Temporada Alta programa al voltant de 90 espectacles, molts d'ells estrenes i noves produccions

Teatre, dansa, música, performance, circ, nous llenguatges i programació familiar completen el Temporada Alta, que un any més programa el Torneig de Dramatúrgia i organitza la Setmana de Programadors – Creació Contemporània

Com cada any la tardor teatral del país arriba del tot amb el Festival Temporada Alta, que encara ara la seva vint-i-dosena edició amb energia renovada per omplir diversos espais de Girona i Salt amb un programa plagat d’estrenes, produccions internacionals, propostes de tots els gèneres d’art en viu i per a tots els públics, inclosos els més petits. El festival preveu més espectacles, més varietat d’estils i llenguatges, i menys funcions, amb l’objectiu de formular una programació anticrisi.
 
Hores d’ara, l’organització està acabant d’ultimar els detalls d’un cartell que ens portarà les estrenes de coneguts creadors que ja han visitat el festival en altres ocasions. És el cas dels anglesos Propeller, sempre centrats en la figura de Shakespeare, i que ja han estat en 5 ocasions a Girona. Ara és el torn de Somni d’una nit d’estiu amb l’habitual adaptació trepidant, farcida de sorpreses contínues gràcies a la imaginació desbordant d’Edward Hall, el visionari que hi ha darrere d’aquesta companyia única, formada només per homes, com marcaven les normes de l’època isabelina. Una nova joia teatral, plena de matisos i detalls, que aconseguirà fer-nos rabiosament actual aquesta divertida faula sobre l’amor, des del màxim rigor i respecte a l’autor.
 
Una altra creadora que repeteix a Temporada Alta és Romina Paula, una de les veus més destacades de la nova dramatúrgia argentina i a la qual ja vam conèixer amb El tiempo todo entero. Aquest any ens proposa el seu tercer text, Fauna, la història d’una actriu i la del director que portarà la seva vida al cinema, un text que esborra la fina línia que separa teatre i vida. Del mateix continent i en una clara aposta enguany per l’escena iberoamericana, el festival de Girona estrenarà Bienvenido a casa de l’uruguaià Roberto Suárez i a seva trencadora companyia provinent del teatre més experimental i aplaudida per la ruptura permanent dels codis teatrals. Una tragicomèdia delirant que ens proposa dues funcions, que es fan dos dies consecutius i que ens permeten viure la història de dues maneres diferents.
 
Al costat d’aquests muntatges de teatre de text, apareix una proposta tant atractiva com de qualitat. Un cabaret de Maria Friedman, una de les grans veus dels musicals de Broadway i el West End, que ja va estar a Girona fa 10 anys i que ara retorna per proposar-nos un recital dels seus grans moments i centrat en les obres de Leonard Bernstein i Stephen Sondheim, segurament els dos noms més destacats del musical americà.
 
Al costat d’aquests grans noms de l’escena internacional, s’alineen altres títols i estrenes a l’estat espanyol que el festival donarà a conèixer ben aviat. Però com sempre, Temporada Alta completa la seva oferta amb la programació d’obres que ja han estat testades pel públic gironí i de Barcelona. Torna als escenaris del festival Operetta, la màgia és de les veus dels banyolins Cor de Teatre i Jordi Purtí, que han revolucionat el cant a capella portant als escenaris Mozart, Verdi i Rossini com no els havíeu vist ni sentit mai, i que han revolucionat París, el Festival d’Avinyó i tots els teatres de la gira per França que han fet des de la seva darrera estada a Temporada Alta. També, els còmics i humoristes Faemino y Cansado no han volgut deixar Girona enrere en la presentació del seu darrer espectacle, Parecido no es lo mismo. En contrast amb aquestes obres més populars, l’actor Pere Arquillué ens tornarà a delir amb aquell Primer Amor que tants èxits ha recollit, un conte de Beckett a mig camí entre la comicitat i el patetisme, entre l’humor i la tragèdia. Una interpretació memorable que va valer a Arquillué el Premi Nacional de Teatre i el Butaca al millor actor.
 
Una jove proposta que ha triomfat en la seva estrena al Festival Grec de Barcelona: Jo Mai, una obra de teatre feta pels actors joves més prometedors del país, que ens explica si podem sobreviure en un entorn de violència. Després de l’èxit de Sé de un lugar, Iván Morales torna a la càrrega amb una posada en escena que posa cinc actors damunt l’escenari, sense res, només bateria, baix, dues guitarres i un micro.
 
Un dels àmbits en el qual Temporada Alta posa cada cop més èmfasi és el de la dansa contemporània i els formats multidisciplinars, sobretot per la universalitat del seu llenguatge que permet acostar la programació a tots els públics i professionals d’aquí i de fora. L’experiència positiva dels dos darrers anys organitzant la Setmana de Creació Contemporània, orientada a públic però també a portar a Girona professionals d’arreu del món, fa que aquesta aposta per la internacionalització de les nostres dramatúrgies i per convertir el festival en un referent europeu es repeteixi enguany. En el marc d’aquest programa especial i intens, la companyia gironina Mal Pelo presentarà el seu nou espectacle, L’esperança de vida d’una llebre, un intens treball d’improvisació i recerca dels perquès del moviment de Maria Muñoz i Pep Ramis, un work-in-progress continu coproduït pel Mercat de les Flors i El Canal.
 
 
 
Programació musical
 
Avui dijous 8 d’agost, al web del festival, es posen a la venda les entrades dels espectacles Operetta, Faemino y Cansado, Jo Mai i Primer Amor, així com d’una bona part del programa musical del festival, un cartell que aquest any compta amb presentacions rigoroses de nous treballs i d’artistes de fora al nostre país.
 
Melendi ha venut més d’un milió de còpies i ha omplert estadis d’Europa i Amèrica Llatina. Ara presenta el seu sisè treball, amb la mateixa sonoritat rumbera de sempre i més madur que mai.
 
Per la seva banda, Moorcheeba presenta a La Mirona el seu darrer treball Head up High.
 
Un dels grups imprescindibles de la música negra dels 90, ara s’han retrobat per continuar revolucionant el trip hop, de nou amb la veu de Skye.
 
En dos estils ben diferents però per als amants de la cançó d’autor, faran concerts a Temporada Alta Paco Ibáñez, una de les veus més reconegudes d’aquest gènere i precursor de la cançó protesta, i Manel, que no necessita presentació, sobretot després de la gira d’èxit que ha fet per gairebé tots els festivals d’estiu del país.