera Teatre, torna a fer entrar els textos teatrals a les biblioteques i enguany està dirigida per Leo Castro i comptarà amb obres de Daniela Feixas, Carla Torres, Marta Buchaca i Clàudia Cedó. I la vuitena edició del Torneig de Dramatúrgia tornarà a enfrontar textos de 40 minuts per, amb la participació del públic, escollir el millor dramaturg. Hi participaran Joan Fullana, Mafalda Bellido, Marta Aran, Jordi Oriol, Roger Torns, Daniela Feixas, Cristina Clemente i Paco Mir.
El cartell de Temporada Alta, la cita anual del Festival amb les arts plàstiques
Enguany el cartell del Festival està firmat per Carmen Calvo, artista valenciana amb una llarga trajectòria professional i coneguda per la seva aportació artística a l’art contemporani. Com a referents, Calvo parla de les escultures que Joan Miró realitzava de diferents objectes quotidians i la composició de la peça pot recordar a l’essència d’una obra breu de teatre d’objectes.
Carmen Calvo és titulada en publicitat a l’Escola d’Arts i Oficis de València i va estudiar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Al llarg de la seva carrera ha rebut diversos premis com el Premi Alfons Roig de la Diputació de València (1989), la Medalla de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de València (2009), el Premi de l’Associació Espanyola de Crítica d’Art (AECA) a la millor obra presentada per un artista espanyol viu (2012), el Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya (2013) i el Premi ACCA de la Crítica d’Art (2013). Algunes de les darrers exposicions de l’artista han estat a diverses ciutat europees com Madrid, Paris, Ginebra o Viena.
Per últim, una altra de les novetats és la presentació d’una nova imatge gràfica del Festival que es presenta avui per primera vegada i que s’anirà aplicant progressivament. La nova imatge inclou una nova pàgina web pensada per facilitar l’accés dels espectadors a programació i als continguts del Festival. La nova web s’estrenarà el 29 d’agost amb la presentació de la programació completa.
Temporada Alta es consolida com un dels pols escènics del sud d’Europa i continua treballant per a la internacionalització. L’exhibició del millor teatre d’arreu del món, l’aposta per a trobades professionals i la coproducció d’espectacles es consoliden com les puntes de llança de la seva programació. Enguany, a nivell de produccions internacionals, el Festival se centra en dues línies d’actuació: seguir col·laborant amb companyies, equipaments i festivals de fora del país i apostar per crear aliances entre equips artístics i tècnics catalans i estrangers perquè col·laborin conjuntament.Seguint la línia de produccions internacionals on es convida a directors estrangers a portar a escena muntatges amb artistes catalans, Temporada Alta estrenarà La néta del senyor Linh, una coproducció del Festival amb el Teatre Lliure de Barcelona i el teatre Toneelhuis d’Anvers. El muntatge està basat en la novel·la de Philippe Claudel, dirigit pel reconegut director belga Guy Cassiers i protagonitzat per Lluís Homar.
Sol sobre l’escenari, Homar interpreta tots els papers del muntatge (el narrador, el senyor Linh i el senyor Bark) i juga amb tots els recursos escènics: acció dramàtica, paraules, imatges, música, so, projeccions… posant a escena una història sobre la solitud i sobre l’anhel de comunicar-se amb els altres.
La producció repeteix la fórmula que es va iniciar fa dos anys amb l’estrena de Davant la jubilació, on Krystian Lupa treballava amb un equip artístic i tècnic català i que, aquest 2018-19, farà temporada al Teatre de la Abadia de Madrid, al Teatre Lliure i es podrà veure a Valence (França) i a Sant Cugat.
A més, La néta del senyor Linh s’emmarca dins un projecte impulsat pel teatre Toneelhuis d’Anvers que proposa representar el muntatge a quatre ciutats europees, sempre amb direcció de Cassiers però canviant el repartiment amb un equip artístic de cada territori. D’aquesta manera, l’actor i la llengua de cada país on representa el muntatge afegeixen matisos a la peça. L’any 2020, el teatre La Colline de París acollirà les quatre versions del muntatge, en anglès, català, francès i flamenc.
També amb director estranger i equips del país, Temporada Alta presenta L’omissió de la família Coleman, l’obra que va posicionar en el món de l’escena al director argentí Claudio Tolcachir, que ara treballarà amb un equip artístic i tècnic català. El repartiment estarà format per Roser Batalla, Bruna Cusí, Josep Julien, Cesca Piñón, Vanessa Segura, Marc Rodríguez, Ireneu Tranis i Sergi Torrecilla.
La versió argentina del muntatge es va estrenar el 2005, porta més de 2.000 funcions i ja l’han vist 262.000 espectadors de 22 països. A Catalunya ja es va poder veure a Temporada Alta i va fer temporada al Teatre Lliure i al Teatre Borràs de Barcelona el 2010 i 2011. Ara, però, arriba per primera vegada amb Tolcachir dirigint l’espectacle en una producció de fora del seu país, un muntatge que s’estrenarà al Festival, farà temporada posteriorment al Teatre Romea de Barcelona i una gira per Catalunya.
Per últim, i també en la línia de produccions amb creadors del país i estrangers, aquest any s’estrenarà a Catalunya en el marc de Temporada Alta Here, una col·laboració entre dos coreògrafs, la catalana Lali Ayguadé i el franco-marroquí Ghilhem Chatir. El muntatge comptarà amb la soprano Astrid Stockman, el multi-instrumentista Josep Maria Baldomà (Baldo) i la dramaturga i escenògrafa Aïda Gabriêls.
La proposta s’emmarca dins el programa Pyrénart de cooperació territorial de la Unió Europea, una de les principals apostes del Festival per la internacionalització i per incentivar la producció i les relacions escèniques als dos costats del Pirineu. Pyrénart és un important projecte de cooperació territorial Interreg / POCTEFA de la Unió Europea, iniciativa que es durà a terme fins l’any 2020. En el marc de la proposta, Temporada Alta treballa associada amb 5 entitats franceses (Reseau en scène Languedoc-Roussillon / Le Parvis, scène national Tarbes Pyrénees / CIRCa, Pôle National Cirque – Auch Gers Occitanie / L’Espieve, scène national de Foix et de l’Ariège / OARA (Office Artistique de la Région Aquitaine) ) i 3 de l’Estat espanyol (Patronato Municipal de Artes Escénicas y de la Imagen de Zaragoza / Escuela de Navarra de Teatro / BAD – Festival de Teatro y Danza Contemporánea de Bilbao.
En concret, Here és una producció de Temporada Alta 2018 en el marc del projecte europeu i de ICI-CNN Montpellier/Occitanie.
A més, també es presenta una darrera coproducció del Festival amb un equipament internacional, el Münchner Kammerspiele, Ucanny Valley, del director suïs Stefan Kaegi que arriba per primera vegada a Temporada Alta amb la reconeguda companyia berlinesa Rimini Protokoll. El muntatge té com a objectiu reflexionar sobre la relació entre els homes i les màquines i, per fer-ho, el director ha col·laborat per primer cop amb l’escriptor i dramaturg Thomas Melle, que ha acceptat que es realitzi una còpia d’ell en format robot animatrònic.
A la indústria alemanya, els robots normalment no semblen persones per evitar complicacions emocionals. En canvi, a Àsia, els robots hominoides ja s’han desenvolupat des de fa algun temps, per exemple, com a cuidadors, com a companys de feina… La similitud externa amb els éssers humans pretén facilitar l’acceptació de les màquines però si la màquina és massa semblant a l’aparença humana, comencem a sentir desconfiança. Els investigadors de robòtica japonesa anomenen aquesta estranya semblança Uncanny valley, terme que actua com a punt de partida de la proposta.
Temporada Alta és manté com a un dels pols de suport a la creació del país
El gruix més important de produccions són aquelles on el Festival col·labora amb companyies catalanes i institucions del país.
Un dels plats fort de la programació de produccions d’enguany és l’estrena a Temporada Alta de MACHO MAN, d’Àlex Rigola, una instal·lació de teatre documental sobre la violència masclista. El muntatge és una coproducció del Festival amb Heartbreak Hotel i Titus Andrònic S.L, el Grec Festival de Barcelona i Teatros del Canal. En aquesta muntatge, Rigola proposa un viatge escènic i experimental on es convida al públic a desplaçar-se per diferents espais laberíntics guiats per un sistema d’àudio sense fils, on una dona que ha sofert violència de gènere actua com a guia dels espectadors pels diversos espais.
Amb institucions del país, Temporada Alta també estrenarà La set i la revolució, un espectacle de Piero Steiner, Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases (El Club) en coproducció amb el Grec Festival de Barcelona i L’animal a l’esquena. Els quatre artistes, amb la col·laboració de María Muñoz, posaran en comú la seva manera de fer i la seva mirada sobre el món de l’escena i presentaran un projecte que parla sobre els espais on els homes exerceixen la seva masculinitat.
En aquesta 27a edició, Temporada Alta tornarà a col·laborar amb el Teatre Nacional de Catalunya i estrenarà la coproducció Kassandra, una obra de l’uruguaià Sergio Blanco dirigida per Sergi Belbel. Centrada en la figura de la mitologia grega Cassandra, l’obra estarà protagonitzada per Elisabet Casanovas.
Amb companyies i artistes del país, Temporada Alta també presenta diversos muntatges que s’estrenaran al Festival aquesta tardor: Troia, una veritable odissea! un espectacle per a tots els públics de Cor de Teatre dirigit per David Costa i Joan Maria Segura Bernades – coproducció entre el Festival i Somfònics-; Epodermis, un muntatge amb direcció i dramatúrgia de Carol López – coproduït amb David Planas-; Una lluita constant, un projecte de Carlota Subirós i La Ruta 40 en coproducció amb la companyia, centrat en com les persones s’organitzen col·lectivament per transformar el món; Una Ilíada, versió del clàssic d’Homer dirigida per Juan Carlos Martel i protagonitzada per Eduard Farelo coproduït amb Martel Produccions; La lleugeresa, un muntatge dirigit escrit i dirigit per Ivan Benet amb Aida Oset com a protagonista i que el Festival col·labora en la producció amb La Casa del Teatre; Mili kk de Marc Angelet dins el cicle Verbatim de La Planeta; Els Ocells, una col·laboració en la producció amb la companyia La Calòrica i Decadència, d’Steven Berkoff amb direcció de Glòria Balañà.
Per últim, tornen dos clàssics de Temporada Alta, Llibràlegs i el VIII Torneig de Dramatúrgia. Llibràlegs, coproducció amb Mentidera Teatre, torna a fer entrar els textos teatrals a les biblioteques i enguany està dirigida per Leo Castro i comptarà amb obres de Daniela Feixas, Carla Torres, Marta Buchaca i Clàudia Cedó. I la vuitena edició del Torneig de Dramatúrgia tornarà a enfrontar textos de 40 minuts per, amb la participació del públic, escollir el millor dramaturg. Hi participaran Joan Fullana, Mafalda Bellido, Marta Aran, Jordi Oriol, Roger Torns, Daniela Feixas, Cristina Clemente i Paco Mir.
El cartell de Temporada Alta, la cita anual del Festival amb les arts plàstiques
Enguany el cartell del Festival està firmat per Carmen Calvo, artista valenciana amb una llarga trajectòria professional i coneguda per la seva aportació artística a l’art contemporani. Com a referents, Calvo parla de les escultures que Joan Miró realitzava de diferents objectes quotidians i la composició de la peça pot recordar a l’essència d’una obra breu de teatre d’objectes.
Carmen Calvo és titulada en publicitat a l’Escola d’Arts i Oficis de València i va estudiar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Al llarg de la seva carrera ha rebut diversos premis com el Premi Alfons Roig de la Diputació de València (1989), la Medalla de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de València (2009), el Premi de l’Associació Espanyola de Crítica d’Art (AECA) a la millor obra presentada per un artista espanyol viu (2012), el Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya (2013) i el Premi ACCA de la Crítica d’Art (2013). Algunes de les darrers exposicions de l’artista han estat a diverses ciutat europees com Madrid, Paris, Ginebra o Viena.
Per últim, una altra de les novetats és la presentació d’una nova imatge gràfica del Festival que es presenta avui per primera vegada i que s’anirà aplicant progressivament. La nova imatge inclou una nova pàgina web pensada per facilitar l’accés dels espectadors a programació i als continguts del Festival. La nova web s’estrenarà el 29 d’agost amb la presentació de la programació completa.