Tercer premi Josep Maria Huertas Claveria

El premi està dotat amb 6.000 euros

L’antropòleg, poeta i escriptor Xavier Theros (Barcelona, 1963) és el guanyador del III Premi Josep Maria Huertas de periodisme escrit, per L’obra ?La VI Flota a Barcelona. Crònica dels anys en que els marines dels EUA envaïen les Rambles’, segons ha decidit el jurat del premi, format pels membres de la penya La Lamentable i L’escriptor Joan Marsé, que actuava com a convidat. En el jurat hi participen, sense vot, Miquel Tresserras, degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna; Isabel Martí, representant de L’editorial La Campana i Joaquim Palau, en representació de L’editorial RBA.

El premi Josep Maria Huertas, dotat amb 6.000 euros, vol retre homenatge a la figura del periodista Josep Maria Huertas Claveria (que va morir el 4 de març de 2007) i al mateix temps fomentar els llibres de bon periodisme.

El treball premiat investiga com L’arribada dels vaixells de la Sisena Flota nord-americana ?el 9 de gener de 1951-  va marcar el caràcter de Barcelona durant 36 anys. I no únicament en les zones i carrers que els marines van freqüentar ?el carrer Escudellers i en general el aleshores anomenat Barri Xino-, sino també en el desenvolupament de la industria turística local. Per reconstruir  la història, L’autor ha acudit als seus protagonistes; a les cambreres de les barres americanes, als amos dels seus bars, als veïns que van viure diverses experiències amb aquelles tripulacions i ?òbviament- als veterans de la US Navy, que L’han explicat la seva arribada a Barcelona i els seus records. Una història que es va interrompre el dia de Sant Esteve de 1987, quan un atemptat mai resolt va provocar la mort D’un mariner.

El jurat de La Lamentable Penya el formen José Martí Gómez, Enric González, Maria Eugenia Ibáñez, Joan de Sagarra, Antoñito el Paleta, Juan Antonio Roqueta, Pilar Aymerich, Ángel Alonso, Mateo Seguí, Eugeni Madueño, Bru Rovira, Joaquim Capdevila, John W. Wilkinson, Pedro Madueño i Salvador Sansuán.

La roda de premsa i L’entrega del premi es farà el mes de setembre, coincidint amb la presentació del llibre, que inclourà 60 fotografies.

En la propera edició, que es convoca ara mateix, el convidat a formar part del jurat és José Maria Mena, ex fiscal en cap de Catalunya.

El termini D’admissió D’originals per al IV Premi finalitza el dia 30 de septembre de 2010. El guanyador del premi es farà conèixer a primers de març de 2011, tot coincidint amb L’aniversari de la mort de Josep M. Huertas.