Temporada Alta tanca la 27a edició amb una ocupació del 94,4% als espectacles de sala

La Setmana de Programadors ha acollit 92 programadors de 12 països diferents

Redacció.- Temporada Alta tanca la seva 27a edició que ha presentat, del 5 d’octubre al 10 de desembre, un total de 96 propostes. El Festival es referma com un dels grans expositors de les arts escèniques tant al país com a nivell internacional. Des de fa anys, aposta per programar grans noms internacionals al costat dels artistes més importants de casa nostra i nous talents, oferint un elevat nombre d’estrenes absolutes a Catalunya i a l’Estat espanyol i actuant com un dels pols de producció escènica més importants del sud d’Europa.
En aquesta edició han assistit als espectacles de Temporada Alta un total de 48.825 espectadors, xifra que representa un 94,4% d’ocupació, que en total suposa 2.648 espectadors més respecte el 2017 i un increment del 4% en l’ocupació. En total, s’han presentat 96 espectacles i s’ha arribat a les 228 funcions, perquè la gran demanda d’entrades ha obligat a afegir 23 funcions addicionals, un total de 5.657 noves entrades a la venda.
La xifra total de participants a Temporada Alta s’eleva a les 59.299 persones si, als espectadors de sala, hi sumem els participants a les activitats complementàries (3.552) i els participants al projecte A Tempo (6.206).
Temporada Alta ha programat en total 46 estrenes. D’aquestes, 31 absolutes, 10 a Catalunya i 6 a l’Estat espanyol.20 dels espectacles han estat internacionals, procedents d’11 països diferents, i 26 han estat propostes de creació contemporània. Ha estat una edició exigent, però el públic ha respost molt positivament, tant en les apostes més clàssiques com amb les internacionals i de nous llenguatges.
LA INTERNACIONALITZACIÓ DE TEMPORADA ALTA  
Temporada Alta ja forma part del circuit internacional de festivals i com a tal, enguany, ha programat alguns dels grans noms de l’escena europea i de l’altra banda de l’Atlàntic com Thomas Ostermeier, la companyia 1927, Oskaras Korsunovas, Alain Platel, Jan Lauwers i Needcompany, Stefan Kaegi, Jan Fabre, Cristiana Morganti, Benjamin Lazar i Slava Polunin. La programació internacional del Festival també ha inclòs artistes i companyies del país que treballen a nivell internacional. Entre ells destaquen Angélica Liddell, Lali Ayguadé i Àlex Rigola.
En total, s’han presentat 20 espectacles de fora de Catalunya, amb l’objectiu de no només incorporar noms internacionals al programa sinó impulsar projectes que ajudin als artistes catalans a internacionalitzar-se i que ajudin el festival a estar present en el circuit internacional, per tal de crear vincles que permetin la coproducció amb operadors estrangers i la presentació de projectes del país al major nombre possible de països.
LA SETMANA DE PROGRAMADORS
La Setmana de programadors que organitza el Festival és un bon exemple del nivell d’internacionalització de Temporada Alta i de la feina feta amb els artistes i els professionals nacionals i internacionals. Aquest any s’ha arribat a la seva vuitena edició i, després d’un lleu descens l’any passat que s’atribueix a la situació política i a la manca de suport institucional a la trobada, la presència de professionals internacionals i nacionals s’ha recuperat i el Festival ha assolit la xifra de 92 assistents de 12 països diferents, incloent representants de teatres i festivals tan importants com el Festival d’Avignon, el Théâtre Vidy de Lausanne, el Théâtre National de Brussel·les o el festival CIRCA de Auch. Aquest any hi ha hagut un increment important de professionals francesos gràcies a la participació en la xarxa transfronterera Pyrenart.
Com en les anteriors edicions, la programació de la Setmana de programadors ha mostrat a públic i professionals propostes d’artistes de fora de Catalunya (Angélica Liddell, Niño de Elche, Jan Fabre, Rimini Protokoll) però el centre de la programació han estat les propostes dels artistes del país, que aquest any han inclòs noves propostes de Baro d’Evel, Diego Sinniger, Lali Ayguadé, Àlex Rigola i Agnès Mateus i Quim Tarrida. A més, durant la setmana va tenir lloc una presentació de projectes de creació que va incloure propostes de CaboSanRoque, Baro d’Evel, Thèâtre de l’Archipel i la companyia francesa Écrire un mouvement.
EL FESTIVAL, TRAMPOLÍ PER A L’EXHIBICIÓ DE  PRODUCCIONS CATALANES
La vocació internacional de Temporada Alta no acaba aquí i ara que s’acaba el Festival, arrenca Temporada Alta a Iberoamèrica. El projecte fa de trampolí perquè artistes del país puguin presentar les seves produccions a l’altra banda de l’Atlàntic, donant a conèixer el talent català i fomentant noves aliances i relacions amb el teatre i els artistes d’Amèrica Llatina.
La iniciativa s’ha consolidat i ja s’han portat a les diverses seus 20 espectacles i companyies catalanes i 12 autors participants al Torneig de Dramatúrgia de Buenos Aires, que han representat més de 200 funcions i més de 20000 espectadors. Actualment s’està treballant en l’edició 2019 de Temporada Alta a Iberoamèrica, que tindrà lloc el proper mes de febrer de 2019 a Buenos Aires, Montevideo i Lima amb el suport de l’Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española i Iberescena entre d’altres.
PROJECTE PYRENART
Temporada Alta fa anys que treballa en xarxa amb projectes europeus, i en alguns casos ha aconseguit el suport del finançament europeu. Aquest any es pot afegir a la llista el Pyrenart, un nou projecte transfronterer amb participació, a més de Temporada Alta, de cinc socis de la banda francesa dels Pirineus (Occitanie en Scène de Montpellier, OARA de Burdeus, CIRCA de Auch, Le Parvis Scène Nationale de Tarbes i L’Estive Scène Nationale de Foix) i tres per la banda espanyola (Ajuntament de Saragossa, Escuela de Teatro de Navarra de Pamplona i BAD Festival d’arts escèniques contemporànies de Bilbao). El projecte inclou coproduccions i presentacions conjuntes d’espectacles.
Pyrenart treballa d’una banda en la formació dels agents culturals, i de l’altra, en la creació d’estructures per a l’exhibició, creació artística i difusió dels projectes amb l’objectiu final de crear ocupació dins del sector als dos costats de la frontera.
Aquesta iniciativa es portarà a terme fins l’any 2020, té un pressupost de més de 2 milions d’euros (amb una aportació de la Unió Europea del 65%) i treballa per teixir llaços i reforçar el potencial econòmic del sector de les arts escèniques als dos costats dels Pirineus.
Aquest any s’han coproduït 2 espectacles: Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir  i Là de Baro d’Evel i presentat 2 espectacles internacionals amb el suport de Pyrenart: The Generosity of Dorcas, de Jan Fabre i Requiem pour L., de Alain Platel. Durant la Setmana de programadors es va dur a terme a Girona una de les reunions dels representants de Pyrenart.
En els propers mesos s’aniran fent públics projectes i espectacles vinculats a aquest programa internacional.
IMPULS A LA CREACIÓ ESCÈNICA: LES ESTRENES I LES COPRODUCCIONS DE TEMPORADA ALTA 
Des de fa anys Temporada Alta participa en coproduccions, però els darrers anys ho està fent d’una forma més intensa, creant i mirant de consolidar cada vegada més una línia de producció pròpia i definida. D’aquesta manera el Festival ha participat en la producció d’espectacles de grans noms del país i a la vegada ha donat suport a creadors més joves o menys consolidats que cal recolzar perquè puguin aportar el seu talent a noves produccions.
COPRODUCCIÓ AMB AGENTS ESTRANGERS  
Des de fa uns anys Temporada Alta aposta perquè alguna de les seves coproduccions tingui un component internacional. L’objectiu és afavorir la relació, l’intercanvi i el treball conjunt entre artistes i equips de diverses nacionalitats i tradicions teatrals, i també afavorir l’ampliació del mercat d’exhibició dels artistes que hi participen.
Aquest any s’ha seguit apostant fort per aquesta línia i dues de les coproduccions del festival s’han produït amb aquest sistema que està donant uns excel·lents resultats artístics. Es tracta de L’omissió de la família Coleman, on Claudio Tolcachir ha treballat amb un equip artístic i de producció totalment del país per fer la producció en català del seu gran èxit. Després d’estrenar-se al Festival i de fer temporada al Teatre Romea de Barcelona, la producció té previst fer gira per tot Catalunya. També La néta del senyor Linh, on Guy Cassiers i part del seu equip tècnic amb base a Anvers han treballat conjuntament amb Lluís Homar i un equip tècnic i de producció català. L’obra farà gira per Catalunya i a finals del 2019 es crearà la versió en castellà i començarà a girar per l’Estat espanyol i a nivell internacional.
A part d’aquestes col·laboracions propiciades directament pel Festival, en la programació d’aquest any s’han presentat altres produccions fruit de la col·laboració internacional. Per una banda, Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir, una creació conjunta de la coreògrafa catalana i el coreògraf francès amb coproducció de CIRCA dins el marc de Pyrenart, amb col·laboració també de l’ICI_CNN de Montpellier/Occitanie. L’espectacle es presentarà, entre altres, a Marsella, Panamà, Montpellier i Auch. Per altra banda, Uncanny Valley, la darrera producció de Rimini Protokoll que s’ha vist a Temporada Alta per primer cop després de l’estrena a la Münchner Kammerspiele; un exemple de treball conjunt entre institucions internacionals. L’obra ja té presentacions confirmades a Milà, Ultrech, Moscou i Krems i continuarà la gira internacional les properes temporades.
15 COPRODUCCIONS AMB GIRA PREVISTA
Altres exemples d’obres coproduïdes pel festival que ja tenen gira garantida són: Macho Man d’Àlex Rigola que després d’estrenar-se a Temporada Alta actuarà a Teatros del Canal de Madrid i farà gira per l’Estat espanyol i a nivell internacional. També Kassandra té prevista gira catalana el 2019, Mili KK anirà a La Seca Espai Brossa el maig del 2019 i després farà gira per Catalunya i Els ocells faran temporada a la Sala Beckett de Barcelona per continuar també per territori català. En total, 15 de les 23 produccions, ja tenen gira o temporada prevista.
EL COMPROMÍS AMB PROJECTES SOCIO-EDUCATIUS
El programa social i educatiu del Festival Temporada Alta 2018 ha volgut apropar-se al seu entorn més immediat oferint la possibilitat que visquin el festival aquelles entitats, els usuaris de les quals no tindrien cap opció de formar-ne part. Enguany són 9.644 els beneficiaris dels programes socials i educatius del Festival. 3.508 entrades s’han destinat a membres de 49 col·lectius socials i educatius.
EL PROJECTE EDUCATIU A TEMPO, ARTS I FORMACIÓ CONTINUARÀ CREIXENT
D’octubre a desembre, coincidint amb el Festival, han tingut lloc les activitats Temporada Alta a l’aula, Artistes a l’aula i Crea el teu projecte, en el marc del projecte educatiu A Tempo, que té com a objectiu potenciar les relacions entre el món cultural i educatiu gironins. Al llarg del Festival hi han participat 5.579 estudiants i 557 docents de 34 centres educatius s’hi han implicat.En total s’han fet 191 activitats que han comptat amb la col·laboració de 70 artistes.
L’activitat del projecte no s’acaba encara i en els propers mesos continuaran les activitats Artistes a l’Aula. A més, el pròxim juliol del 2019, tindrà lloc la tercera edició del Seminari per a Professionals. L’objectiu és poder formar a aquelles persones que busquen eines per dissenyar i desenvolupar projectes d’educació a través de les arts. Es tracta d’un espai de trobada i reflexió entre professionals que volen teixir aliances amb altres projectes artístics i educatius del territori.
A Tempo és una iniciativa de la Fundació La Ciutat Invisible i compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell i la col·laboració de ConArte Internacional.
LES VEUS DE TEMPORADA ALTA
Temporada Alta és un festival contemporani i com a tal la seva programació ha anat reflectint temes  vinculats a l’actualitat política i social. El Festival dóna la veu als artistes perquè ofereixin als espectadors la seva mirada particular sobre el món. Els quasi 100 espectacles del festival suposen 100 veus donant la seva visió sobre el món i la seva situació.
La mirada sobre el masclisme i la violència de gènere ha tingut un paper destacat en aquesta edició amb espectacles com Macho Man d’Àlex Rigola; Rebota, rebota y en tu cara explota, d’Agnès Mateus i Quim Tarrida o Només una vegada de Marta Buchaca.
També la situació dels migrants hi ha tingut el seu espai amb propostes com La néta del senyor Linh dirigida per Guy Cassiers; Una Ilíada, dirigida per Juan Carlos Martel o Kassandra de Sergio Blanco dirigida per Sergi Belbel.
I aquest any el Festival també ha traçat una mirada cap al futur, amb dos espectacles que parlen de com la tecnologia pot afectar les relacions personals en el futur. Per una banda Alba de Marc Artigau, Premi Quim Masó 2017 i per l’altra Uncanny Valley.
El cicle de teatre verbatim a La Planeta, inclòs en el festival, també ha posat sobre l’escena temes polítics donant veu als protagonistes de les històries, incloent-hi El color de la llum, sobre l’ètica del fotoperiodisme, No m’oblideu mai, sobre els perquès dels suïcidis juvenils, i Mili KK, sobre el moviment d’objecció de consciència i què ens n’ha arribat fins a l’actualitat.
Altres exemples d’artistes i espectacles que parlen de la seva mirada del món són Un enemigo del pueblo dirigit per Rigola o Els ocells de la Calòrica que ens parlen de la democràcia en tons molt diversos; Calla, Hamlet, Calla, de Carla Rovira, que tracta sobre la llibertat d’expressióo com Mundo Obrero de Teatro del Barrio, que parla de les conseqüències de la lluita obrera en el darrer segle de la història d’Espanya i de la seva situació actual.
UNA PROGRAMACIÓ TRANSVERSAL AMB EL PÚBLIC COM A PRINCIPAL ALIAT
Temporada Alta ha anat creixent amb el públic des dels seus inicis i justament el públic és el seu principal aliat, responent de forma massiva a les propostes presentades i arriscant-se a descobrir en la programació noves propostes i nous artistes.
Temporada Alta és un festival per a tothom. La programació inclou propostes de diferents gèneres, procedències i formats. Més enllà de les arts escèniques, el Festival ha ofert propostes musicals, la programació de cinema, els espectacles adreçats al públic familiar i tots aquells muntatges d’autors i creadors gironins.
Enguany com a novetat el festival ha estrenat nous filtres per cercar espectacles, una nova manera de categoritzar la programació per tal de facilitar a l’espectador trobar l’espectacle que busca. A més, el festival també ha ofert 52 activitats complementàries per enriquir l’experiència escènica, com ara tallers i activitats post o abans de les funcions en les que hi han participat 3.552 persones.
RETORN ECONÒMIC EN L’ÀREA D’INFLUÈNCIA 
Temporada Alta actua, cada vegada més, com a element cohesionador de la societat gironina i de tota la seva àrea i fa de motor econòmic de la ciutat (en sentit ampli, no solament el municipi).
Aquest any, per exemple, han treballat directament per al Festival 263 persones, amb dedicació molt diversa: contractats per Bitò o pels espais d’exhibició, facturant al Festival (producció, tècnics, administració, premsa i comunicació,personal de teatres, cartelleria, runners, taquilles, relacions públiques…) o des d’empreses que hi col·laboren. Així mateix, els equips artístics i tècnics de tots els espectacles que han passat pel festival han tingut treballant 691 persones i s’ha treballat amb 330 proveïdors externs.
A això, no cal dir-ho, cal sumar-hi tots els ingressos que suposa la despesa que fan els visitants a la ciutat, i que hi vénen expressament per a Temporada Alta. Aquest any, des del Festival, s’han gestionat 1.125 pernoctacions d’hotel a Girona, a Salt, Torroella o Banyoles, entre d’altres, per als equips artístics, per a premsa, etc. A aquestes, cal sumar-hi totes les habitacions que han contractat les companyies pel seu compte, els professionals i el públic vingut de fora.
A nivell de balanç econòmic, la partida d’ingressos del Festival (que té un pressupost global de 3.391.582,71€ es distribueix així: taquillatge (23,05%), patrocini (29,44%), Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (20,64%), Ajuntament de Girona (17,62%), Diputació de Girona (7,37%), i Ajuntament de Salt (0,97%). Això és important perquè s’acosta cada vegada més al que es considera ideal: 33% de diner públic, 33% de taquillatge i 33% de patrocini i mecenatge, una fórmula que marcarà la producció i la programació dels propers anys.