Teresa Forcades dirigeix VilaWeb per un dia

El diari digital celebra els quinze anys amb activitats, nous projectes i serveis

Avui Teresa Forcades fa de directora de VilaWeb. Forcades és doctora en medicina, teòloga y monja benedictina. Cada dijous, durant quinze setmanes, VilaWeb té un director convidat. Aquestes quinze persones, representants de molts àmbits de la societat, dirigeixen VilaWeb per un dia i hi imprimeixen la seva personalitat i el seu punt de vista de la realitat. VilaWeb busca, així, fer-se més permeable a la societat i oferir al lector un dia de sorpresa, amb una visió del món interessant i diferent d’aquella que és habitual al diari.

El novembre de 2010 el cantant d’Obrint Pas va estrenar l’iniciativa, i ja l’han seguit l’artista i activista Simona Levi, el periodista i escriptor Martí Domínguez, el cantant de Mishima David Carabén, els escriptors Najat El Hachmi, Màrius Serra i Joan-Lluís Lluís, el periodista Queco Novell i el dissenyador América Sánchez. Els directors convidats aporten temes per a notícies, però també fan propostes més personals i agosarades: Martí Domínguez, per exemple, va proposar D’incorporar la secció ‘Opinions contundents’, que ja s’ha integrat al diari, i Joan-Lluís Lluís, en una apologia de la lentitud i la serenitat respecte de la rapidesa de la informació, va plantar roselles a tota la portada de VilaWeb. Aquest dijous tres de febrer de 2011 serà el torn de l’escriptor Mathew Tree i el seguiran, en aquest ordre, Biel Mesquida, Albert Serra, Teresa Forcades i Joan Coscubiela.

L’arrencada d’aquesta celebració va ser la festa d’inauguració de la nova redacció de VilaWeb, el 9 de novembre de 2010, a càrrec del president del Parlament de Catalunya Ernest Benach. Hi va haver un encontre de pioners d’internet i unes jornades de portes obertes, durant les quals es va ensenyar el funcionament de la redacció als lectors, que van poder conversar amb el director del diari, Vicent Partal. A partir del 15 de novembre de 2010, un especial informatiu recull totes les activitats de l’aniversari i ofereix continguts específics, com ara entrevistes en profunditat amb pioners d’internet i amb personalitats destacades d’aquest àmbit. L’11 de desembre de 2010 es va celebrar un encontre d’edicions locals de VilaWeb i a la primavera se’n farà una altra de blocaires.

Una revista

VilaWeb presenta nous productes el 2011 i completarà l’oferta amb el llançament d’una revista mensual. La revista apareixerà a la primavera i s’ha pensat sobretot per al format ‘tablet’, com ara l’iPad D’Apple, però també es podrà adquirir en paper, per subscripció. La publicació es consagrarà a l’anàlisi de l’actualitat i inclourà entrevistes en profunditat i reportatges. També hi tindran un espai la política nacional i internacional, la cultura i la tecnologia. Des del desembre de 2010 VilaWeb disposa D’una aplicació gratuïta per als telèfons iPhone, que es pot descarregar a l’iTunes Store o punxant en aquest vincle (vegeu aquest vídeo per saber com funciona). VilaWeb publicarà al febrer una aplicació pràcticament igual per a telèfons amb sistema operatiu Android de Google.

Durant quinze setmanes, VilaWeb publica un especial informatiu en ocasió dels quinze anys. S’ha fet una cronologia sobre la història de VilaWeb i d’internet, i una sèrie de quinze entrevistes en profunditat a professionals d’internet, molt útils per entendre el present i futur de la xarxa en àmbits com l’empresarial, el social i el de l’administració pública. De moment s’han publicat entrevistes a Núria Almiron, Marta Continente, Luis Ángel Fernández Hermana, Ramon Barlam, Alfons Cornella, Jordi Mas i Amadeu Abril. En aquest especial també es recull el testimoni de personalitats sobre la seva relació amb VilaWeb i l’experiència dels quinze directors convidats.

Nou disseny i local

Els quinze anys de VilaWeb han servit, a més, per dur a terme una profunda renovació del diari (vídeo). D’una banda, amb una portada nova i impactant signada per América Sánchez, un dels grans noms del disseny al nostre país, autor de logotips i imatges gràfiques com les de Vinçon, Moritz, el Futbol Club Barcelona i els Jocs Olímpics de 1992. D’una altra banda, VilaWeb ha estrenat una nova redacció al centre de Barcelona que incorpora tot de millores tècniques, especialment per a la producció i distribució de televisió per internet, com també una àrea d’accés públic per a cursos, conferències, debats, presentacions, etc. El nou edifici és la restauració d’una fusteria bicentenària, a quatre passos del MACBA i la nova àrea de centralitat cultural de la ciutat. Del disseny de l’espai, se n?ha anat encarregat RGA, estudi d’arquitectura conegut per obres com les xemeneies de FECSA al Paral·lel de Barcelona i la passarel·la del Parc de Vallparadís a Terrassa.

Encontre de pioners d’internet

L’any 1995, quan va començar VilaWeb, poca gent estava al cas de l’existència d’internet. Una trentena d’aquells pioners es van trobar el 8 de novembre de
2010, una hora abans de la festa dels quinze anys de VilaWeb, per fer-se una fotografia històrica (vegeu-ne el vídeo). Entre els assistents hi havia Carles Bellver, creador amb Jordi Adell de la primera web del nostre país, la de la Universitat Jaume I, quan al món tot just n’hi havia un centenar. També hi havia emprenedors com Eudald Domènech, fundador del primer servidor comercial del país, Servicom. I alguns dels primers periodistes i professors presents a la xarxa: Alfons Cornella, Artur Serra, Luis Ángel Fernández Hermana, Mercè Molist, Karma Peiró, Cristina Ribas, Àngel Cortés i Lluís Foix. També hi havia alguns dels primers polítics que es van interessar per internet: Jordi Valls, Ramon García Bragado, Carles Flamerich, Teresa Serra i Marta Continente. I promotors de les primeres comunitats locals, com Oriol Ferran i Vicenç Badenes; universitaris com Llorenç Valverde, Núria Almiron i Mar Iglesias; informàtics com Joan Jofra i el fundador de Softcatalà, Jordi Mas; els autors de les primeres iniciatives gironines Ricard Vaqué i David de Montserrat, la gent d’Antaviana, pioners de Ponent, i Miquel Saperas, de l’Avellana Digital. Tots van compartir una estona de conversa i D’acudits sobre el passat de la xarxa i es van fer una fotografia de grup.