
28 oct. 2015 "Temps variables i petons de Medusa" d'ORLAN
L'exposició s'inaugurarà el 28 d'octubre a l'espai Bòlit_St Nicolau
El proper dimecres 28 d’octubre a les 19 h al Bòlit_StNicolau tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Temps variable i petons de Medusa” d’ORLAN, que es desplega als dos espais expositius del Bòlit.
A l’acte d’inauguració hi assistirà ORLAN així com la comissària i directora del Centre d’Art Le Lait (Albi, França), Jackie-Ruth Meyer. En aquest context, es presentarà el catàleg ORLAN. “Strip-tease des cellules jusqu’à l’os” que el Bòlit ha coeditat en col·laboració amb el Centre des Arts d’Enghien-les-Bains i el FRAC Basse-Normandie i que inclou textos dels especialistes Donatien Grau, Philippe Piguet, Imma Prieto, Domenico Quaranta i la mateixa Jackie-Ruth Meyer.
Reconeguda internacionalment, ORLAN (Saint-Étienne, França, 1947) és una de les artistes més rellevants de l’escena francesa actual. La seva obra, en plena maduresa, encara amb força i intensitat els grans desafiaments artístics i socials actuals.
ORLAN fa del seu cos el suport, la matèria primera i l’instrument visual del seu treball. Esdevingut “l’espai del debat públic”, interroga la societat i qüestiona les formes i els valors que s’oposen al determinisme natural, social i polític, a totes les formes de domini, la religió, la supremacia masculina, la segregació cultural, la imposició normativa…
ORLAN sotmet a examen l’estatus del cos i les pressions socials, culturals, polítiques i religioses que hi incideixen. Qüestiona els descobriments científics, tecnològics i mèdics i defensa la hibridació, la tolerància i els drets de l’ésser humà a través d’identitats nòmades, canviants i mutants. I per fer-ho, recorre a un ampli ventall de tècniques: fotografia, vídeo, escultura, dibuix, instal·lació, performance, biotecnologia, realitat augmentada, etc.
La mostra que ara s’inaugura travessa cronològicament l’obra d’ORLAN des dels anys setanta fins a l’actualitat i presenta, de forma inèdita, exclusivament obra digital, vídeos, 3D, realitat augmentada i videojocs. En aquestes obres el temps es revela, es dissol i es multiplica fora de tota cronologia, gràcies a la simultaneïtat del present, el passat i el futur; el temps esdevé, doncs, variable i capta així la freqüència sensible de les mutacions de la consciència i de la percepció del món, de l’art i del cos. El títol, a més, inclou “els petons de Medusa” que ORLAN adreça a la ciència, l’art i la religió en el seu vídeo “Escenografia per a un gran Fiat”, creat el 1982, quan la tecnologia digital tot just feia les seves primeres passes.
La selecció de vídeos de diferents períodes es complementa amb la realització d’un videojoc, el desenvolupament progressiu del qual es caracteritza per l’adjunció de nivells de complexitat a mesura que es desenvolupa la gira internacional de l’exposició. Es tracta de reconstruir una obra amb l’avatar d’ORLAN, resposta directa a la destrucció de la cultura i del poder de la seva memòria, l’actualitat política i econòmica de la qual ens ofereix noves aplicacions arreu del món.
“Temps variable i petons de Medusa” agrupa un conjunt d’obres digitals que es poden emmagatzemar en un llapis de memòria USB; una proposta d’ORLAN, l’ambició de la qual és expandir-se enmig de la modularitat dels espais expositius; un format itinerant el contingut, la forma i la temporalitat del qual varien. A ORLAN li agraden les identitats mutants, movedisses, nòmades, i ha ideat aquesta exposició amb aquesta mateixa idea.
L’obra d’ORLAN convoca alhora les qüestions de les realitats física, sensible i virtual a través de les tècniques científiques, mèdiques, biològiques i informàtiques més contemporànies. Però més enllà de les tecnologies, es tracta de qüestionar l’art, l’estatus del cos i les seves representacions.
L’exposició, que es va estrenar l’estiu passat a Albi, és previst que itineri al Centre des Arts d’Enghien-les-Bains (França), al FRAC Basse-Normandie (Caen, França) i al Sungkok Art Museum (Seül, Corea del Sud), abans de marxar cap a l’Amèrica del Nord i altres indrets del món per encetar noves etapes.