Face T(W)O s'ha vist a Temporada Alta 2023

Temporada Alta tanca la 32a edició assolint un públic total de 63.940, la millor xifra dels últims anys

L’esdeveniment ha batut record històric d’espectadors de sala, 51.800, ha aconseguit atraure una part significativa de nou compradors

Redacció.- Temporada Alta fa balanç de la 32a edició, en la qual s’ha mostrat la personalitat pròpia del festival gironí que, un any més i enguany amb molta força, ha apostat per presentar un nombre gran de coproduccions (25 espectacles) i programar 21 estrenes absolutes, exposant-se al risc que això suposa. L’edició tanca amb una xifra de públic total de 63.940 participants, que són el resultat de sumar els 51.800 espectadors de sala, 6.659 espectadors dels espectacles gratuïts, els 1.953 assistents a les activitats complementàries i els 3.246 participants del projecte educatiu A Tempo; una xifra final que representa la millor edició dels últims anys en quant a nombre de públic total. En global, Temporada Alta 2023 ha assolit un 90,6 % d’ocupació als espectacles de sala, més d’un punt per sobre el 2022 i quatre punts per sobre el 2021.

Al llarg de les 11 setmanes que ha durat el festival, s’han presentat 97 espectacles en 171 funcions entre Salt, Girona i les 7 subseus escampades pel territori. En el marc de la millor arrencada de venda d’entrades de la història del festival, que amb dos dies de venda preferent va aconseguir vendre 21.759 localitats, l’esdeveniment ha aconseguit més clients únics de mai, amb un 52,5% de nous compradors del festival. 

Després de trenta-dues edicions, el festival s’ha convertit en un dels principals agents del país pel que fa al suport a la creació i enguany 17 de les produccions o coproduccions d’aquest any han aconseguit una gira o temporada en teatres dins o fora del país. És el cas per exemple de Casares-Camus: una història d’amor i Sísif fa no fa, que faran temporada al Teatre Lliure de Barcelona, La materia d’Olga Pericet i Daniel Abreu que estarà al Mercat de les Flors, o Vudú (3318) Blixen, d’Angélica Liddell, que després de la seva estrena al festival es presentarà al Centro Cultural Conde Duque de Madrid i farà una gira internacional. D’altra banda 32 de les produccions d’edicions anteriors segueixen representant-se anys després de la seva estrena.

Amb l’objectiu d’actuar com a espai d’exhibició del més interessant de l’escena mundial, Temporada Alta ha programat 20 espectacles d’artistes internacionals de 10 països tals com Milo Rau, Mariano Pensotti, Anne Teresa de Keersmaker o Thomas Ostermeier, a més d’acollir per primera vegada una obra de la companyia britànica Complicité, que va presentar a Girona Drive your plow over the bones of the dead. Aquesta programació s’ha sumat a la celebració d’una nova edició de la Setmana de Programadors, on fins a 60 professionals de les arts escèniques de tot el món han visitat el festival, i l’anunci de la nova edició de Temporada Alta Llatinoamèrica.

En el marc audiovisual, el festival ha estrenat aquest any dues iniciatives que han aconseguit una bona rebuda entre el públic. Per una banda, Això no és un càsting, de Temporada Alta en col·laboració amb Ràdio Primavera Sound, s’ha convertit –en la seva primera temporada– en el pòdcast d’arts escèniques més escoltat de Catalunya amb 19.722 reproduccions. Per l’altra, La Caverna, una sèrie audiovisual del festival que recull converses entre grans directors i creadors d’escena i personalitats del món de la cultura, ja acumula 17.103 visualitzacions.

PROJECTES INTERNACIONALS EN CONSTRUCCIÓ

Temporada Alta prepara les properes edicions molt temps abans, buscant suport de programes europeus i participant en projectes internacionals que permeten teixir noves aliances. Una de les propostes en la qual s’està treballant en aquests moments és Paisatges compartits/Performing Landscapes, un projecte que pretén portar propostes d’arts escèniques d’artistes reconeguts, com Stefan Kaegi/Rimini Protokoll o El Conde de Torrefiel, a un entorn natural on el paisatge sigui el protagonista. El projecte té una vessant ecològica i de replantejament de la forma de vida actual i de la forma de veure les arts en viu i arribarà a Temporada Alta el 2024. Performing Landscapes compta amb el suport del programa Europa Creativa de la Comissió Europea, amb socis tan prestigiosos com el Festival d’Avignon, el Piccolo Teatro de Milano o el Théâtre Vidy-Lausanne i està liderat per Rimini Protokoll amb disseny i direcció artística d’Stefan Kaegi i Caroline Barnaud.

Un bon exemple d’aquest treball a llarg termini i amb socis internacionals és l’espectacle Face T(W)O, que s’ha presentat aquest 2023 en el marc del festival dins el projecte d’internacionalització i professionalització de joves artistes europeus People Power Parnership (PPP) i que es va iniciar el 2020.

A més dels dos projectes ja citats i que estan ja actualment en marxa, Temporada Alta està treballant per participar en nous projectes europeus amb socis molt diversos entre els quals el programa transfronterer Interreg i el programa Europa Creativa. En un futur proper es donaran més detalls.

INTERNACIONALITZACIÓ I CREACIÓ CONTEMPORÀNIA

Amb una clara vocació nacional i internacional, la present edició del festival ha destacat per una programació que ha mostrat al país el que passa a nivell internacional, a la vegada que ha ajudat a les companyies d’aquí a trobar les vies per accedir a l’escena fora de les nostres fronteres. En total s’han programat 20 propostes provinents de 10 països, entre els quals ha destacat Simon McBurney i la seva companyia Complicité, que han visitat el festival per primer cop amb l’obra Drive your plow over the bones of the dead. També ha estat per primera vegada a Temporada Alta companyies com Rosas amb les Goldberg Variations d’Anne Teresa de Keersmaeker. Familie de Milo Rau, Diptych de Peeping Tom, La Gavina de Jokübas Brazys, Qui a tué mon père de Thomas Ostermeier o La Douleur de Patrice Chéreau són algunes de les obres internacionals més destacades de l’edició.

Temporda Alta 2023 ha donat continuïtat a l’espai d’exhibició i descoberta de propostes de creació contemporània, amb projectes nacionals i internacionals, que cada any ofereix la Setmana de Programadors. Enguany ha acollit més de 60 programadors i s’han programat grans noms de l’escena internacional (Angélica Liddell, Marina Otero) amb noms del país ja consolidats (Veronal, Roger Bernat, cabosanroque) i altres noms que el festival creu que poden marcar el futur de l’escena del país i que poden entrar en diàleg amb estructures internacionals per anar definint projectes de futur (Lorena Nogal i Hotel Col·lectiu Escènic).

Nova edició de Temporada Alta a Llatinoamèrica 

El proper mes de febrer, Buenos Aires, Lima i Montevideo acolliran la dotzena edició llatinoamericana de Temporada Alta, que des de fa més de deu anys presenta propostes catalanes a l’altra banda de l’Atlàntic per ajudar a fer present la cultura catalana arreu.

Les edicions iberoamericanes de Temporada Alta estan cada vegada més consolidades a nivell de públic i de crítica i alguns espectacles com Terra Baixa de Pau Miró i Lluís Homar o A.K.A de Daniel J. Meyer han obtingut el guardó de millor espectacle estranger als Premios Florencio, els guardons d’arts escèniques més prestigiosos d’Uruguai. En les properes setmanes es donarà a conèixer la programació del 2024.

COPRODUCCIONS DEL FESTIVAL EN GIRA I SUPORT A LA CREACIÓ

A banda de les coproduccions ja mencionades en l’avançament de la programació de la propera edició, el Temporada Alta 2023 ha programat 25 espectacles que són produccions pròpies o que ha ajudat a coproduir, 17 de les quals tenen garantida gira o temporada en teatres després de passar per Girona. Això és possible gràcies a la contínua col·laboració amb companyies, productores i equipaments de dins i fora del país.

D’entre els espectacles produïts o coproduïts pel festival que giraran destaca entre altres Casares-Camus: una història d’amor, que farà temporada al Teatre Lliure de Barcelona, o Vudú (3318) Blixen, d’Angélica Liddell que després de la seva estrena al festival té garantida la presentació al Centro Cultural Conde Duque de Madrid i una gira internacional.

Produccions del festival d’altres anys també continuen la seva exhibició nacional o internacional. Romeo Castellucci, La Veronal, Christiane Jatahy, Àlex Rigola, La Calòrica o Clàudia Cedó segueixen portant les seves col·laboracions amb el festival pels teatres i festivals del país o internacionals i produccions premiades com Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) de Gabriel Calderón, El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc de Josep Maria Miró o Non Solum de Sergi López segueixen el seu periple per escenaris nacionals i internacionals.

L’aposta pel suport a la creació s’ha reforçat aquests últims anys. En aquesta edició el festival ha produït Casares – Camus: una història d’amor amb direcció de Mario Gas i la interpretació de Rosa Renom i Jordi Boixaderas, i Simon Weil: vida d’una esclava, interpretat per Míriam Iscla. I continuant la línia de facilitar el contacte entre companyies catalanes i directors internacionals, enguany s’ha estrenat Euforia y desazón, una proposta de l’argentí Sergio Boris amb la companyia El Eje en la que el festival ha participat com a coproductor i que farà parada a la Sala Beckett i a Buenos Aires.

Amb una mirada cada vegada més internacional, Temporada Alta ha treballat amb creadors de fora del país per anar obrint ponts internacionals amb institucions i artistes. Aquest any, per posar alguns exemples, el festival gironí ha participat en les produccions de Cristo está en Tinder de Rodrigo García, i Vudú (3318) Blixen d’Angélica Liddell, un dels grans èxits de Temporada Alta 2023.

Per 13è any consecutiu el festival també ha produït el Torneig de Dramatúrgia Catalana que ha proclamat guanyadora a Lali Álvarez Garriga. L’esdeveniment també ha tingut una edició per a instituts, celebrada des de fa cinc anys en el marc del projecte A Tempo – Arts i Formació, i que aquesta vegada ha premiat els alumnes de La Salle de Girona.

UN FESTIVAL SOCIAL I EDUCATIU

Amb la voluntat de mantenir el compromís de Temporada Alta amb el territori i vincular les arts escèniques amb els col·lectius amb més dificultats per accedir-hi, el festival ha continuat impulsant programes socials i educatius a través del projecte A Tempo – Arts i Formació.

En la seva setena edició, el projecte impulsat per la Fundació La Ciutat Invisible amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, ha continuat apostant per promoure el valor educatiu de les arts a les escoles de Girona i Salt. Des d’inici de curs, s’han programat 98 espectacles de teatre i dansa amb contingut educatiu als centres de Girona i Salt. En total 3.246 estudiants de totes les edats –des d’educació infantil, primària , especial, secundària, batxillerat i cicles formatius– han presenciat propostes de temàtiques centrades en la inclusió social, la pressió social i el suïcidi juvenil.

A més, aquest curs s’ha proposat un itinerari de teatre i arts visuals centrat en facilitar material de treball per reflexionar amb els joves sobre la cura del cos, la pressió social i els hàbits alimentaris. La primera fase d’aquest programa, el qual s’allarga més enllà del festival, ha aplegat un total de 276 participants de 9 centres educatius, els quals han acollit a l’aula el monòleg teatral Jess d’Oriol Casals i Alícia Gorina sobre la pressió social i estètica.

El vessant social del festival s’ha vehiculat, sobretot, a través del programa d’entrades socials a través de la Fundació La Ciutat Invisible que ofereix entrades a preu zero a diversos col·lectius. En concret, s’han entregat 4.027 entrades (688 a preu 0, 427 entrades gratuïtes a prèvies i 2.922 a preu reduït) durant el Temporada Alta 2023.

ESPECTADORS I TERRITORI

Temporada Alta 2023 ha comptat amb més clients únics que mai: s’ha aconseguit molts clients nous, 52,5% respecte l’edició anterior i, a més s’han recuperat clients d’edicions anteriors a la de 2022. El públic d’aquesta edició també ha sigut més jove, situant la mitjana a 45 anys (respecte els 47 de la passada edició). A més, un 11,99% han estat clients menors de 30 anys. ​​

L’aposta de Temporada Alta per una programació nacional i internacional de referència, ha convertit el festival en una oportunitat única per veure artistes i creadors que no es poden veure en altres llocs de Catalunya. En concret, aquest 2023 han crescut els clients de fora de les comarques gironines, que han suposat un 32,6% del públic total.

RETORN ECONÒMIC DEL FESTIVAL

Amb l’objectiu de continuar l’arrelament al territori, el Temporada Alta 2023 ha ampliat el número de subseus. En aquesta 32a edició, el festival ha estat present per primer cop a Figueres amb l’espectacle Dyptich de Peeping Tom. Del total de 23 escenaris i 9 poblacions, destaca el retorn a Barcelona, després de l’èxit de la darrera edició, on ha programat La Douleur al Teatre Romea i The Goldberg Variations al Mercat de les Flors, un nou escenari del festival.

Durant les 11 setmanes que ha durat Temporada Alta, 1.416 persones han treballat pel festival amb dedicació molt diversa i s’ha comptat amb més de 385 proveïdors externs. El festival, però, té també una gran repercussió econòmica en altres sectors, sobretot a negocis del sector del comerç i l’hostaleria, en equipaments culturals no estrictament teatrals i altres negocis. A més el festival ha gestionat directament 1.285 pernoctacions en habitacions d’hotels. A aquesta xifra encara cal sumar-hi totes les habitacions que han contractat les companyies pel seu compte, els professionals i el públic que ha vingut de fora.

El balanç econòmic provisional es tanca amb un pressupost de 3.527.658 € que es distribueix de la següent manera: taquillatge (917.300€), Generalitat de Catalunya (800.000€), esponsorització i altres recursos (812.300€), Ajuntament de Girona (450.000€), Diputació de Girona (265.000€), Ministeri de Cultura-INAEM (250.000€) i Ajuntament de Salt (33.058€). Els percentatges d’ingressos de Temporada Alta 2023 es reparteixen doncs de la següent manera: 51% d’aportació pública, el 23% d’esponsorització i altres recursos, i el 26% provinent de la venda d’entrades.