Terra de Trobadors programa prop de 200 activitats medievals d’una gran varietat de disciplines

La proposta cultural i festiva està dedicada enguany al comerç i als mercats

Del 6 al 9 de setembre, Castelló d’Empúries tornarà a transformar-se en una vila medieval. Durant aquests tres dies tindrà lloc la XXIX edició de Terra de Trobadors, la festa medieval de referència a Catalunya amb més de 40.000 espectadors anuals. Amb la col·laboració de més d’una vintena d’entitats del municipi, l’esdeveniment programa enguany més de 200 activitats de diverses disciplines artístiques -teatre, música, circ o dansa, entre altres- així com recreacions històriques, combats de cavallers, espectacles de foc, un gran mercat medieval amb més d’un centenar de parades d’artesans i comerciants, una potent oferta gastronòmica, conferències i moltes altres propostes.
La direcció de Terra de Trobadors ha posat en marxa aquest any un pla de millores que s’executaran principalment el 2020 coincidint amb el trentè aniversari de l’esdeveniment que tindrà una programació especial per commemorar aquesta efemèride. Enguany, durant la 29a edició, ja es començaran a materialitzar alguns dels canvis que seran més visibles l’any vinent i que pretenen que aquesta recreació històrica es converteixi en l’esdeveniment medieval de referència del Sud d’Europa.
Una de les millores que ja s’aplicarà enguany i que és una de les principals novetats d’aquesta edició és l’augment, d’un 20%, de les representacions de petit format i de carrer. Aquests espectacles tindran lloc de manera simultània a diversos espais de Terra de Trobadors amb la voluntat de propiciar una millor distribució dels espectadors, evitar el màxim possible les aglomeracions, i d’aquesta manera, millorar la confortabilitat del públic.
En total, prop de la meitat de les activitats programades enguany són espectacles de petit format i de carrer amb més d’una vintena de companyies de tots els estils. Els espectadors podran gaudir, entre altres, de teatre de carrer amb les companyies Carro de Somnis, Théatre Des 33, Fèlix Brunet o Traüt Espectacles; de dansa amb Cia. Un Sol Traç, La Cremallera o l’Esbart Dansaire de Castelló d’Empúries; o de música amb Les Monts Rieurs, Sübitus, L’Os Pedrer, Els Berros de la Cort o Acibreira. Bona part dels espectacles de carrer programats combinen més d’una disciplina artística i barregen música i dansa o teatre de carrer i circ.
Participació activa dels visitants
Una altra de les línies de treball que es volen potenciar en aquesta i futures edicions és la participació activa dels visitants en les activitats programades. En aquesta línia, Terra de Trobadors obrirà enguany i per primer cop una ‘Escola de combat’ on s’impartiran tallers gratuïts per a petits i grans que podran aprendre tècniques de lluita medieval i posar-les en pràctica en petits enfrontaments entre els participants. La proposta s’afegeix a altres activitats participatives com la ‘Zona Petits Guerrers’ o la ‘Zona Joves Herois’, que són espais temàtics amb propostes d’entreteniments i jocs per a la mainada. En aquest sentit, Terra de Trobadors fa una crida als visitants perquè hi assisteixin caracteritzats amb vestits medievals per convertir-se en personatges de la festa.
Millorar l’experiència dels espectadors
El conjunt de canvis impulsats per la direcció de Terra de Trobadors tenen per objectiu principal millorar l’experiència dels espectadors durant la seva estada a l’esdeveniment. Aquesta nova línia de treball, a més, aposta clarament per les activitats per a famílies, el públic més nombrós de l’esdeveniment.
Dins les novetats d’aquest any destacar, finalment, la incorporació d’un nou espai. Es tracta del jardí situat entre la Muralla i el Convent de Santa Clara que acollirà l’Escola de Combat.
El comerç i els mercats medievals, temàtica d’aquest any
La Coordinadora Municipal de Terra de Trobadors ha escollit el comerç i els mercats medievals com la temàtica de l’edició d’enguany, tenint en compte que mai s’havia dedicat a aquesta matèria i que el Mercat Medieval és actualment un dels actes més importants i representatius de la proposta cultural i festiva. La Llotja, la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, la plaça Jaume I i altres carrers i places en ple centre històric, tornaran a ser els escenaris del cèlebre Mercat Medieval de Terra de Trobadors, el més gran de Catalunya. Més d’un centenar de parades d’artesans i comerciants posen a la venda els seus productes de l’època amb el sistema de pagament de l’època, la moneda medieval comtal d’Empúries, un requisit imprescindible per poder adquirir tota mena de productes del comtat d’Empúries a l’Edat Mitjana.
El temps del comte d’Empúries Hug V
La Coordinadora de Terra de Trobadors ha seleccionat també per a aquesta edició el temps del comte d’Empúries Hug V (1269-1277), casat amb Sibil·la de Palau, vescomtessa de Bas, i que tot i ajudar al rei Jaume I el Conqueridor a sotmetre els sarraïns de Múrcia (1265-66), protagonitzà episodis d’enemistat i d’enfrontament directe amb el rei Jaume, com el saqueig de la vila de Figueres de l’any 1274.
Les espectaculars recreacions històriques de l’esdeveniment -la inauguració, el Gran Sopar Medieval, la Batalla Campal al pont vell o la clausura – giraran al voltant d’aquesta època històrica.
La programació de propostes artístiques es completa amb alguns dels ‘clàssics’ de l’esdeveniment, com ara el Gran Torneig de Cavallers – Memorial Fernando Arnau -a càrrec del Grup Cavallista de Castelló d’Empúries, Cort d’Empúries, Despertaferro i Acers Trempats-; les recreacions històriques de la companyia Alma Cubrae a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer; l’espectacle de foc que aquest any anirà a càrrec de la companyia Excalibur; el corre-tavernes; els espais ‘El cau de les bruixes’, ‘El cau dels monjos’, ‘El rentador’ o ‘Les meuques del bordell’. Sense oblidar el ‘Poblat Medieval’, amb 1.200 m2 de construccions i recreació de com es vivia a l’època, amb zona militar amb arquers i soldats, zona d’oficis, bestiar i patíbul.
Cicle de conferències ‘Miquel Pujol Canelles’ i cicle de música culta
El Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC), Secció Francesc Eiximenis, de la Universitat de Girona organitzen de forma conjunta un any més i des de l’any 2000 el Cicle de Conferències “Miquel Pujol Canelles” de Terra de Trobadors.. La conferència inaugural d’aquest any serà impartida per Albert Martí Arau, llicenciat en Humanitats i Documentació, que oferirà la xerrada Mercat i fiscalitat a Castelló d’Empúries a la baixa Edat Mitjana. Completen el cicle la conferència Un paisatge urbà medieval a final del segle XIII. La Vila de Castelló d’Empúries i les viles del Comtat d’Empúries i dels Comtats veïns, a càrrec de Víctor Farías Zurita, Doctor en Història Medieval (UPF), i Un mercader de cavalls i un rei disfressat de criat, camí de Bordeus (maig del 1283), de Xavier Renedo Puig, Doctor en Filologia Catalana.
Pel que fa al Cicle de Música Culta ‘So de Lonh’, aquest programa l’actuació de Locus Desperatus, que presenten la proposta Ben che sia anticho è molto buono, la música italiana del segle XIV recollida a la novel·la Il saporetto, de Simone de Prodenzani. La publicació recull, de forma molt i molt detallada, descripcions dels concerts i les peces interpretades de l’època, circumstància que ha permès als musicòlegs accedir a un gran volum d’informació sobre la música d’aquell segle.
El paper de les entitats i les associacions del municipi
L’esdeveniment està organitzat per la Coordinadora de Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries amb la col·laboració de l’Ajuntament de la localitat. Més d’una vintena d’entitats col·laboren en l’esdeveniment, organitzen bona part de les activitats programades i han estat històricament les principals impulsores d’aquesta festa cultural, popular i festiva.
 
(Foto Manel Puig)