El testimoni l’afganesa Nadia Ghulam, reflexiona al Teatre de Salt sobre la supervivència i la feminitat a l’Afganistan

L'espectacle s'inspira en la novel·la El secret del meu turbant

Redacció.- Aquest dissabte 17 de març a les 21 h, La Conquesta del Pol Sud després de l’aplaudit espectacle Claudia, que a l’anterior temporada vam veure al Teatre de Salt, porta un nou testimoni sobre l’escenari. La companyia catalana dirigida per Carles Fernández Giua, fa visible el testimoni l’afganesa Nadia Ghulam, que reflexiona sobre la supervivència i la feminitat a l’Afganistan.
La companyia del Pol Sud, té l’ambició d’experimentar amb els llenguatges del teatre contemporani, ara treballant des de la veritat per poder-se endinsar amb l’anomenat Teatre documental. Tal i com afirma la companyia: “Nadia és també una peça sobre la relació entre cultures construïda al llarg de mesos de diàleg i d’aprofundiment”.
Nadia, amb la instauració del règim talibà, es va veure obligada a fer-se passar pel seu germà, víctima de la guerra civil, durant 10 anys, fins que el 2006 gràcies a un programa d’assistència personal va poder fugir a Barcelona on va recuperar la seva identitat femenina. Ella juntament amb Carles Fernández Giua i Eugenio Szwarcer posen sobre l’escenari la història de la protagonista. Actualment Ghulman està treballant per poder ajudar a les persones més desfavorides del seu país i té el somni de poder-hi tornar per a col·laborar amb la seva reconstrucció.
Aquest muntatge de teatre documental s’inspira en la novel·la  “El secret del meu turbant”, coescrita per la protagonista dels fets i Agnès Rotger i guanyadora del Premi Prudenci Bertrana de novel·la 2010. L’obra teatral es va estrenar al cap de quatre anys, el 2014, al Fringe Festival de Madrid i al Grec de Barcelona. Ara, després d’estar al Teatre Nacional de Catalunya i d’una gira per Catalunya, Espanya i a nivell internacional, arriba al Teatre de Salt.
Després de l’espectacle El Club de la Fundació la Ciutat Invisible, ha organitzat un col·loqui amb tot l’equip artístic al Bar del Teatre de Salt. Aquesta activitat és exclusiva pels socis amb el carnet d’El Club.