Temporada Alta programa produccions del país i internacionals basades en la memòria històrica, les guerres i l’abandonament del món rural

Les Perseides, pre estrena a Catalunya, és la pel·lícula dels catalans d’Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró sobre la memòria històrica

Redacció.- Temporada Alta reafirma la seva aposta pel cinema, un gènere que ha anat agafant entitat pròpia amb el pas de les edicions i enguany inclou pel·lícules del país i internacionals. Algunes d’aquestes s’estrenaran en el marc del festival, i d’altres arriben després de triomfar en festivals internacionals.
Amb la voluntat de teixir ponts entre les arts escèniques i el cinema, dos mons que sovint conviuen separats però que tenen molt en comú, Temporada Alta ha programat diverses propostes que combinen les disciplines teatrals i les cinematogràfiques.
També els curtmetratges de presentació del festival –coproduïts per Nanouk Films i Temporada Alta– són un bon exemple d’aquest acostament entre aquests dos mons. A més a més, aquests han estat guardonats en diverses ocasions. Un altra aposta és la del projecte The One Project, que proposa a un artista provinent de les arts escèniques que creï un curt cinematogràfic. Enguany s’està treballant amb la seva elaboració i s’anunciarà més endavant.
Tota la programació al voltant del cinema es presenta en dos cicles: Cinema i Escena, que inclou les propostes que combinen les disciplines teatrals i les cinematogràfiques, i Cinema de Temporadaamb una selecció de pel·lícules nacionals i internacionals.
La programació de Cinema de Temporada
Aquest any la programació de Cinema de Temporada Alta presenta una selecció basada en dos eixos que es combinen: produccions del país i produccions internacionals per una banda, i per l’altra cinema de ficció i cinema documental. La temàtica política i social d’actualitat també impregna la programació amb temes com la memòria històrica, les guerres actuals o l’abandonament del món rural.
De la programació d’aquest any, Occidente de Jorge Acebo Canedo, es pre estrenarà al Festival. La pel·lícula tracta d’un director de cinema exiliat que torna al poble d’on va marxar fa molts anys i retroba el seu amor de joventut, amb qui viurà una fugida. I Love me not, de Lluís Miñarro és l’adaptació d’un clàssic de la literatura al cinema: el mite de Salomé i Sant Joan Baptista. Una producció que tracta sobre les guerres actuals i explota un món de passions on es barregen la raó, el sexe, la seducció i la violència.
Entre les projeccions guardonades i que es veuran a Temporada Alta hi ha Liberté, del banyolí Albert Serra, un dels directors de cinema més presents al festival en els darrers anys que aquesta vegada presenta la seva darrera pel·lícula. El film explica la història d’un grup de llibertins expulsats de la puritana cort francesa de Lluís XIV. La peça ha estat guanyadora del Premi Especial del Jurat de Cannes 2019.
Per altra banda es projectarà Lo que arde, d’Oliver Laxe, que arriba després de guanyar el Premi del Jurat de la secció Un certain regard del Festival de Cannes. La pel·lícula explica la història d’un home que torna al seu poble després d’un any a la presó per haver provocat un incendi. El film està ambientat en un poble rural de Galícia que va creant les condicions, literals i metafòriques, perquè tot acabi devorat per les flames.
Els catalans Alberto Dexeus i Annia Gabarró pre estrenen a Catalunya un film sobre la memòria històrica titulat Les Perseides. La pel·lícula indaga sobre la central tèrmica d’Escatrón, a Saragossa, que es va construir sobre un camp de batalla de la guerra civil. Així doncs, amb aquesta producció volen fer palesa la nefasta gestió de la memòria històrica que s’ha fet en el país.
En el marc del festival Temporada Alta també es projectarà An Elephant Sitting Still, de Hu Bo. Aquesta pel·lícula xinesa reflecteix un drama social generacional que es viu en una ciutat industrial de la Xina. El film arriba a Girona després de triomfar a la Berlinale 2018.
La programació de Cine i Escena
Temporada Alta segueix apostant per propostes que fusionen gèneres i que pugen les imatges cinematogràfiques als escenaris. Aquest any, grans creadors internacionals en presenten una mostra, com és el cas de Christiane Jatahy a O agora que demora, una obra coproduïda amb el Festival. Una sèrie de imatges cinematogràfiques gravades en diversos llocs del món que acullen refugiats són el centre de la proposta, que els fa dialogar amb els actors en una simbiosi cinematogràfica-teatral.
Una altra de les propostes que enguany fusionen ambdós gèneres és Retour à Reïms, de Didier Eribon i dirigida per Thomas Ostermeier, un dels grans directors de les darreres dècades i artista habitual al festival. S’hi narra el retorn de l’autor, un home intel·lectual d’esquerres, al seu origen humil, on les classes populars comencen a mirar cap a l’extrema dreta. Per explicar la història s’utilitzarà el llenguatge cinematogràfic.
Per últim Retrospective, de Jérôme Bel que s’estrenarà a l’Estat espanyol, és la primera peça en format cinematogràfic del ballarí i coreògraf. En aquesta pel·lícula, Bel reflexiona sobre el seu recorregut coreogràfic.
TEATRE, el curt de presentació del 2019
Com en edicions anteriors, el curtmetratge de presentació de Temporada Alta és una participació estreta entre Nanouk Films i el Festival, i segueix la premissa de ser una declaració d’intencions, un espai d’experimentació i una peça artística en si mateixa.
En aquesta ocasió, el curt d’enguany, titulat TEATRE està dirigit per Salvador Sunyer i Vidal i és fruit d’una col·laboració amb l’artista del cartell, Jordi Colomer. És per això que tant el curt com el cartell presenten l’espai urbà com un teatre immens amb la ciutat com a escenari i la ficció neix de les interaccions entre els qui l’habiten.
La violència i la complicitat amb la violència que es fa sobre tercers és el tema principal del curt, que posa els espectadors a l’ull de mira. El curt també gira al voltant de temes com la morbositat i la narrativa del terror.
The One Project, submergint-se en el món cinematogràfic
Altres ponts entre cinema i arts escèniques que ha creat el festival és el projecte The One Project, on es proposa a un artista provinent de les arts escèniques la creació d’un curt cinematogràfic. En les darreres edicions s’ha creat amb Barò Evel i Xavi Bobés, i per aquesta tercera edició del projecte s’està treballant amb un col·lectiu artístic que s’anunciarà més endavant.
La programació de cinema dins el festival Temporada Alta està feta en coordinació i col·laboració del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona / Cinema Truffaut.