Teresa Solana guanya el XIX premi Roc Boronat amb un recull de relats entrellaçats de temàtica negra

El concurs té dos grups: un per a persones cegues i amb discapacitat visual greu i el de relats o novel·la breu obert a tothom

Redacció.- El jurat del premi literari Roc Boronat ha escollit Teresa Solana com a guanyadora de la 19a edició per l’obra Matèria gris. L’originalitat i l’encert d’entrelligar històries, així com la solidesa de la veu narrativa i el retrat crític i irònic de la societat actual són alguns dels valors d’aquest recull de relats que el jurat ha destacat. «Tot i que el jurat és molt extens, els seus membres s’han posat fàcilment d’acord», ha comentat Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres. Durant la reunió del jurat, l’escriptora Lolita Bosch destacava que l’obra de Solana «fa pensar en un cert tipus de literatura nordamericana que parla sobre la quotidianitat, té aquesta mena de senzillesa… I amb sentit de l’humor!» mentre que Manel Forcano explicava: «el darrer conte arrodoneix el recull i el lliga amb el primer, amb la qual cosa dóna la sensació d’haver-nos exposat una novel·la a fragments, quebrantada, feta de retalls i posant el zoom en escenes individualitzades que formen un mosaic que es pot contemplar més o menys sencer quan acabem de llegir la darrera història.»
«Són històries de temàtica negra, però ho he volgut titular Matèria gris perquè estan protagonitzades per personatges molt nostrats», ha comentat Teresa Solana durant la roda premsa celebrada aquest matí. Xavier Grau, Delegat Territorial d’ONCE Catalunya ha destacat l’elevada participació (73 obres presentades) i la bona entesa amb l’editorial Ara Llibres a l’hora d’impulsar el premi.
El premi, convocat per ONCE Catalunya està dotat amb 6.000 € i està dedicat a la memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya. L’entrega dels premis Roc Boronat tindrà lloc aquest dijous 9 de març a les 19.30 h a l’Auditori ONCE Barcelona. Durant la vetllada s’ha homenatjat a l’escriptor Andreu Martín, a qui s’ha lliurat en Braille un exemplar de l’obra Jutge i part i de l’obra Corpus delicti: els vampirs existeixen. Jo en sóc un, en suport sonor.
En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Joan Miquel Roig Mestre ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra El sabater del Rif. El premi està dotat amb 900 €. I l’apartat de poesia ha quedat desert.
El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Manel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Valèria Gaillard, redactora de la secció de Cultura d’El Punt Avui; Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres; Lolita Bosch, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i Enric Botí, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.