Temporada Alta presenta més de 20 propostes a Buenos Aires, Lima i Montevideo

Una nova edició que segueix apostant per presentar l’escena catalana a l’altra banda de l’Atlàntic

Redacció.- Comença el X Temporada Alta Iberoamèrica, una nova edició que segueix apostant per presentar l’escena catalana a l’altra banda de l’Atlàntic, actuant com a plataforma d’intercanvi artístic i de projecció dels artistes i companyies de casa nostra. Enguany, s’ha fet un esforç per recuperar la presencialitat, després de l’edició híbrida anterior degut a les conseqüències de la pandèmia. El festival presenta una programació que que s’allargarà fins el 6 març. En concret, la programació de Lima (Perú) serà del 5 de febrer al 6 de març, a Buenos Aires (Argentina) les dates són del 16 al 27 de febrer i, en el cas de Montevídeo (Uruguai), les funcions van iniciar-se el passat 31 de gener i acabaran el 18 de febrer. En aquesta edició, 3 companyies catalanes presenten els seus espectacles a tots tres països.

Les propostes catalanes programades estan a mig camí entre el teatre i la performance, busquen experimentar i plantegen temàtiques que poden interessar al públic més jove. Són les següents: Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel presenten Livalone, els dies 13 i 14 de febrer a Montevideo, 17 i 18 de febrer a Buenos Aires, i 21 i 22 de febrer a Lima. Es tracta d’un espectacle que fa una radiografia sarcàstica de la generació millennial i les dificultats de la vida precària dels joves.

Per la seva banda, Bàrbara Mestanza protagonitza, escriu i dirigeix Pocahontas, o la verdadera historia de una traviesa, un monòleg que reivindica tot un seguit de veritats silenciades a través de la figura d’aquest personatge històric. La peça es podrà veure els dies 15 i 16 de febrer a Montevideo, 19 i 20 de febrer a Buenos Aires, i 23 i 24 de febrer a Lima.

A  més, la companyia Conde de Torrefiel portarà Se respira en el jardín como en un bosque els dies 17 i 18 de febrer a Montevideo, i el 19 i 20 de febrer a Buenos Aires. En aquest cas, la peça planteja un espectacle per a un únic espectador que potser també serà l’únic actor d’aquest espai simbòlic on mirar és tan important com actuar.

Finalment, la sala Timbre 4 de Buenos Aires torna a apostar pel Torneo de dramaturgia Transatlántico, proposta que enfronta autors catalans – i balears –  i autors argentins, i que torna a ser 100% presencial.

Conjuntament amb la programació catalana, aquest any Temporada Alta a Iberoamèrica programa 20 espectacles diferents,  de 9 nacionalitats europees i llatinoamericanes, i al voltant de 50 representacions, a les 3 capitals d’Argentina, Uruguai i Perú. Teatre, dansa i creació contemporània procedents principalment de Catalunya, Espanya, Portugal, Xile, França, Brasil i República Txeca, a més de les tres nacionalitats amfitriones, que acullen una programació intensa que circula per les tres ciutats durant aquestes setmanes de festival.

INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ESCENA CATALANA                                                                     

Després de l’edició passada on els artistes catalans, per primera vegada, no van poder viatjar al festival, aquest any, Temporada Alta Iberoamèrica recupera la total presencialitat. El projecte, que Temporada Alta va promoure ara fa una dècada i ha fet créixer any rere any, malgrat les adversitats, té com a objectiu establir un pont d’intercanvi entre l’escena del país i la iberoamericana, donant a conèixer la dramatúrgia pròpia i els creadors. Més enllà de la programació, el festival suposa un punt de trobada i intercanvi  entre artistes i professionals que hi acudeixen. I és també una oportunitat per generar i ampliar el circuit d’espectacles internacionals que promou Temporada Alta en Gira.

A la programació catalana del festival s’hi ha de sumar els textos que participaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic que se celebrarà, per desè any, a Buenos Aires. 

La programació de Temporada Alta a Iberoamèrica és possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, organisme que promou la llengua i la cultura catalana al món i que aquest any coorganitzen la proposta juntament amb Temporada Alta i les tres seus iberoamericanes.

 

X TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC

Amb Lara Díez Quintanilla i Bàrbara Mestanza

Un any més el Mediterrani i el Río de la Plata s’enfrontaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, a la sala Timbre4 i en el context de Temporada Alta en Buenos Aires (TABA). Aquesta nova edició, se celebrarà entre els dia 24 i 27 de febrer, que és quan s’anunciarà el guanyador després de la gran final. Enguany, hi participen la semifinalista del torneig català de l’any passat, Lara Díez Quintanilla, amb el text Khwam Sukh Sarmiento i la guanyadora del Torneig de Dramatúrgia d’aquest any, Bàrbara Mestanza, amb el text Niñata. Ambdues tenen el repte de traduir els seus textos al castellà i de dirigir i assajar amb actors argentins. Els seus textos s’enfrontaran als dels autors de Buenos Aires en una edició del torneig transatlàntic que, seguint les mesures sanitàries marcades, es podrà realitzar de manera presencial.

El Torneig Transatlàntic, que compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE, es desenvoluparà en dues rondes prèvies classificatòries que enfrontaran un text català amb un d’argentí cadascuna, i la final en la que hi participaran els guanyadors de cada eliminatòria. Fins al moment han guanyat el torneig transatlàntic els autors Roger Peña (El recanvio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El Crédito), Leandro Airaldo (Enamorarse es hablar corto y enredado), la mallorquina Marta Barceló (Tocar Mare), Cristina Clemente (Las lentes para mirar cargadores), Carolina Steeb (De-Construcción), l’argentina Valeria di Toto (El cotidiano) i, l’any passat, el també argentí Lucas Raninzini (Promoción de verano).

 

PROGRAMACIÓ IBEROAMERICANA      

Per als tres països (Argentina, Perú i Uruguai) socis del festival i amfitrions, Temporada Alta suposa una oportunitat d’intercanvi de programacions i l’ocasió de poder programar en xarxa propostes vingudes de Catalunya i la resta d’Europa. El que va començar essent una petita mostra de teatre català a Argentina, gràcies a la vinculació del festival català amb Timbre 4 i el seu director Claudio Tolcachir, ha esdevingut un festival amb programació internacional que es desenvolupa en tres països diferents.

D’Uruguai es podran veure les propostes Pecados capitalistas, de Marianella Morena o Criaturas domésticas, de Lucía Trentini; Perú aporta a la programació El señor Armand, alias Garrincha, de Serge Valletti, que es podrà veure a Buenos Aires i Montevideo, a més dels espectacles Audiencia, Malina, Milimétrica, Nuestros cuerpos sin memoria i El más hermoso y el más triste paisaje del mundo que es representaran a Lima. Per la seva banda, Argentina presenta, en el marc del festival, La persona deprimida de Daniel Veronese, basada en textos de David Foster Wallace.

De la resta de països iberoamericans es podran veure una proposta xilena-portugesa (Estrecho), juntament amb Miguel Bonnevile #6, també de Portugal. Per últim, des de Brasil, arribarà Corto, corto, largo y a veces corto, largo, corto.

Per primera vegada, alguns dels espectacles dels països participants es podran veure també en els altres països. És el cas de La persona deprimida (Argentina) o El señor Armand, alias Garrincha (Perú).

 

PROGRAMACIÓ EUROPEA

Amb la voluntat de créixer, establir ponts culturals i consolidar-se en les seus del festival com aparador de l’escena europea, Temporada Alta Iberoamèrica també programa propostes de diferents escenes de l’antic continent.

Enguany es programen un gran nombre d’espectacles de França: Attraction de Vincent Dupont, El señor Armand, alias Garrincha (cocreació amb el Perú), Les vagues de Noé Soulier, Que du bonheur (?) de Tomeo Vergés, Vrai/ Faux (Tache lo que no corresponda) de Michel Cerda i Thierry Collet i Nuestros cuerpos sin memoria (cocreació amb el Perú).