Temporada Alta presenta 21 coproduccions amb grans noms de l’escena internacional

El festival gironí manté l’aposta per les produccions del país que després ocupen la cartellera catalana al llarg de la temporada

Redacció.- El festival Temporada Alta torna en una nova edició que se celebrarà d’octubre a desembre i reunirà directors i dramaturgs de renom de l’escena internacional i nacional, al costat, un any més, de les veus emergents més interessants. Si alguns noms com el de Christiane Jatahy fa uns anys eren autèntics desconeguts aquí, ara el festival ha aconseguit que siguin propostes esperades pel públic. Aquesta és una de la constants de les produccions del festival: fer visibles nous projectes i nous dramaturgs, directors o companyies i acompanyar el creixement de noves iniciatives escèniques, en col·laboració amb centres productors del país i de fora.
Enguany seran 21 coproduccions, que en la seva majoria s’estrenaran al Festival i entre les quals hi ha col·laboracions amb productores, companyies i equipaments que ja han establert aliances amb Temporada Alta en altres edicions, i que garanteixen que els espectacles no només es facin realitat, gràcies a la suma d’esforços, sinó que tinguin garantida temporada posterior en algun equipament i gira pel país.
A més, Temporada Alta, en les darreres edicions, amb la intenció d’internacionalitzar les seves produccions i estrenes, ha començat a coproduir amb altres organismes i entitats internacionals. Enguany, entre d’altres, el festival coprodueix amb Théâtre Vidy Lausanne (França), Création Studio Théâtre National Wallone (Bèlgica), SESC São Paulo (Brasil), Ruhrtriennale (Alemanya), Comédie de Genève (Suïssa), Odéon Théâtre de l’Europe (França), Teatro Nacional São Luiz (Portugal), Festival d’Avignon (França), Le Maillon Théatre de Strasbourg Scène européenne (França), Riksteatern (Suècia), Le Parvis (França), La Filature (Scène National Française) o els Teatros del Canal (Madrid).
Temporada Alta referma la seva aposta per les produccions i col·laboracions internacionals
Temporada Alta continua treballant per atraure l’excel·lència artística internacional. Pel que fa a les aliances que el festival ha anat establint amb companyies, institucions i festivals d’arreu del món, en aquesta edició hi serà present la dramaturga brasilera Christiane Jatahy, que l’any 2013 versionava August Strindberg amb Julia a Temporada Alta, l’any següent s’atrevia amb una revisió de Les tres germanes de Txèkhov i el 2017 amb A floresta que anda, un muntatge amb cinema i teatre a partir de Macbeth.
En aquesta ocasió, Jatahy tornarà a Girona amb The Lingering Now, un espectacle que parteix dels textos èpics d’Homer i de la connexió que aquests tenen amb el moviment global actual. L’artista presentarà un espectacle que inclou un documental rodat a Jenin, Palestina, als camps de refugiats de Líbia i de Grècia, a Johannesburg, en una comunitat indígena de l’Amazonia i a Rio de Janeiro. Jatahy demostrarà, un cop més, el seu domini del llenguatge cinematogràfic i teatral.
Una altra de les veus més destacades de la dramatúrgia internacional que aquest any vindrà al festival serà Angélica Liddell, actriu que escapa de la convenció i que ha rebut premis de prestigi com el Premi Nacional de Literatura Dramàtica o el Lleó de Plata de la Biennal de Teatre de València 2012. També el 2017 va ser anomenada Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres pel ministeri de cultura de la República Francesa.
Liddell torna a Temporada Alta amb una proposta teatral que puja el dolor i el dol a l’escenari. Una costilla sobre la mesa. Madre és una epopeia en busca dels avantpassats que se centra en la mort de la seva mare. La interpretació anirà a càrrec de la mateixa Liddell i de Gumersindo Puche, que s’acompanyaran del flamenc heterodox de Niño de Elche, el ballarí Ichiro Sugae i la participació d’un nombrós repartiment local.
Finalment, dins dels internacionals també es troba Shaday Larios de la companyia mexicana Microscopía i Jomi Oligor, d’Hermanos Oligor, que tornen a Temporada Alta amb La melancolía del turista. L’espectacle indaga en la fantasia mental del paradís, la fixació d’aquest imaginari i la seva descomposició.
Oligor i Microscopía faran una mirada crítica a la figura del turista a través del “teatre d’objectes documentals”, fet d’objectes, mecanismes i miniatures, que ja han treballat en altres obres. El muntatge és una coproducció entre Microscopía i Oligor, el Patronato Municipal de las Artes Escénicas de le Imagen de l’Ajuntament de Saragossa, Le Parvis, Iberescena, Festival Grec i Temporada Alta en el marc del projecte transfronterer Pyrenart.
Temporada Alta reunirà directors, dramaturgs i coreògrafs de renom de les arts escèniques del país
Joan Ollé porta a l’escena la novel·la més tràgica de Mercè Rodoreda, La mort i la primavera. L’obra, que s’estrenarà a Temporada Alta, és una coproducció amb el Teatre Nacional de Catalunya. Ollé ha adaptat l’obra que protagonitza un adolescent de catorze anys que observa l’atrocitat i la bellesa del lloc on viu, un poble on els seus habitants es regeixen per unes lleis rigoroses i atàviques i viuen sota dues amenaces: la invasió d’uns éssers anomenats caramens i les envestides del riu.
Per la seva banda, Àlex Rigola torna a Temporada Alta, en una nova col·laboració amb Alba Pujol -aquí aporta una història personal i la interpreta-, per presentar Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres a cap dels viatgers, una obra que parla de la vida i la mort, el present i el futur a través d’una nissaga familiar, concretament d’un pare i una filla. L’espectacle s’estrenarà a Temporada Alta 2019 i està coproduït per la Sala Beckett, Titus Andrònic S. L., Heartbreak Hotel i el propi festival.
Del dramaturg italià Stefano Massini i coproduïda pel Teatre Lliure i Temporada Alta, s’estrenarà CredoinunsolODIO, que reflexiona sobre la vida quotidiana a Gaza. Massini arriba a Temporada Alta amb una obra dirigida per Rosa Maria Sardà i en forma de lectura dramatitzada, que interpreten Meritxell Yanes, Mercè Pons i ella mateixa i que es fa en record a l’actriu Cristina Cervià.
Temporada Alta també estrenarà GRRRLS!!!, un conjunt de manifestos feministes de la mà de Carlota Subirós. Aquesta peça, coproduïda pel CCCB, proposa un recorregut impressionista, lliure i personal a través d’algunes de les veus que ha configurat el moviment feminista com Gloria Anzaudúa, Valerie Solanas, Mina Loy, Clara Campoamor o Virginia Woolf. Un recull de posicionaments i discursos de dones de tot el món que han qüestionat l’status quo i han generat nous llenguatges, realitats i possibilitats.
També coproduirà, amb el Festival Fira Tàrrega, una obra titulada LIVALONE que aborda la precarietat juvenil i el dret a l’habitatge propi. A través de la direcció de Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel, la peça exposa tots els inconvenients que es troben els joves a l’hora d’assolir l’autosuficiència abans dels trenta anys.
En la nova edició del Temporada Alta també s’hi podrà veure a Juan Navarro dirigint una proposta escènica en què Gonzalo Cunill, juntament amb altres intèrprets, fa un recorregut per la vida i l’obra de David Foster Wallace, un escriptor que va captar el malestar i la hipocresia dels Estats Units. L’espectacle, en procés de creació, encara no té un nom definit.
Roberto G. Alonso dirigirà Plomes i reclams, una obra de Marc Rosich que presenta el relat de l’alliberament de Papagena, el personatge de La flauta màgica de Mozart que, farta del seu paper ornamental, decideix fugir de la captivitat. El dramaturg ja ha utilitzat en darrers treballs la faula musical, com en Renard o El llibre de les bèsties, que es basava en el clàssic de Ramon Llull.
Aquest any també es presentaran els resultats d’una recerca escènica de Jordi Duran, que a La defensa alien es pregunta sobre l’ecosistema que envolta la cultura contemporània. La performance es planteja con un tríptic format per tres micropeces, creada cada una amb l’acompanyament d’una persona vinculada a les arts escèniques: Carla Rovira Pitarch, Judit Vidiella i Pagès i Marga Socias.
En aquesta 28a edició de Temporada Alta també hi serà present el muntatge Decadència, escrit per Steven Berkoff i dirigit per Glòria Balañà, que s’estructura a través d’un relat crític, mordaç i carregat d’humor negre de la classe dirigent, dels vicis i de l’amoralitat que plana sobre el seu estil de vida. La interpretació de l’obra, que és una coproducció de Temporada Alta i l’Associació Elecktra, anirà a càrrec de Carles Martínez i Míriam Alamany.
El Festival coproduix també la instal·lació sonora Dimonis/Demons, dirigida per CaboSanRoque i que es basa en les pràctiques exorcistes de Jacint Verdaguer. La companyia gironina Cascai Teatre també estrenarà Noucents, el pianista de l’oceà, una adaptació del monòleg d’Alessandro Baricco.
La dramaturga Clàudia Cedó presentarà a Temporada Alta un projecte social coproduït amb l’Obra Social “La Caixa” i Escenaris Especials i protagonitzat per persones en risc d’exclusió social. En l’obra, titulada LOVE, es mostren diverses maneres d’estimar. La iniciativa Escenaris Especials aposta, des del 2006, pel teatre com a eina de transformació social i per donar veu a les persones amb discapacitat.
En l’apartat de propostes escèniques d’àmbit familiar, Temporada Alta sempre ha apostat per espectacles o experiències per a nadons. Aquest any acull i promou a una companyia que en poc més d’un any ja s’ha posicionat com una emergent revelació: Concerts pels més menuts, un projecte nascut al Black Music Festival, aposta per música escènica de qualitat que atrau als petits i entreté als grans. Al festival estrenaran el seu nou espectacle Musicals pels més menuts, un recorregut per emblemàtics títols del gènere adaptats en temps i forma a les orelles dels més petits.
Aposta per la dansa amb noves produccions de Carrasco i Picó
A l’últim i pel que fa a la dansa, Temporada Alta coprodueix diverses propostes, en alguns casos amb fusió de disciplines, com la darrera creació de Sol Picó i Susanna Barranco, l’espectacle Red Room, que investiga l’àmbit de la prostitució a través de l’audiovisual i el teatre, a més de la dansa.
També Roser López Espinosa presentarà a Temporada Alta el seu últim treball coreogràfic, Trama, que posa èmfasi en el treball en equip i arriba després d’estrenar-se al Mercat de les Flors. Capitanejada per Elena i Neus Masó, la gironina companyia Impàs torna als nostres escenaris amb Kintsugi, una peça de dansa contemporània que dialoga amb la música i el text i indaga en la memòria de la pell mostrant el dolor i la bellesa que hi ha en les ferides, les cicatrius i les esquerdes internes.
Finalment la coreògrafa i ballarina Marta Carrasco, figura destacada de la dansa-teatre de casa nostra, estrenarà A Lili Elbe, un solo dirigit, coreografia i interpretat per Albert Hurtado i ella mateixa.
Torneig renovat
El Torneig de Dramatúrgia s’ha convertit en l’enfrontament teatral més esperat del festival i celebra enguany la novena edició. Hi han resultat vencedors dramaturgs catalans com Cristina Clemente, Jordi Galceran, Jordi Oriol o Daniela Feixas. Enguany, però, tots els participants seran nous: es tracta de Marc González de la Varga, Laura Gost, Alejo Levis, Daniel J. Meyer, Concha Milla, Sílvia Navarro, Adrián Novella i Alícia Serrat.