
20 nov. 2018 Temporada Alta programa una concentració d’espectacles de creació contemporània i nous llenguatges
Es podran veure propostes d’artistes del país com Àlex Rigola, Baró d’Evel, Lali Ayguadé i Agnès Mateus i Quim Tarrida
Redacció.- Del 21 al 25 de novembre, el Festival Temporada Alta programa una concentració d’espectacles de creació contemporània i nous llenguatges que s’aglutinen sota el nom de Sacseja’t i que propicia l’estada al Festival d’un gran nombre de professionals de les arts escèniques nacionals i internacionals anomenada Setmana de programadors. Enguany, la Setmana de Programadors compta amb la participació de 85 professionals inscrits que participaran en unes jornades i podran gaudir de fins a 10 muntatges on els llenguatges contemporanis d’artistes consagrats es donen la mà amb artistes emergents. L’objectiu de la trobada és fomentar l’intercanvi de projectes i facilitar la producció i circulació d’espectacles.
La Setmana de Programadors s’organitza al voltant de tres línies principals: oferir l’oportunitat al públic i als programadors de veure en pocs dies un gran nombre de muntatges de creació contemporània, posar en contacte directe programadors amb artistes i companyies a través de punts de trobada distesos, i presentar nous projectes de cara la possible coproducció per part dels teatres, institucions i programadors visitants. Així, la millor manera d’incentivar l’intercanvi i la producció de projectes és a través de presentacions i activitats professionals, facilitant espais perquè els artistes puguin mostrar el seu treball, tant en xerrades i trobades com en passis de fragments dels espectacles en procés.
Temporada Alta aposta per la creació contemporània i els nous llenguatges
Durant cinc dies, Temporada Alta concentra 10 muntatges sota la proposta Sacseja’t, oferint l’oportunitat als espectador de veure en pocs dies un gran nombre de muntatges de creació contemporània.
Tres de les propostes que es presenten són coproduccions de Temporada Alta a partir de les aliances amb diverses entitats i institucions, tant nacionals com internacionals: Uncanny Valley de Stefan Kaegi i Rimini Protokoll coproduïda amb la Münchner Kammerspiele, el Berliner Festpiele, el festival rus Feodor Elutine i Spring Performing Arts Festival; el muntatge Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir, una coproducció des de la xarxa europea Pyrenart i amb ICI_CNN de Montpellier/Occitanie i també l’obra Macho Man d’Àlex Rigola té producció de fora de Catalunya de Teatros del Canal. Pel Festival, Macho Man també és un exemple de muntatge que pot tenir un gran recorregut internacional.
S’estrenaran tres propostes, dues de les quals a l’estat i una Catalunya. Angélica Liddell, una de les creadores més potents de l’escena espanyola torna al Festival amb Génesis 6, 6-7, un espectacle de la seva Trilogía del infinito on planteja la confrontació entre poesia i vida que es podrà veure per primer cop a Catalunya. Pel que fa a les estrenes a l’estat, actuaran al Festival el ja mencionat Uncanny Valley de Rimini Protokoll que posa en escena només un robot que es relacionarà amb el públic directament amb un físic sospitosament semblant al de l’autor i filòsof alemany Thomas Melle i Jan Fabre, un dels grans coreògrafs i directors de l’escena europea, amb The generosity of Dorcas, un solo per Matteo Sedda, intèrpret dels seus darrers espectacles, inclòs el ja mític Mount Olympus, que amb la música de Dag Taeldeman, que com a Dorcas -primera deixebla femenina de Jesús- el transforma en un ésser superior.
Niño de Elche visita Temporada Alta en el marc de la gira de presentació del seu darrer disc Antología del cante flamenco heterodoxo, un recull de diversos estils de flamenc sempre allunyats de l’ortodòxia però amb la seva tècnica cultivadíssima.
Durant aquests cinc dies també es podran veure altres propostes d’artistes i companyies del país que estan actualment prenent embranzida internacional: Diego Sinniger i Kiko López amb Liov; Agnès Mateus i Quim Tarrida amb Rebota rebota y en tu cara explota i el ja mencionat Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chair.
Finalment també es podrà veure la pel·lícula Impulso d’Emilio Belmonte, una immersió a l’univers creatiu de Rocío Molina, una de coreògrafes i bailaoras més importants del flamenc contemporani.
Les activitats per a professionals de la Setmana de Programadors
El gran nombre d’espectacles de creació contemporània programats en pocs dies atrau als programadors nacionals i estrangers que tenen l’oportunitat de gaudir d’un ampli ventall de llenguatges escènics en la seva visita al Festival.
A més de la possibilitat de veure els espectacles proposats, durant la Setmana de Programadors s’organitzen activitats a porta tancada per a professionals en dues línies: posar en contacte directe els programadors i els artistes d’una manera informal, i presentar nous projectes nacionals i internacionals de cara a la possible coproducció o programació avançada per part de les institucions internacionals. En l’edició de 2018 la presentació de projectes estarà centrada en projectes proposats per la xarxa Pyrenart, amb el suport del programa POCTEFA de la Unió Europea.
Els professionals també tenen l’oportunitat d’intercanviar experiències i ampliar xarxes en un dinar informal el diumenge, organitzat pel Festival on es reuneixen els programadors i els artistes participants de la Setmana de Programadors, un espai ideal per forjar futures aliances.
En aquests últims anys han passat per Girona prop de 500 professionals internacionals, incloent-hi representats d’institucions de prestigi com el Festival d’Avignon, el Théâtre Ôdeon de París, el Wiener Festwochen de Viena, el Kusnten Festival des Arts de Brussel·les, el Festival de Nàpols, el Foreing Affairs de Berlin o el Thèâtre de la Ville de París, entre molts d’altres. Enguany, es reuneixen a Girona 87 professionals d’12 països diferents.
PROJECTE PYRENART
Temporada Alta ja fa anys que treballa en xarxa en projectes europeus, i en alguns casos ha aconseguit el suport del finançament europeu. Aquest any es pot afegir a la llista el Pyrenart, un nou projecte transfronterer amb participació, a més de Temporada Alta, de cinc socis de la banda francesa dels Pirineus (Occitanie en Scène de Montpellier, OARA de Burdeus, CIRCA de Auch, Le Parvis Scène Nationale de Tarbes i L’Estive Scène Nationale de Foix) i tres per la banda espanyola (Ajuntament de Zaragoza, Escuela de Teatro de Navarra de Pamplona i BAD Festival d’arts escèniques contemporànies de Bilbao). El projecte inclou coproduccions i presentacions conjuntes d’espectacles. Dues d’aquestes obres que es podran veure a la Setmana de Programadors, Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir i Là de Baro d’Evel. I també dues de les companyies internacionals que es presenten al festival (Jan Fabre amb The Generosity of Dorcas i Alain Platel amb Requiem pour L.) es presenten amb el suport de la xarxa Pyrenart.