Temporada Alta tanca portes amb un increment dels espectadors i una mitjana d'ocupació superior al noranta per cent

El director de Festival, Salvador Sunyer, demana més inversió en cultura si volem que es converteixi 'en un sector estratègic en el nostre país'

L’edició D’enguany de Temporada Alta ha estat la millor de les dinou que s’han fet fins ara. Ho diu el seu director artístic, Salvador Sunyer. I ho confirmen les xifres. Temporada Alta va tancar diumenge passat 12 de desembre amb un total de 52.808 espectadors, uns 2.500 més que L’any passat (un 7,16 % més), i amb una ocupació mitjana de 90,37 %.  Al llarg de més de dos mesos, entre L’1 D’octubre i el 12 de desembre, el festival ha acollit 76 espectacles, dels quals 24 eren estrenes absolutes. ?Hem estat, durant més de dos mesos, la capital de la cultura escènica de Catalunya?, ha assenyalat Sunyer, que ha afegit que ?Temporada Alta és el festival de referència a Catalunya a L’Estat espanyol, i comença també a ser-ho a Europa?.

Les xifres del Festival són prou evidents de L’èxit D’aquesta dinovena edició. S?han programat 112 funcions (més les activitats complementàries) i s’han programat 15 noves funcions, el que fa un total de 127 representacions.  A més, de 71 funcions s’han exhaurit les localitats, tot i que per primera vegada, els ciutadans han tingut accés a la compra de localitats fins ben entrat el Festival.

El públic continua essent el millor aliat del Festival. En un any de forta crisi és quan més públic ha assistit a les funcions del festival Temporada Alta i no solament als espectacles més populars, sinó també a propostes més arriscades o internacionals (han exhaurit les localitats espectacles com ara els de Krystian Lupa, Claudio Tolcachir, Michael Pennington, Teatri Uniti, Obludarium dels germans Forman). Aquest any, tot i que s’han programat una trentena D’espectacles estrangers i 24 estrenes absolutes, la pràctica totalitat dels muntatges del festival Temporada Alta quasi ha omplert L’aforament.

Motor de L’escena catalana

Tot i les xifres, Salvador Sunyer ha destacat el que fet que s’hagi treballat per aconseguir un dels objectius dels Festival: convertir-se en ?motor escènic del país’. Així, entre Temporada Alta i El Canal – Centre D’Arts Escèniques Salt/Girona s’han produït, coproduït i col·laborat en la producció de 25 espectacles. ?Tenim creadors de talent i equiparables als millors D’Europa?, ha indicat el director, que ha reiterat que L’objectiu del festival és ?convertir la zona de Girona i Salt en un espai de creació i que tots els sector involucrats en les arts escèniques la considerin una zona per anar-se instal·lant’.

Entre les produccions D’autoria catalana impulsats per El Canal i Temporada Alta cal destacar, entre D’altres, Chicha Montenegro Gallery, de Carles Santos, Joan Maragall: La llei D’amor, de Joan Ollé o Concert Tempestiu, de Xicu Masó. D’altra banda, cal comptar que El Canal també ha coproduït altres propostes, en aquest cas amb el Teatre Lliure, com ara Celebració de Harold Pinter (dirigida per Lluís Pasqual), Tot, de la companyia gironina La Mentidera o Lola la comedianta, dirigit per Jordi Prat.


Motor econòmic

El director també ha destacat el paper que juga el festival en la dinamització del sector econòmic de la zona. Aquest any un total de 312 persones han treballat directament per al Festival, mentre que els equips artístics i tècnics de tots els espectacles han tingut 917 persones treballant als diversos espais. Tampoc és menyspreable la xifra de reserves D’hotels. Des del festival se n?han gestionat 1.316, tot i que a aquesta xifra cal sumar-hi totes les habitacions contractades per les companyies, els professionals i el públic.

Una mirada al futur

Salvador Sunyer s’ha mostrat molt satisfet del festival D’enguany. Tot i això, considera necessari que se segueixi invertint en el sector cultural. ?Si s’ha de convertir en un sector estratègic del nostre país, s’hi ha D’apostar?, ha assenyalat. Per això, demana al nou Govern del país, que tingui en compte aquesta inversió i ?no cometi L’error D’oblidar la cultura?.

Etiquetes:
,