Temporada Alta programa 193 funcions de 107 espectacles

El festival programa 17 espectacles de grans noms de l’escena mundial com Oskaras Koršunovas, Pippo Delbono, Romeo Castellucci, Declan Donellan, Marina Otero, Cristiana Morganti i Piel de Lava

Redacció.- Temporada Alta torna a programar aquesta tardor, al llarg de 10 setmanes, 107 espectacles d’arts escèniques que inclouen estrenes i produccions, propostes de creació contemporània i muntatges de dramaturgs i creadors del país, a banda d’un ambiciós programa d’espectacles internacionals de la mà d’alguns dels grans noms actuals de l’escena mundial. La 31a edició, que se celebrarà del 7 d’octubre al 12 de desembre, recupera així el seu caràcter internacional i reforça l’aposta per acostar-se als creadors

La nova edició s’inaugurarà amb L’adversari, una obra dirigida per Julio Manrique a partir d’un dels textos més truculents i emblemàtics d’Emmanuel Carrère adaptat pel propi director juntament amb Marc Artigau i Cristina Genebat. La novel·la de Carrère, publicada l’any 2000, narra la vida d’un home que va matar la seva família el 1993 després de mantenir una vida inventada durant anys. El muntatge, que és una de les produccions pròpies del festival, compta amb la interpretació de Pere Arquillué i Carles Martínez.

La programació arriba als 107 espectacles i 193 funcions (sense tenir en compte les que es fan a les escoles dins al projecte d’A Tempo). En total es posen a la venda 42.450 entrades per a propostes de diferents gèneres:  teatre, dansa, música, circ, instal·lació, cinema i familiars.

La 31a edició referma la línia de programació internacional, que situa el festival com a porta d’entrada a la península de grans noms de l’escena mundial i nous artistes i companyies que despunten arreu. Enguany s’hi presenten 17 espectacles arribats d’11 països. Oskaras Korsunovas, Cheek by Jowl, Pippo Delbono, Romeo Castellucci, Christiane Jatahy, Ute Lemper, Mariano Pensotti, Marina Otero, Krystian Lupa o Cristiana Morganti són alguns dels noms de l’escena internacional que estaran a Temporada Alta 2022.

Els temes que marquen l’actualitat són molt presents la programació, fet que demostra que la realitat de l’escena artística actual connecta amb les problemàtiques i inquietuds d’una societat en crisi. *HIT ME IF I’M PRETTY * o Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor, Aquellas que no deben morir, Titanas, La casa sin Bernarda o Petróleo són algunes de les obres de Temporada Alta en les quals les dones són les protagonistes absolutes; l’ecologia i la sostenibilitat són els temes principals de Canto mineral i Temple du present; els muntatges Depois do silencio, Instruccions per fer-se feixista i Il Terzo Reich fan una mirada crítica sobre l’auge del feixisme; i les obres Harakiri i Lacrimosa parlen del suïcidi. La memòria històrica, la immigració, l’homofòbia, la política internacional, l’habitatge, la vellesa o la tecnologia són altres temes que estan presents en els muntatges de Temporada Alta 2022.

Amb l’objectiu que els joves esdevinguin una comunitat activa i cohesionada amb veu pròpia, Temporada Alta ha continuat treballant amb el projecte Artèria, que enguany proposa 7 espectacles de creadors joves pensats per a públic de la mateixa generació. El projecte incorpora, a més, algunes novetats com Artèria Ho Peta i Artèria IN, per incrementar la participació dels joves, juntament amb nous avantatges i descomptes.

Vinculat amb la reivindicació de la presencialitat i amb una clara vocació per apropar la programació del festival al territori, la 31a edició de Temporada Alta arribarà per primera vegada a Barcelona, concretament al Teatre Romea, amb Ritter, Dene, Voss de Thomas Bernhard, el gran espectacle de Krystian Lupa que es veurà de nou al festival, 25 anys després de la seva estrena a Cracòvia, en el marc del festival. A més, la programació incorpora 4 noves seus més (l’Escala, Puigcerdà, Sant Gregori i Vilajuïga) que se sumen a les ja habituals (Torroella de Montgrí, Banyoles, Palafrugell i Bescanó),  fora de les seus oficials de Girona i Salt.

PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL

Temporada Alta recupera la normalitat acollint 17 espectacles d’11 països per potenciar la vocació de festival internacional que presenta grans noms de l’escena mundial i nous artistes i companyies que despunten actualment.

D’entre totes elles destaca Otelas (estrena a l’Estat), basada en Otel.lo de William Shakespeare i dirigida per un dels referents internacionals més presents al festival, Oskaras Koršunovas, que amb un equip d’actors lituans canvia el gènere del protagonista i mostra l’abast de la manipulació política en una societat moderna en la qual l’explotació, la xenofòbia i l’exclusió són ben presents.  Temporada Alta també recupera un dels grans creadors contemporanis que ha fet parada al festival en una ocasió: Pippo Delbono. Hi presentarà  Amore, estrena a l’Estat, on ofereix una visió de l’amor melancòlica, amb músics portuguesos de fado i una troupe d’actors molt singulars encapçalada per ell mateix.

També seran estrenes a l’Estat dues propostes més provinents, també, d’Itàlia: la instal·lació performativa Il Terzo Reich de Romeo Castellucci i la nova creació de Cristiana Morganti. La creació de Castellucci, referent de l’escena contemporània des de fa dues dècades i habitual del festival, tracta del paper del llenguatge en la comunicació i de l’excés d’informació. Morganti per la seva banda presentarà un espectacle de dansa que recull el llegat de Pina Bausch per explorar la poesia, el moviment límpid i el sentit de l’humor.

Una altra de les obres internacionals programades serà Ritter, Dene, Voss, de Thomas Bernhard dirigida per Krystian Lupa, que torna al festival 25 anys després de ser estrenada a Cracòvia, i que aquest cop es programarà al Teatre Romea de Barcelona. La versió cinematogràfica de Temple du present (solo pour octopuss) també serà al festival. Es tracta d’una pel·lícula que mostra l’espectacle protagonitzat per un pop i que explora la relació entre els homes i els animals, amb una mirada ecologista i de futur. Dirigida per Stefan Kaegi, del col·lectiu Rimini Protokoll, s’estrenarà a l’Estat i anirà acompanyada d’un col.loqui amb alguns responsables de l’espectacle.

La vida es sueño, un dels clàssics del teatre del Segle d’Or espanyol, és l’obra que ha escollit Declan Donnellan i la seva companyia Cheek by Jowl, per treballar amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico. Donnellan, vell conegut de Temporada Alta i especialista a treure dels clàssics tota la seva contemporaneïtat i fer-los accessibles al públic d’avui en dia, presentarà aquesta producció al festival gironí després de la seva estrena a Sevilla i abans d’estrenar temporada al Teatro de la Comedia de Madrid.

Temporada Alta programa enguany dues propostes de circ provinents de França en dues carpes que s’instal·laran a La Copa de Girona. Una d’elles es titula La Devorée (estrena a Catalunya) que arriba de la mà del Cirque Rasposo, una companyia dirigida per Marie Molliens, amb un espectacle que ret homenatge a la figura de la dona des de totes les disciplines del circ. La segona és Terces del Cirque Ici, on l’artista Johann Le Guillerm dialoga amb màquines i instal·lacions futuristes en una proposta molt poètica, que s’estrena a l’Estat espanyol.

Connexió Iberoamèrica

7 espectacles formen part enguany del cicle Connexió Iberoamèrica, que des de 2013 programa propostes d’artistes llatinoamericans que ens permeten conèixer el que es cuina a l’escena sudamericana. Enguany destaca la nova producció de Christiane Jatahy, flamant Lleó d’Or 2022 de la Biennal de Venècia i una de les directores més presents del festival gironí els darrers anys. Depois do silencio, coproduïda per Temporada Alta i estrena a l’Estat parla de l’auge del populisme, la manipulació i l’extrema dreta a Brasil en una combinació de teatre amb projecció d’imatges gravades i en directe.

Temporada Alta també acollirà l’estrena a l’Estat la nova obra de Mariano Pensotti, un dels creadors argentins que més es presenten a l’Europa del nord. Los años és una peça que proposa un joc teatral on es veu simultàniament la vida d’una persona en l’actualitat i d’aquí a vint anys. D’aquesta manera l’artista reflexiona sobre el futur, les decisions preses i els canvis.

Tres de les obres de Connexió Iberoamèrica s’estrenaran a Catalunya. Petróleo, de la companyia argentina Piel de Lava, evoca a quatre homes –interpretats per quatre dones– en un univers híper-masculí com és una plataforma petrolífera on conviuen sense companyia de cap dona durant mesos. Amb humor i sentit crític, la companyia exposa la fragilitat darrera de la capa protectora de la masculinitat.

També serà estrena a Catalunya Fuck me, de la creadora argentina Marina Otero, que trepitjarà per primera vegada el festival gironí amb una proposta entre la dansa contemporània i l’auto ficció que repassa la relació de l’artista amb el seu cos i amb els homes. I també ho serà Gran Reserva, de Les Luthiers, una companyia històrica fundada l’any 1967 i un referent en l’àmbit del teatre humor i música amb increïbles instruments totalment imaginatius. Aquest concert està coorganitzat amb l’Auditori de Girona.

Les ja estrenades Canto mineral d’AzkonaToloza, que combina teatre documental i construcció de l’espai en directe, i La melancolía del turista d’Oligor y Microscopía, coproducció de Temporada Alta 2019, completen la programació transoceànica.

Coparticipació internacional

En els últims anys, el festival ha incrementat la seva participació en coproduccions internacionals, tant en espectacles d’artistes del país com de fora. L’objectiu és crear sinergies amb altres institucions i països per assegurar la circulació dels artistes i unes bones condicions de producció. N’és un bon exemple Caridad, l’estrena absoluta que Angélica Liddell protagonitzarà aquesta tardor a Temporada Alta. L’espectacle és una coproducció del festival amb Atra Bilis, els Teatros del Canal de Madrid, Emilia Romagna Teatro i el CDN Orléans / Val de Loire.

Altres projectes que compten amb coparticipació internacional són Depois do silencio (Théâtre Odeon de París, la Schauspielhaus de Zurich, el Centro Dramático Nacional de París, el Piccolo Teatre de Milano o el Théatre National de Bruxelles), Petróleo (amb gira europea coproduïda entre Temporada Alta, el Festival de Otoño, Teatro Central de Sevilla i el Festival de Teatro Iberoamericano de Cádiz)

COPRODUCCIONS I PRODUCCIONS

Temporada Alta manté l’aposta per produir, i per tant finançar, propostes escèniques pròpies i per coproduir espectacles amb companyies, equipaments i productores internacionals i del país. En total, 21 muntatges d’aquesta edició són produccions pròpies i coproduccions.

A banda de la participació en la producció amb agents internacionals en els muntatges de Christiane Jatahy i Angélica Liddell, Temporada Alta també impulsa la creació combinant el talent català amb l’internacional. Fruit d’aquest treball conjunt, s’estrenarà el concert d’Ute Lemper i la Gio Symphonia que han treballat conjuntament. La gran diva de la música alemanya oferirà un repertori que mesclarà Erwin Schulhoff amb noms coneguts del període d’abans de la segona guerra mundial. Aquesta és una producció organitzada entre l’Auditori de Girona, l’orquestra gironina, i Temporada Alta.

Cada any el festival gironí assumeix la producció d’alguns dels espectacles que presenta. Enguany a banda del ja mencionat espectacle inaugural, produeix el ja habitual Torneig de Dramatúrgia,  la lectura de Confessions de Sant Agustí a càrrec de Joan Carreras, que estrenarà la Catedral de Girona com a escenari del festival, i de Sondheim x Sondheim, el concert dirigit per Mario Gas –un dels directors del país que més vegades ha dirigit obres del compositor nord-americà Stephen Sondheim– que posarà en escena, acompanyat d’una trentena d’artistes convidats, algunes de les seves cançons més recordades.

També s’estrenarà la nova coproducció de cabosanroque  amb equipaments i festivals de l’Estat i de fora. La companyia presentarà la instal·lació immersiva Flors i Viatges, amb la qual tanca la trilogia de peces basades en obres de literatura catalana. En aquesta ocasió està dedicada a Mercè Rodoreda.

Juana Dolores, una de les veus emergents del panorama poètic i l’escena catalana, estrenarà *HIT ME IF I’M PRETTY * o Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor, un espectacle sobre les contradiccions amoroses coproduït entre el festival i l’Antic Teatre. També pujarà a l’escenari de Temporada Alta el muntatge adaptat per Sergi Pompermayer, dirigit per Miquel Górriz i interpretat per Mercè Aránega, Instruccions per fer-se feixista de Michela Murgia, que analitza i desemmascara el fenomen del populisme i l’onada de feixisme que s’estén per Europa i el món. L’obra és una producció de Mola Produccions i Temporada Alta.

Ramón Simó dirigirà La gran farsa, una crítica social i política. En aquesta nova edició també s’estrenarà Moriu-vos, una obra de Cultura i Conflicte que, després de rebre el Premi de la Crítica 2022 a la millor dramatúrgia i ser finalista dels premis MAX 2021 amb Encara hi ha algú al bosc, presenta una obra que reflexiona al voltant de la vellesa. Es tracta d’una coproducció de Cultura i Conflicte, Teatre de l’Aurora, el Teatre Nacional de Catalunya i Temporada Alta. La companyia de dansa Mal Pelo estrenarà The bluebird call, una mostra del procés de treball coproduït amb el Théatre de la Ville de París, el TNC i el festival Grec que culminarà el 2023.

Temporada Alta segueix en la línia iniciada durant la pandèmia d’avançar recursos i finançament per a produccions que tindran lloc més endavant. Els espectacles coproduïts que es presentaran la pròxima edició i que ja han començat el seu procés de creació seran Firmamento de La Veronal, destinada a públic jove i adolescent, De Nao Albet i Marcel Borràs, una antologia de l’obra d’aquests dos creadors que porten 15 anys treballant plegats,  Euforia y desazón, la nova creació de Sergio Boris que interpretarà la companyia catalana El Eje i De Amicitia del col·lectiu Las Huecas.

En aquests moments més de 30 antigues produccions del festival continuen en gira o exhibició, un fet habitual que posiciona Temporada Alta  com a un espai idoni per presentar muntatges que després tenen vida. Algunes d’aquestes produccions es podran veure de nou en la programació d’aquest any, són Els ocells de La Calòrica (TA18), La melancolía del turista d’Oligor y Microscopía (TA18) i M’hauríeu de pagar de Jordi Prat i Coll (TA20).

Torneig de Dramatúrgia i dramatúrgia catalana

El festival també produirà per dotzè any consecutiu el Torneig de Dramatúrgia Catalana en el que hi participaran un total de 8 dramaturgs que no han passat mai abans pel torneig: Yaiza Berrocal, Víctor Borràs, Xavi Buxeda, David Mataro, Berta Prieto, Lola Rosales, Carla Rovira i Sergio Serrano. El torneig es podrà seguir en directe des de la Sala La Planeta i també en la plataforma streeming del festival, A Distància. Enguany a més, el festival acull l’estrena d’un dels textos guanyadors de la VI edició del Torneig Tocar mare, de la dramaturga Marta Barceló i dirigida per Jordi Casanovas i que també és una de les coproduccions del festival.

A banda de la celebració del Torneig, aquest any la creació catalana es veu representada amb 70 espectacles. A més de les coproduccions anteriorment esmentades i de les estrenes del país, també es podran veure textos de Sergi Belbel, Guillem Clua, Barbara Mestanza, Xavier Bobés, Jordi Prat i Coll, Pablo Macho o Cristina Clemente i Marc Angelet, així com de companyies catalanes com La Calòrica, La Barni Teatre o Les Impuxibles.

ESTRENES DE CATALUNYA I ALTRES ESPECTACLES

Les dates en què se celebra el festival i la seva projecció converteixen Temporada Alta en el marc idoni per estrenar els principals espectacles que es veuran la resta de la temporada a Barcelona i Catalunya. En aquesta trenta-uena edició, el festival acollirà 22 estrenes absolutes, 9 a l’Estat i 8 a Catalunya.

Entre les produccions que s’estrenaran, a banda de les coproduccions del festival ja esmentades, s’estrenen Una pedra a la sabata de Joan Baixas, que s’endinsa en l’espai poètic de Perejaume i Joan Brossa; Ma Solitud de Guillem Albà que proposa un viatge íntim i breu emprant la comèdia i les titelles; Com destruir una casa d’Oriol Morales i Pujolar i Aleix Plana, que relata els problemes relacionats amb el món de l’habitatge i l’espectacle musical per a tots els públics titulat Descontrol Orquestral de Xiula.

Bonobo, guanyadora del XV Premi Quim Masó i escrita i dirigida per Josep Julien, serà un altre dels muntatges que s’estrenen enguany. L’obra explica, com si fos una road movie, la fugida accidentada i desesperada per tot l’Estat d’en Fadi, que simula ser el jove de Ripoll que va perpetrar l’atemptat a la Rambla de Barcelona el 2017. Com ja és habitual, al llarg del festival es fallarà el guanyador del certamen, que l’any que ve estrenarà l’espectacle a Temporada Alta.

Pel que fa a la programació cinematogràfica, hi ha dues propostes que són estrenes absolutes del festival: Francesca i l’amor, d’Alba Sotorra, sobre l’amor, la soledat i l’art, protagonitzat per l’autora del cartell del festival d’enguany, Francesca Llopis; i Un año, una noche d’Isaki Lacuesta, sobre l’atemptat a la sala Bataclan. Isaki Lacuesta és també l’autor del curt de presentació d’enguany titulat La veu latent (preludi).

En aquesta edició també s’han programat espectacles provinents d’altres punts de l’Estat espanyol, com Una noche sin luna escrit per Juan Diego Botto a partir dels textos de Federico García Lorca, que arriba després d’aconseguir el guardó a millor espectacle teatral i a millor actor en els premis MAX; i en l’àmbit de la dansa la tercera part de la Trilogia de la guitarra de Rocío Molina titulat Vuelta a uno o Desde mis ojos, l’espectacle de dansa d’Eva Yerbabuena i Juan Kruz Diaz Garaio que combina la línia clàssica i la contemporània.

A banda dels espectacles de creació contemporània que descrivim més endavant i dels muntatges que s’estrenen en aquesta edició, les produccions catalanes que es veuran al festival són Una teràpia integral de Cristina Clemente i Marc Angelet, Lacrimosa de Bàrbara Mestanza, Loco Amoris de Pablo Macho, La filla del mar de La Barni Teatre a partir del text d’Àngel Guimerà, Mare de sucre de Clàudia Cedó, Per fi sol de Carles Sans i L’oreneta de Guillem Clua.

CREACIÓ CONTEMPORÀNIA I DANSA

Des de l’inici, Temporada Alta ha destacat per ser un espai d’exhibició i descoberta de propostes de creació contemporània en múltiples estils i gèneres. Un dels grans aparadors d’aquestes propostes tant nacionals com internacionals és la Setmana de Programadors, que enguany se celebrarà del 17 al 20 de novembre i inclou 10 espectacles. Durant aquests dies el festival rebrà un centenar de programadors nacionals i internacionals que veuran aquesta programació, que també està oberta al públic en general.

La programació manté la seva estructura i combina produccions d’alguns dels artistes del país reconeguts internacionalment, com Marcos Morau (Los perros), El Conde de Torrefiel (Una imagen interior), Cabosanroque (Flors i viatges), Xavier Bobés (Cosas que se olvidan fácilmente) o AzkonaToloza (Canto mineral), amb altres propostes d’artistes i companyies del país que estan prenent embranzina internacional com Guillem Albà (Ma solitud), el Col·lectiu Las Huecas (Aquellas que no deben morir), i amb altres companyies i artistes de fora de Catalunya com Romeo Castellucci (Il Terzo Reich), Eva Yerbabuena i Juan Kruz Díaz de Garaio Esnaola (Desde mis ojos) i Rimini Protokoll (Temple du présent).

També destaca la proposta circense d’un dels grans mestres del circ conceptual francès, Johann le Guillem, que portarà de la mà del Cirque Ici Terces, un espectacle de circ contemporani i innovació escènica que serà estrena a l’Estat.

Altres propostes de creació contemporània, ja fora de la Setmana de Programadors, i pel que fa a espectacles internacionals, són Caridad d’Angélica Liddell, Amore de Pippo Delbono, La devorée de Cirque Rasposo i La melancolía del turista d’Oligor y Microscopía; i pel que fa a companyies i autors del país, Moriu-vos de Cultura i Conflicte, Una pedra a la sabata de Joan Baixas, Pelat de Joan Català, Opening Night de La Veronal, Cripta d’Enric Pladevall i Conseqüències de la Cia Moveo.

Completen aquesta llista diverses propostes pensades per acostar les arts escèniques al públic jove com SCRATCH de Daniel J. Meyer i Montse Rodríguez, que després de triomfar amb A.K.A proposen una obra sobre la sexualitat femenina, Harakiri, un muntatge de Les Impuxibles sobre el suïcidi, i HIT ME IF I’M PRETTY * o  Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor que és el nou espectacle de sala de Juana Dolores.

Dansa

Entre la programació d’aquesta edició hi ha diverses propostes de dansa que destaquen per la seva qualitat i que s’estrenen a Catalunya. Aquest és el cas de Titanas, un muntatge de tres grans coreògrafes d’origens diversos, com Charlotta Öfverholm i Natsuki, encapçalades per la creadora Sol Picó; també de Vuelta al Uno, que és la tercera part de la Trilogia de la Guitarra creada per la bailaora andalusa Rocío Molina; de la versió de sala de Los perros, que ha adaptat Marcos Morau amb Led Silhouette i de Desde mis ojos, la proposta de flamenc d’Eva Yerbabuena, que torna a Temporada Alta amb el ballarí basc Juan Kruz Díaz Garaio de Esnaola.

A banda d’aquestes quatre propostes, dins la programació de dansa també hi trobarem les ja mencionades The Bluebird Call de Mal Pelo, Fuck me de Marina Otero, la nova creació de Cristiana Morganti, Cyberexorcisme de Núria Guiu i Opening Night de La Veronal.

PROJECTE ARTÈRIA

Amb l’objectiu de facilitar l’accés del públic jove a la programació de Temporada Alta, fa 4 anys el festival va crear el projecte Artèria, un recull de propostes d’interès pels menors de 30 anys que i programa espectacles majoritàriament creats per joves amb temàtiques d’actualitat. Enguany el festival fa un pas més i vol que Artèria esdevingui una comunitat d’espectadors actius i amb veu pròpia amb diverses activitats complementàries.

Artèria presentarà 7 espectacles: SCRATCH de Daniel J. Meyer i Montse Rodríguez, Aquellas que no deben morir de la Las Huecas, Cyberexorcisme de Núria Guiu, Lacrimosa de Bàrbara Mestanza i Francesc Cuéllar, Loco Amoris de Pablo Macho, Harakiri de Les Impuxibles i la producció circense La Dévorée de Cirque Rasposo. El festival oferirà un paquet per poder veure 4 d’aquets 7 espectacles a un preu total de 40 euros.

D’entre les activitats que acompanyen el projecte es presentarà Artèria Ho Peta, una programació amb vocació de festa de presentació del projecte que tindrà lloc a Girona el dissabte, 15 d’octubre i on s’hi veuran dos espectacles de carrer gratuïts: Pelat de Joan Català i Conseqüències de la Cia. Moveo. Enguany també neix Artèria IN, una proposta pels membres d’Artèria que tindran l’oportunitat  d’accedir a una trobada amb artistes i creadors i ser testimonis del que passa dins d’un teatre en una jornada del festival. Aquestes activitats se sumen a les ja habituals postfuncions i col·loquis dinamitzats per joves.

Enguany els joves amb el carnet gratuït d’Artèria també podran comprar entrades d’espectacles el mateix dia de la funció per 10€, sempre i quan quedin entrades disponibles.

PROGRAMACIÓ MULTIDISCIPLINAR

Cada any Temporada Alta programa, també, concerts en directe, espectacles familiars, produccions cinematogràfiques i instal·lacions d’arts plàstiques com Cripta d’Enric Pladevall. Pel que fa a la programació musical, enguany, d’entre una llista de més de vint propostes, destaquen els ja mencionats concerts d’Ute Lemper & GIO Symphonia i Gran Reserva de Les Luthiers. També el concert que oferirà Maria Arnal i Marcel Bagés, Hiperutopia, un espectacle creat i presentat per al Sónar 2022 al costat de les veus del Cor de Noies de l’Orfeó Català, i el de Fito & Fitipaldis  (coorganitzat amb l’Auditori de Girona), que repassen els nous temes del nou disc Cada vez cadáver i els seus grans èxits de sempre.  Altres artistes que oferiran concerts en el marc del festival seran Xoel López, (coorganitzat amb l’Auditori de Girona); l’Orquestra Fireluche, Joan Miquel Oliver amb Da Souza, Tarta Relena (coorganitzat amb el Neu! Festival); o Rita Payés amb Elisabeth Roma.

La programació també conté 8 espectacles familiars: Bye Bye Monstre de Dagoll Dagom, Bob Marley for babies de La petita malumaluga, La motxilla de l’Ada, de Jordi Palet, Mou el cos amb Dàmaris Gelabert, Camí a l’escola de la companyia Campi qui pugui, Descontrol Orquestral de Xiula (coorganitzat amb l’Auditori de Girona), Soul & funk pels més menuts, i Momo de la Cia. Anna Roca. Aquesta oferta es complementa amb una selecció d’espectacles recomanats per a tots els públics per tal de fomentar experiències familiars i intergeneracionals.

Amb la col·laboració amb el Cinema Truffaut i el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, enguany es podran veure un total de 8 propostes cinematogràfiques i documentals entre les quals destaca Un año, una noche d’Isaki Lacuesta, que narra una experiència real situada a la sala parisina Bataclan el dia dels atemptats de París.

NOUS DESCOMPTES, ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES I CONTINGUTS DIGITALS

La pàgina web del festival, sempre en constant canvi per a millorar els processos de compra, ha incorporat un nou procés per a la compra de paquets d’espectacles. D’aquesta manera, clicant l’opció de compra per paquets, s’aplicarà automàticament un descompte més gran quants més espectacles es comprin. També s’han reformat alguns avantatges pels joves i s’ha creat la promoció Maleïts dilluns, descomptes personalitzats que apareixeran a la zona personal del web ‘El meu festival’, i que oferirà un descompte personalitzat a cada espectador i que estarà actiu només durant les 24 hores del dilluns.

Activitats complementàries i continguts digitals

A la plataforma A Distància, a banda de poder-s’hi veure la transmissió en directe del Torneig de Dramatúrgia, s’hi sumaran altres continguts relacionats amb les arts escèniques com ara una col·lecció d’entrevistes en vídeo a grans creadors nacionals i internacionals que passen pel festival i una sèrie de pòdcasts presentats per periodistes vinculats a les arts escèniques amb la participació d’artistes del país. Aquests continguts complementaris al dia a dia de Temporada Alta s’aniran publicant a mesura que avanci el festival i permetran ampliar la mirada més enllà dels espectacles.

El programa d’activitats complementàries del festival creix amb la voluntat d’acostar-se als espectadors i oferir-los una experiència més completa. Aquesta edició se n’han programat una quinzena a partir de gèneres diversos i amb la col·laboració de noms destacats de l’escena nacional i internacional com Marcos Morau, Mariano Pensotti, Mercè Arànega, Sergi Belbel, Enric Cambray, Piel de Lava, Anna Maria Ricart, Bàrbara Mestanza, Francesc Cuéllar, Emma Arquillué i Pablo Macho Otero.

A TEMPO I ALTRES PROJECTES SOCIALS

Com a novetat d’aquesta edició, els espectadors de Temporada Alta poden contribuir al finançament de les activitats gratuïtes que es promouen als centres educatius de Girona i Salt per portar les arts a les escoles, que cada any en són més d’un centenar. Es poden fer donatius d’1, 5 o 10 euros en el moment de comprar les entrades per al projecte A Tempo.

La Fundació La Ciutat Invisible continua impulsant, amb el festival, A Tempo, Arts i Formació, el projecte que teixeix aliances entre el món artístic i el món educatiu. El programa, que compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, facilita eines i recursos per a professionals de les arts i de l’educació, a banda de portar artistes a les aules ja sigui en tallers per als estudiants o amb espectacles i petites representacions que després es comenten a les aules.

Entre les activitats previstes destaca la presentació de l’espectacle Des dels nostres ulls, que és el resultat de l’acció Crea el teu projecte realitzada durant el curs 2021-22. Es tracta d’una peça performativa fruit del treball de l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric de Salt i la cia José y sus Hermanas i que es veurà a El Canal el 21 d’octubre. Els mateixos estudiants, amb el suport del professorat del mateix centre, han escrit el guió i han creat i dissenyat l’espai, el vestuari i les llums de l’espectacle.

Dins d’aquesta programació educativa també té lloc el Torneig de Dramatúrgia per a instituts a través del qual alumnes de 4 instituts de Girona i Salt coneixen el procés de creació i representació d’una peça de dramatúrgia que ells mateixos escriuen acompanyats d’un equip de dramaturgs, actors i directors.

PRESSUPOST I VENDA D’ENTRADES

A nivell pressupostari, Temporada Alta treballa amb un pressupost total de 3.035.397€, dels quals es preveu 699.740€ en concepte d’esponsorització i altres recursos, 587.600€ de taquilles, 450.000€ de l’Ajuntament de Girona, 33.057€ de l’Ajuntament de Salt, 750.000€ de la Generalitat de Catalunya, 265.000€ de la Diputació de Girona i 250.000€ per part d’INAEM.

Pel que fa a la previsió de despeses, es preveu un cost de 742.465€ per caixets, hotels, dietes i desplaçaments 226.000€, producció i tècnica 280.000€, produccions i coproduccions 401.000€,  550.000€ per personal, les partides de premsa i comunicació 510.000€, despeses indirectes 148.672€, drets d’autor 58.760€, comissió venda d’entrades 20.000€, comissions bancàries 5.500€, acció comercial 13.000€ i altres despeses 80.000€.

La venda d’entrades per als espectacles de Temporada Alta comença el dimarts 6 de setembre amb la venda preferent per a mecenes del festival i els socis d’El Club de la Ciutat Invisible i el dia 8 s’iniciarà la venda intensiva a la web del festival i a les taquilles del Teatre Municipal de Girona, Teatre de Salt i Auditori de Girona de 9h a 14h. A partir del 9 de setembre es farà en els canals i horaris habituals.