Testimoni d'una època

El CCCB inaugura la mostra 'Brangulí. Barcelona 1909-1945'

L’exposició ‘Brangulí. Barcelona 1909-1945’, produïda per la Fundación Telefónica en col·laboració amb L’Arxiu Nacional de Catalunya, està dedicada a L’obra del barceloní Josep Brangulí, un pioner del fotoperiodisme i autor D’algunes de les millors imatges que reflecteixen les grans transformacions socials, urbanes i industrials que va patir Barcelona en el període ple de canvis i conflictes del 1909 al 1945. La mostra, primera exposició antològica de Josep Brangulí està composta per més de 300 fotografies i material imprès original de L’època, i es pot veure fins al 23 d’octubre.

Comissariada pels fotògrafs Valentín Vallhonrat i Rafael Levenfeld, la mostra manté L’estructura temàtica de L’arxiu de Josep Brangulí i reflecteix la diversitat i el tractament seriat que L’autor dóna als temes. A L’exposició trobem els següents: Setmana Tràgica, Tallers artesans, Societat abans de la República, Societat 1931?1936, Carrers de Barcelona abans de la reforma, Construcció de vaixells de formigó, Bombers, Boxa, Casa Reial a L’Exposició Universal de 1929, Escoles, Arquitectura industrial, Fira de Barcelona, Hospital,  Intercanvi de presoners de la Segona Guerra Mundial, Museus, Nocturnes, Paisatge urbà, Platja, Port, República, Somorrostro, Desplaçament de treballadors a Alemanya, Tramvies, Guerra, Postguerra i Telefónica.

A banda D’aquests temes, coincidents als de L’exposició que es va poder veure a la Fundación Telefónica de Madrid fins al passat 27 de març, en el seu pas pel CCCB s’afegeixen 8 fotografies de L’antiga Casa de la Caritat (espai que ocupa avui dia el CCCB).

L’exposició antològica de Brangulí mostra la mirada d’un fotògraf que va saber captar la vida política, a través dels seus dirigents i de les mobilitzacions ciutadanes, amb reportatges com el dedicat a la Setmana Tràgica (1909) i D’altres sobre la II República o el bescanvi de presoners de la II Guerra Mundial en el port de Barcelona (1944). Brangulí també va mostrar la societat en tots els seus vessants, com demostren els seus reportatges de boxa, platges i esdeveniments de tot tipus. Així mateix, les seves fotografies van registrar la vida comercial amb les seves sèries sobre tallers, oficis, empreses o la Fira de Barcelona. Amb els seus treballs va documentar les grans obres públiques i privades que van transformar i van modernitzar el paisatge urbanístic de la ciutat (com l’obertura de Via Laietana) i va retratar l’edificació de noves indústries i la situació social i laboral de l’època. En conclusió, les fotografies de Brangulí són molt més que fotografia documental, són un registre sociològic en el qual queda palès l’esforç d’una societat per avançar i deixar enrere el segle XIX.

Partint D’aquesta obra i en el marc de L’exposició, el CCCB en col·laboració amb L’estudi avanti-avanti han concebut L’acció Brangulí va ser aquí, en què molts dels espais emblemàtics de la ciutat  fotografiats per Brangulí, acullen reproduccions de les fotografies de L’època. El CCCB vol donar-les a conèixer, fora de L’espai expositiu, establint un vincle visual i emocional entre la Barcelona de fa 80 anys i la D’avui dia.

D’aquesta acció se?n deriva el concurs “Brangulí va ser aquí. I tu?”, una acció participativa del CCCB en col·laboració amb Barcelona Photobloggers dissenyada per a què els internautes enviïn fotografies fetes a la Barcelona actual sobre alguns dels temes tractats per Brangulí. Totes les imatges rebudes es publicaran en aquest web i una selecció de les deu millors formarà part D’una exposició al CCCB.

Etiquetes:
,