
31 ag. 2016 Temporada Alta arriba amb 100 propostes per celebrar els 25 anys del festival
Amb 30 espectacles internacionals, 29 produccions i coproduccions, 33 estrenes absolutes i 61 propostes d'autoria catalana
Redacció.- El Festival Temporada Alta arriba als 25 anys convertit en un festival de referència tant a nivell nacional i estatal com europeu, oferint una programació multidisciplinària pensada per a tots els públics. Des de fa anys, el festival s’ha posicionat com a oasi teatral del sud d’Europa, acostant al públic estrenes i propostes tant nacionals com internacionals, erigint-se com a motor de creació escènica, buscant la projecció internacional sense deixar de fomentar l’autoria catalana i promovent la jove creació. Amb el públic com a un actor principal de la programació, i implicant-se social i localment, Temporada Alta celebra 25 anys consolidat com a Festival de país.
En la roda de premsa de presentació de la programació de la 25a edició de Temporada Alta que ha tingut lloc aquest matí al Teatre Municipal de Girona, Salvador Sunyer, director del Festival, ha destacat la projecció internacional, l’arrelament al territori, i la promoció de l’autoria catalana (un 61% de les propostes) que configuren l’ADN del Festival, que enguany aposta pel treball social i educatiu amb, per exemple, un espectacle de Carlota Subirós que es podrà veure a les escoles de Girona i Salt. Sunyer també ha posat l’accent en el treball entre artistes d’aquí i de fora: La maduresa i projecció d’un Festival es fa palesa amb produccions internacionals, com el muntatge que prepara el gran mestre del teatre europeu, Krystian Lupa, amb actors catalans (Després de la jubilació). Per la seva banda, Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, també ha aprofitat la roda de premsa per reivindicar el paper de Temporada Alta com a Festival únic a casa nostra: L’aposta pels clàssics, el risc i l’accés a la cultura són tres factors fonamentals, que Temporada Alta cobreix amb escreix. No sempre el mercat satisfà aquestes necessitats. A més, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, no ha deixat de remarcar l’arrelament del Festival al territori, un dels valors indiscutibles de Temporada Alta: Girona figura com la primera ciutat mitjana de l’estat espanyol més ben posicionada en el rànquing de poblacions vinculades a la cultura. I això és gràcies en bona part a aquest Festival, que ens deixa a més un important benefici econòmic.
Aquest any en que el Festival està d’aniversari, Lluís Pasqual serà l’encarregat d’aixecar el teló amb In memoriam – La quinta del biberó -, una coproducció entre el Festival i el Teatre Lliure que neix a partir de testimonis de la Batalla de l’Ebre. Ho farà el divendres 30 de setembre al Teatre Municipal de Girona. Aquesta estrena absoluta donarà el tret de sortida a un total de 100 propostes que es podran veure fins al 4 de desembre.
Consolidat com a model d’èxit, Temporada Alta segueix apostant per buscar l’equilibri entre la producció i coproducció de nous espectacles – 29 en total -, la promoció de l’autoria catalana – 61 propostes – posant èmfasi en la creació contemporània – 27 espectacles- i consolidant-se com a aparador dels millors muntatges internacionals al nostre país – 30 espectacles de 18 països diferents-. Tot i que la gran part de programació es concentra a Girona i Salt, el Festival és present en un total de 9 poblacions diferents (enguany s’incorpora Fornells de la Selva i nous espais a les ciutats de Girona, Banyoles i Torroella de Montgrí) i en fins a 28 espais o equipaments.
L’àmplia programació que s’ha presentat inclou grans figures internacionals de les arts escèniques contemporànies (Peter Brook, Krystian Lupa, Milo Rau, Alain Platel, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Thomas Ostermeier, Nicolas Stemann, Oskaras Koršunovas, Tiago Rodrigues, Mauricio Kartun etc), juntament amb alguns dels artistes espanyols més reconeguts internacionalment (Rocío Molina, María Pagés, Israel Galván, Rosario Flores etc), i estrenes coproduïdes pel Festival d’alguns dels millors creadors del país (Lluís Pasqual, Josep Maria Miró, Àlex Rigola, Oriol Broggi, Cabosanroque, etc). A més, enguany es segueix apostant per la programació de creació contemporània i els nous llenguatges (Albert Arribas, Pere Faura, la Veronal, Loscorderos.sc, Agrupación Señor Serrano, etc).
LA PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL
“Temporada Alta és una oportunitat única al nostre país per gaudir de les millors produccions internacionals: fins a 30 espectacles de fora Catalunya i els cicles Connexió Flandes i Connexió Iberoamèrica converteixen el Festival en una cita ineludible”
Temporada Alta ja fa anys que es caracteritza per ser porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’Estat i sovint a Europa, de moltes produccions internacionals, tant dels noms consagrats de l’escena com de les noves veus que van despuntant a diversos països. En aquesta 25a edició, el Festival posarà Catalunya al mapa escènic internacional amb 30 espectacles de fora, dels quals 25 són internacionals i 5 de la resta de l’Estat. A més, la programació internacional, del Festival es caracteritza per tornar a programar dos grans focus teatrals; el cicle Connexió Iberoamèrica, ja consolidat des de fa quatre anys i centrat en les propostes de l’altra banda de l’Atlàntic, i el cicle Connexió Flandes, que enguany celebrarà la seva segona edició i acosta al públic a l’escena teatral flamenca.
De la programació estrangera destaquen les propostes – gairebé totes elles estrenes a l’Estat Espanyol o a Catalunya- de Milo Rau, que presenta Mitleid, teatre polític sobre el drama de les persones refugiades i desplaçades a la força; Thomas Ostermeier que, després de triomfar amb El Matrimoni de Maria Braun en la passada edició, ara presenta La Mouette, versió en francès de La Gavina d’Anton Txèkhov; Peter Brook que, amb Marie-Hélène Estienne, estrenarà a Catalunya Battlefield, visitant per desena vegada Temporada Alta i sent així el director estranger que més vegades ha participat al Festival; Oskaras Koršunovas que portarà Cleansed, text de la dramaturga Sarah Kane, referent indiscutible del teatre contemporani europeu i mundial; o el jove director Fabrice Murgia que amb 32 anys acaba de ser nomenat nou director del Théâtre National de Bruxelles i serà a Temporada Alta amb Children of Nowhere, estrena a l’estat espanyol. Fabrice Murgia és el director del curt #The One Project 2016 que s’estrenarà properament.
A més, també podrem comptar, entre d’altres, amb les propostes de Tiago Rodrigues, director, autor i actor que lidera l’avantguarda escènica portuguesa i que estrenarà a l’Estat António e Cleópatra, una nova creació a partir del clàssic de Shakespeare; la també estrena a Espanya de Werther! del director alemany Nicolas Stemann, on reivindica l’heroi romàntic creat per Goethe; o Davant la jubilació, de Krystian Lupa, que torna una altra vegada al Festival i treballarà amb actors del país. Un espectacle coproduït entre el Festival i el Teatre Lliure.
Els cicles teatrals: Connexió Iberoamèrica i Connexió Flandes
A més, la programació internacional del Festival es caracteritza per acollir dos grans focus teatrals, el cicle Connexió Iberoamèrica, ja consolidat des de fa quatre anys i que compta amb el suport d’Iberescena, i el cicle Connexió Flandes, que enguany celebrarà la seva segona edició amb la col·laboració del govern de Flandes.
En el primer cas, el Festival actua una vegada més com a porta d’entrada a Europa del teatre Iberoamericà, un dels laboratoris teatrals més fructífers del moment i un dels pols creatius més interessants del planeta. En aquesta quarta edició del cicle, s’ha programat a l’argentí Mauricio Kartun, que presentarà Terrenal, l’uruguaià Sergi Blanco, que torna al Festival ara amb La ira de Narciso, el xilè Pablo Larraín que fa el salt del cinema al teatre amb Acceso i els mexicans Lagartijas tiradas al sol, habituals de Temporada Alta, que presentaran tres espectacles de teatre documental, Santiago
Amoukalli, Tijuana i Veracruz, nos estamos desforestando o cómo estrañar Xalapa. Per últim, el cicle també presentarà una col·laboració molt especial, una estrena absoluta de la mà de l’Agencia de Detectives de Objectos, grup format per Xavier Bobés (Catalunya), Shaday Lairos (Estat espanyol) i Jomi Oligor (Mèxic), tres grans talents del teatre d’objectes que presentaran El Solar – Primer Álbum.
Després de la bona acollida en la passada edició del Festival, es celebra per segon any el cicle Connexió Flandes, on Temporada Alta explora l’escena teatral flamenca, una de les més dinàmiques d’Europa. Enguany, els noms convidats són Alain Platel, que visitarà el Festival per tercera vegada i presentarà Nicht Schlafen, obra creada a partir del món musical de Gustav Mahler i les polifonies africanes; la Cie.d’irque & fien amb l’espectacle Carrousel des moutons, un recital de música, poesia i circ per a tota la família; i per últim Guy Cassiers amb De Welwillenden (Les beningnes) que s’emmarca dins el projecte “The Littell Project”, coproducció del Festival, subvencionat mitjançant el programa europeu Europa Creativa.
Per últim, dins la programació internacional, també es presenten muntatges d’artistes de la resta de l’Estat espanyol. És el cas, entre d’altres, de Rocío Molina, referent del món flamenc contemporani que ja va visitar el Festival l’any passat i torna aquest any amb una nova producció, María Pagés que el 2014 va presentar Oyeme con los ojos i aquest any torna amb Yo, Carmen o Israel Gaván, que repeteix per tercera ocasió al Festival i ho fa amb l’espectacle Solo, pensat per un nombre de públic reduït i en un espai singular, l’església de Sant Pere Galligants.
TEMPORADA ALTA, MOTOR DE CREACIÓ ESCÈNICA
“El Festival fa de la creació escènica del país una prioritat ampliant les produccions i coproduccions, fomentant la dramatúrgia i l’autoria catalanes i mostrant Catalunya al món”
Des de la creació del festival ara fa 25 anys, Temporada Alta ha treballat per erigir-se com a motor de creació escènica, apostant per una línia pròpia de produccions, fent de trampolí de companyies catalanes a l’estranger, apostant pels nous talents de la dramatúrgia catalana i actuant com a punt de trobada de nous creadors contemporanis catalans, convertint-se així en un referent del foment de l’autoria catalana dins i fora de Catalunya.
Les produccions i coproduccions del Festival
Les produccions i coproduccions del Festival, tant nacionals com internacionals, són una eina estratègica per situar Temporada Alta, els artistes catalans i el país en el centre del panorama europeu i internacional. Així, enguany el Festival presenta fins a 29 produccions i coproduccions, algunes d’elles estrenes absolutes: Cúbit, de Josep Maria Miró i en coproducció amb La Ruta 40; Un obús al cor, de Wadji Mouawad dirigida per Oriol Broggi en coproducció amb La Perla 29; Who is me. Pasolini, d’Àlex Rigola que serà estrena absoluta del Festival i es podrà veure el 2017 als Teatros del Canal de Madrid; Dybbuk, dirigida per Pau Roca i coproduïda amb la Cia. Sixto Paz i la Sala Beckett de Barcelona o bé No em va fer Joan Brossa, coproducció amb Cabosanroque i el Teatre Nacional de Catalunya. També són coproduccions que s’estrenen al Festival Si au Si, de Marjorie Currenti i coproduïda amb LaGranTroupe; Requiem for Evita de Jordi Prat i Coll; Superbleda de la cia. Bleda; Les cadires, dirigida per Glòria Balanyà i en coproducció am b Associació Elektra de Projectes Culturals; L’home sense veu de Clàudia Cedó-Sala Flyhard, Realpolitik , de Teatre de l’Enjòlit i coproduït amb Mithistòrima Produccions, i la ja esmentada In memoriam – la quinta del biberó – de Lluís Pasqual amb el Teatre Lliure.
A més, Temporada Alta també aposta per participar en projectes que puguin ajudar als artistes catalans a participar en produccions internacionals, sobretot a través d’implicar-se en la producció d’espectacles. Enguany, el festival participa en quatre coproduccions internacionals: Krystian Lupa que presentarà Davant la jubilació, de l’austríac Thomas Bernhard treballant amb actors catalans; El Solar – Primer Álgum amb Bobés, Larios i Oligor i que s’emmarca dins el cicle Connexió Iberoamèrica, De Welwillenden amb Guy Cassiers i coproduïda amb alguns dels festivals i teatres europeus més prestigiosos, com les Scènes Nationaux de Valenciennes i Amiens, el festival italià RomaEuropa, l’alemany Theaterformen o el belga Toonelhuis; i Who is me. Pasolini, amb direcció d’Àlex Rigola, una peça molt íntima a partir del poema autobiogràfic de Pier Paolo Pasolini ‘Poeta de les cendres’.
25 anys fomentant la dramatúrgia i la creació catalanes
Ja des de la primera obra que es va veure al festival l’any 1992, Degustació d’El Talleret de Salt, Temporada Alta dóna suport als creadors del país apostant per la programació basada en textos d’autors catalans, potenciant la nova creació, i programant enguany fins a 61 propostes d’autoria catalana. En els últims anys, s’ha fet evident l’explosió i la consolidació d’una o dues generacions de dramaturgs catalans que han aconseguit fer-se un lloc a les cartelleres teatrals del país. D’aquesta manera, el festival programa, al costat de grans noms internacionals, grans noms de casa nostra, tant de creadors ja totalment consolidats com de noves veus emergents, entre d’altres: Josep Maria Miró, Moisès Maicas, Pau Miró, Lluïsa Cunillé, Marta Galán, Llàtzer Garcia, Cristina Clemente, Jan Vilanova, Marta Barceló, Marilia Samper…
A més, aposta clarament per l’àmbit de la creació contemporània programant espectacles basats en nous llenguatges teatrals, com per exemple La Veronal, Agrupación Señor Serrano (recent Lleó d’Argent de la Biennale di Venezia), Pere Faura, Xavier Bobés, Los Corderos.sc…
Per potenciar i enfortir el creixement de l’autoria catalana, Temporada Alta no només programa creadors del país de manera transversal al llarg del Festival, sinó que organitza trobades entre dramaturgs, moments on els creadors del país poden posar en comú la seva feina i potenciar així les seves produccions: el VI Torneig de Dramatúrgia o la tercera edició de Llibràlegs.
De Catalunya al món
Temporada Alta treballa des de fa anys per la internacionalització dels artistes del país, una eina cada cop més necessària per superar les dificultats de finançament del sector i de visualització internacional dels projectes d’aquí. El Festival aposta per fer conviure en la programació artistes i espectacles de tot arreu, però també busca punts de trobada entre artistes catalans i professionals internacionals. D’aquesta manera, es fomenten vies de col·laboració entre els artistes de casa nostra i el món, ja sigui a través de finançament, treball artístic conjunt o bé la presentació d’espectacles fora del país.
Des de l’any 2011 Temporada Alta organitza la Setmana de Programadors, on es concentren espectacles no textuals amb l’objectiu de congregar programadors estrangers al voltant de la programació i d’unes trobades professionals. En aquests tres últims anys han passat pel festival aproximadament 250 professionals internacionals, incloent-hi representants d’institucions de prestigi com el Festival d’Avinyò, el Thèâtre de la Ville de Paris, el Kunsten Festival des Arts de Brussel·les o el Wiener Festwochen de Viena. Enguany, la trobada tindrà lloc del 18 al 20 de novembre i els professionals participants podran veure-hi les propostes d’artistes del país tant consolidats com emergents: La Veronal, Àlex Rigola, Agrupación Señor Serrano, Loscorderos.sc, Pere Faura, Cabosanroque o Xavier Bobés.
Temporada Alta també aposta per participar en projectes que puguin actuar de trampolí perquè artistes catalans participin en produccions internacionals, treballant col·lab
oracions i aliances amb altres festivals estrangers per mantenir la coproducció i la circulació d’espectacles, fomentant també la creació de públic. Un dels exemples de la feina del Festival, quant la internacionalització dels artistes catalans, és Temporada Alta a Amèrica Llatina, un format més reduït del festival que es celebra des de 2013 a Buenos Aires (Argentina) i ens els últims anys també a Lima (Perú) i Montevideo (Uruguai), amb el suport de l’Institut Ramon Llull i Acción Cultural Española (ACE). Fins al moment, s’han fet un total de 51 funcions i han pogut presentar les seves creacions artistes com Sergi López, Iván Morales, Xavier Bobés, Lali Ayguadé, Pere Faura, Barò d’Evel Cirk…
TEMPORADA ALTA, UN FESTIVAL MULTIDISCIPLINAR I PER A TOTA LA FAMÍLIA
“El festival té la pretensió que qualsevol ciutadà del nostre país o de fora pugui trobar almenys 3 o 4 espectacles del seu gust”
Per bé que Temporada Alta és sobretot un festival d’arts escèniques, la música i el cinema hi han anat guanyat rellevància en els darrers anys, oferint una programació variada i multidisciplinària. A més, al llarg dels anys s’han incorporat també espectacles dirigits al públic familiar, obrint cada vegada més Temporada Alta a nous públics.
La banda sonora del festival
A nivell musical cal destacar els concerts de Rufus Wainwright, que presentarà el seu darrer disc, Sonnets; Paul Fuster amb el seu últim àlbum Go/Between; o Jorge Drexler, Rosario Flores i Izal. A més, també participaran dins la programació musical del festival Manel, Andrea Motis i Joan Chamorro. S’inclouen dins aquest gènere espectacles no estrictament musicals però on la música hi juga un paper rellevant, com en el cas de la nova proposta de Cabosanroque, de F.R.A.U d’Albert Arribas o de Dinamita la Sarsuela del grup gironí Le Croupier, entre d’altres. Els més petits també podran gaudir de la música amb Concerts per a nadons. Suite n.1: els batecs del cargol per a infants de fins a tres anys o Funky, funky! Del col·lectiu Orelles de xocolata, espectacle adreçat al públic familiar.
Cinema de Temporada
Des de fa uns anys, Temporada Alta inclou el cinema dins la seva programació, programant enguany un total de set pel·lícules, moltes d’elles pre-estrenes. Alguns dels cineastes que visitaran el festival són Agustí Villaronga, amb El testament de la Rosa, homenatge a Rosa Novell; La propera pell, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo; Mauruo Herce amb Dead Slow Ahead; Llàtzer Garcia presentant la versió cinematogràfica de La Pols o el gironí més internacional, Albert Serra, amb el seu darrer film La mort de Louis XIV. Lluís Galter també serà present al festival amb La substància i Cristophe Fanarier amb El perdut.
Cal destacar, també, que alguns dels espectacles teatrals que es podran veure al Festival incorporen tècniques audiovisuals en la seva posada en escena, com Werther! de Stemann o Birdie, d’Agrupación Señor Serrano.
Temporada Alta per a tota la família
Temporada Alta fa una clara aposta per arribar a tots els públics i ho fa a través de dues línies de programació: El Planter, segell que proposa espectacles recomanats per edats diverses, i una línia de propostes familiars, perquè les pugui gaudir tota la família, del petit al gran. Un exemple de les propostes d’El Planter són Pell de Llarinté, cua de tiré, dirigida per Moisès Maicas per a infants a partir de 5 anys o La llavor del foc, estrena absoluta i coproducció del festival, de Carlota Subirós i Babou Cham, espectacle exclusiu per a mainada de quart de primària de les escoles de Girona i Salt.
I per gaudir del festival amb tota la família, Temporada Alta proposa diversos espectacles, entre ells InTarsi, de la Cia “eia”, CorroC d’Escarlata Circus, o els internacionals Cirkopolis del Cirque Éloize de Canadà, The Best of Johnny, espectacle del conegut clown Johnny Melville, o Live, d’Ara Malikian, que torna un any més a visitar el festival.
TEMPORADA ALTA, 25 ANYS AMB LA CULTURA
“Des dels seus inicis el Festival ha tingut una clara projecció internacional però també una vocació indiscutible de ser un festival implicat localment, de país, i accessible a tothom. En 25 anys ha acollit un total de 1.302 espectacles superant, en els últims vuit anys el 90% d’ocupació”
Temporada Alta arriba als 25 anys després d’una llarga trajectòria promocionant la cultura i les arts escèniques al nostre país. Des de la seva creació l’any 1992 de la mà de la productora Bitò, el festival s’ha consolidat com a model d’èxit i s’ha posicionat com a festival de referència a Catalunya, l’Estat espanyol i Europa.
Al llarg d’aquest quart de segle que celebra el Festival, Temporada Alta ha acollit un total de 1.302 espectacles, ha produït o coproduït 291 propostes, ha portat 446 espectacles internacionals de 41 països diferents, i suma un total de 623.076 espectadors en sala i 110.844 espectadors d’activitats complementàries i espectacles de carrer dels quals més del 50% han estat estrenes absolutes, a l’Estat espanyol o a Catalunya.
Així doncs, és indiscutible que Temporada Alta no només és un projecte totalment consolidat sinó que també és un festival de tothom i per a tothom. Un dels elements al que s’atorga més importància és el públic i, des del primer dia, s’ha intentant convertir-lo en un actor principal de la programació. Des del 2009 el festival supera el 90% d’ocupació en sales i ha optat per intentar fer arribar les propostes culturals al major nombre de ciutadans possible. És per això que Temporada Alta també posa èmfasi en la seva vessant més social, en que a través del projecte Apropa Cultura col·labora amb els centres socials gironins que treballen amb persones en risc d’exclusió social per facilitar-los l’assistència als espectacles.
Per últim, Temporada Alta ha aconseguit posar Girona, Salt i Catalunya al mapa de les arts escèniques a Europa, sense deixar de ser un festival internacional totalment arrelat a la ciutat i implicat localment. Des de la seva creació, s’ha intentat contribuir al desenvolupament cultural, econòmic i artístic de la ciutat, convertint Girona i Salt en un punt de trobada d’actors, dramaturgs i professionals de les arts escèniques, productors, programadors i periodistes especialitzats. Si l’any 1992 s’estrenava amb l’obra d’una companyia local, el 2006 ja eren 9 els espectacles realitzats per companyies del territori i enguany ja són 26 els espectacles i activitats amb participació d’artistes gironines. Al llarg de 25 anys, la seva implicació local l’ha portat a produir un total de 150 espectacles amb companyies de comarques gironines alhora que ha buscat ampliar la xarxa de ciutats i institucions vinculades a Temporada Alta, incorporant noves seus i nous escenaris any rere any.
La cultura a les escoles, nova assignatura de Temporada Alta
Celebrant el 25è aniversari Temporada Alta obre una línia nova en l’apartat social del Festival posant èmfasi en el món de l’educació. Treballant amb les escoles és la manera de fer accessible la cultura a tothom, des de la base, intentant contrarestar el paper residual que les arts encara tenen en l’ensenyament reglat de casa nostra. D’aquesta manera, enguany el Festival proposta l’espectacle La llavor del foc, dirigit per Carlota Subirós, que s’oferirà de manera gratuïta a les escoles de Girona i Salt. A la vegada, Temporada Alta col·labora també amb la càtedra UNESCO de les Polítiques Culturals i Cooperació de la UDG amb l’objectiu de trencar barreres entre l’educació reglada i la creació artística.