Terra-nova.cat, una visió de la Catalunya del segle XXI, guanya el I Premi Lluís Carulla d’estímul a un projecte cultural

Terra-nova.cat té com a objectiu renovar la mirada sobre el territori i el paisatge a partir del diàleg entre fotògrafs i pensadors

El projecte terra-nova.cat ha estat guardonat amb el Premi Lluís Carulla en la seva primera edició, dotat amb 100.000 euros i a la qual van presentar-s’hi 100 candidatures.

Terra-nova.cat es planteja configurar una visió de la Catalunya d’avui a partir del diàleg entre fotògrafs i pensadors, renovant la mirada sobre el territori i el paisatge, tant geogràficament com conceptualment, després de dècades caracteritzades per la modernització del territori en tots els seus àmbits i en un context de canvis profunds per a la societat catalana com l’actual.

En la roda de premsa d’anunci de la concessió del guardó, Montserrat Carulla, presidenta de la Fundació Carulla –entitat impulsora del premi–,  ha dit que “impulsar un projecte de cara al futur” és “engrescador” i ha evocat l’antic Premi d’Honor de la mateixa Fundació quan ha recordat que distingia “la feina feta”. Per la seva banda, en nom del jurat ha parlat Guillem Usandizaga que, entre altres coses, ha destacat “l’ambició del projecte terra-nova.cat” i el fet que els fotògrafs i els escriptors participants siguin “d’una determinada generació”. Més tard, Ignasi López, un dels impulsors del projecte, ha aclarit que tots ells són nascuts  posteriorment al 1968. Fet important, si es té en compte que terra-nova.cat recull d’alguna manera el testimoni de Catalunya visió, un mític projecte similar que data de l’any 1967. En el transcurs de l’acte, també ha parlat un altre dels inspiradors del projecte, Vicenç Altaió, que ha raonat la necessitat del projecte en el sentit que “hi ha una part de l’imaginari col·lectiu que cal revisar: la imatge fotogràfica que tenim de nosaltres mateixos”.

Les raons de la concessió del Premi a Terra-nova.cat, les ha resumit el també membre del jurat Jordi Carulla-Ruiz quan ha dit que es premiava “un projecte d’imaginari que defuig els tòpics i posa l’accent en el component poètic de la fotografia”.

“Prendre el pols a l’imaginari del país”

Terra-nova.cat, que vol “prendre el pols a l’imaginari del país”, consistirà en la distribució arreu del país de deu equips, format cadascun per dos fotògrafs i un escriptor procedents de les generacions de creadors nascuts entre els anys 1970 i 1980.

El treball de camp resultant s’exposarà en centres culturals de referència corresponents a cada àmbit territorial, se’n promourà el debat i la reflexió i s’editarà en format llibre, amb el propòsit final de dur-ne a terme una exposició conjunta a Barcelona i impulsar-ne la internacionalització.

Paral·lelament, es desenvoluparà una aplicació per a mòbils que estarà oberta a la interacció i la participació de les persones que habiten el territori i que permetrà la geolocalització del contingut generat.

El projecte (consulteu-ne el vídeo de presentació https://vimeo.com/142534941) està impulsat pel fotògraf, dissenyador i editor Ignasi López, el poeta, assagista i traficant d’idees Vicenç Altaió, el dissenyador gràfic i professor Sergi Opisso i el fotògraf, editor i docent Román Yñán.

El premi servirà per dur a terme la primera fase de terra-nova.cat, corresponent a l’any 2016 i dedicada al treball de camp dels fotògrafs i dels escriptors i al desenvolupament de l’aplicació per a mòbils. L’any 2017 es preveu l’exposició, l’edició i el debat dels material generat en cada àmbit territorial, i el 2018, la realització d’una exposició íntegra a Barcelona en un equipament cultural de rellevància i la recerca de centres internacionals que vulguin acollir el projecte.  

Terra-nova.cat té com a referent el que l’any 1967 va representar Catalunya Visió, una col·lecció de llibres fotogràfics que van abraçar tot el territori català i que van posar el focus sobre la realitat del moment. Sota la direcció d’Oriol Vergés, incorporaven textos de Josep Vallverdú, Jordi Verrié i Josep Vicente i fotografies de Ton Sirera, el mateix Verrié i Ferran Bosch.

Els fotògrafs que han confirmat ara com ara la participació a terra-nova.cat són Bego Antón, Salvi Danés, Albert Gusi, Jordi Mitjà, Aleix Plademunt, Tanit Plana, Rita Puig-Serra Costa, Jon Uriarte, els esmentats Román Yñán i Ignasi López.

Pel que fa als escriptors que acompanyaran els fotògrafs, han confirmat la seva presència Jaume C. Pons-Alorda, Kathrin Gola-Pongratz, Marina Garcés, Marta Dahó i Francesc Serés.

 

EL PREMI

La Fundació Carulla va instituir aquest nou guardó en homenatge al seu fundador i està destinat a impulsar un projecte cultural en els diversos àmbits de la llengua catalana, les arts i/o el pensament. La dotació és de fins a 100.000 euros.

El Premi Lluís Carulla s’atorga a un projecte cultural que constitueixi una aportació innovadora que contribueixi a l’enfortiment i la modernització de la cultura i la societat catalanes. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Carulla referma el compromís amb el futur i fa honor a la voluntat del seu fundador: “la meva afició ha estat el treball, però no per avarícia, sinó per l’afany d’impulsar projectes” (Lluís Carulla,1987).

La convocatòria d’acceptació de candidatures, oberta a particulars, empreses i organitzacions sense ànim de lucre, es va tancar el 25 de març. En total es van rebre 100 candidatures. 69 provenien de la demarcació de Barcelona; 4 de la Catalunya Central; 12, de la de Girona; per la de Lleida, 2; Tarragona en presenta 5; les Terres de l’Ebre i Andorra, 1 cadascuna; i la demarcació del País Valencià, 6. 

El jurat del Premi Lluís Carulla està format per Jordi Carulla-Ruiz, Ramon Pla, Mireia Tomàs, Guillem Usandizaga i Vicenç Villatoro.

L’acte de lliurament del Premi Lluís Carulla es durà a terme el 24 de novembre, a les 19 h, al Disseny Hub Barcelona.