Temporada Alta programa 61 propostes de dramatúrgia catalana

Produccions i coproduccions d’autors catalans, estrenes de nous textos i projectes que potencien la dramatúrgia contemporània i la nova creació, presents al llarg de la programació del Festival

Redacció.- S’han presentat les propostes de Temporada Alta en relació la Dramatúrgia Catalana. Apostant clarament pels creadors del país, el Festival programa fins a 61 propostes d’autoria catalana, prenent el pols a l’escena teatral de Catalunya i acostant al públic tant autors consolidats com joves promeses. El bon moment pel que passa la creació del país contagia diversos llenguatges i formats de creació, que travessen la programació amb propostes de teatre de text, però també en el terrenys de les dramatúrgies no convencionals i els llenguatges contemporanis (dansa, circ, etc). El Festival fa de la creació escènica del país una prioritat ampliant les produccions i coproduccions, fomentant la dramatúrgia i l’autoria catalanes i mostrant Catalunya al món.

En aquesta 25a edició, el Festival segueix potenciant el talent més proper, no només programant dramaturgs del país sinó també impulsant produccions i coproduccions. Bona part de les produccions d’enguany són de creadors catalans, com per exemple l’espectacle inaugural In memoriam – La Quinta del biberó – de Lluís Pasqual en coproducció amb el Teatre Lliure, un homenatge a la lleva del biberó i a la memòria d’una generació perduda. A més, el Festival també coprodueix, entre d’altres, Cúbit, de Josep Maria Miró i La Ruta 40, Requiem for Evita, una estrena de teatre musical a càrrec de Jordi Prat i Coll, Un obús al cor, coproducció amb  La Perla 29 o Dybbuk, de la Cia. Sixto Paz, estrena en el marc del Temporada Alta que després es podrà veure a la sala Beckett de Barcelona.

El Festival considera estratègic programar, al costat dels grans creadors internacionals, projectes de dramaturgs com Lluïsa Cunillé, Marta Buchaca, Victoria Szpunberg o Marta Aguilar que presentaran Pares Nostres, Carles Fernàndez Giua i Elies Barberà que estrenaran Realpolitik, Clàudia Cedó, guanyadora del V Torneig de Dramatúrgia que presentarà L’home sense veu o Pau Miró, que tornarà a Temporada Alta amb Terra Baixa i Lluís Homar, espectacle que repeteix al Festival després d’un gran èxit de crítica i públic en les passades edicions.

Temporada Alta també aposta per programar a creadors que exploren nous llenguatges i presenten muntatges de creació contemporània com, per exemple, Cabosanroque amb No em va fer Joan Brossa, instal·lació coproduïda amb el Teatre Nacional de Catalunya; Pere Faura que estrenarà Sweet Fever; Agrupación Señor Serrano que, amb una personalitat teatral única reconeguda internacionalment presentarà Birdie; La Veronal que estrenarà el seu darrer espectacle Equal Elevations o Àlex Rigola que presentarà Who is me. Pasolini, una peça molt íntima a partir del poema autobiogràfic de Pier Paolo Pasolini ‘Poeta de les cendres’ i estrena absoluta del Festival que es podrà veure el 2017 a Teatros del Canal de Madrid. 

Per potenciar i enfortir el creixement de l’autoria catalana, Temporada Alta no només programa creadors del país de manera transversal al llarg del Festival, sinó que repeteix amb el ja  consolidat VI Torneig de Dramatúrgia o la tercera edició de Llibràlegs. La sisena edició del Torneig de Dramatúrgia segueix enfrontant a dramaturgs catalans mentre el públic vota el millor text i escull el guanyador i, amb Llibràlegs, Temporada Alta surt dels teatres i entra a les biblioteques, promovent nous textos de la nova dramatúrgia catalana.