Texas, Ara Malikian, Els Catarres, Stay Homas i Clara Peya actuaran al Portalblau 2022

El festival, arrencarà el proper 2 de juliol les seves activitats d'estiu amb una reflexió sobre el canvi climàtic a càrrec de l'ecòleg Joandomènec Ros en conversa amb Carles Duarte

Redacció.- Portalblau, el Festival de Música i Art a la Mediterrània, arrencarà el proper 2 de juliol les seves activitats d’estiu amb una reflexió sobre el canvi climàtic a càrrec de l’ecòleg Joandomènec Ros en conversa amb Carles Duarte. Una cita que tindrà lloc a l’Alfolí de la Sal (L’Escala).

Fins al 15 d’agost, Portalblau oferirà més d’una vintena de propostes de música, dansa, teatre, poesia, literatura, pensament i fotografia que tindran lloc a diferents espais d’alt valor patrimonial de L’Escala i Empúries: la Mar d’en Manassa, l’Alfolí de la Sal, el Jardí Clos del Pastor, la Riba, la Plaça Víctor Català, el Camp de les Aromes, el Fòrum romà, els jardins de la Muralla grega o el claustre del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries.

El festival, que està organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i TEM Productions, arriba a la 15a edició amb un clar compromís cultural, social i mediambiental, que es fa palès tant en la visió artística com en la gestió i organització de l’esdeveniment. Tot plegat amb l’eix conceptual que caracteritza Portalblau: la promoció dels valors de la cultura a la Mediterrània.

Èxit del cicle de primavera

Amb la voluntat de desestacionalitzar les propostes de Portalblau i completar l’oferta cultural a L’Escala, aquest any el festival ha estès la seva programació a la primavera amb un cicle que incloïa propostes musicals més joves i properes. Entre el març i el juny, l’Alfolí de la Sal ha acollit les actuacions d’Agnès Algueró (26 de març), Sextet Gerió (30 d’abril), Anna Andreu (14 de maig) i Pol Batlle amb Rita Payés (18 de juny), un concert que es fa en col·laboració amb el Mercat de Música Viva de Vic, en el marc del projecte El MMVV es Mou.

La primera experiència d’aquest cicle de primavera ha estat tot un èxit, que s’ha reflectit en el bon ritme de venda d’entrades, on tres dels quatre concerts han penjat el cartell de ‘sold out’.

Un juliol de dansa, teatre, circ i literatura

La direcció del festival continua ferma en la seva aposta per donar espai a totes les disciplines artístiques, un compromís que s’ha convertit en els darrers anys en un tret diferenciador de Portalblau. En aquest sentit, Portablau presenta una programació molt polièdrica, especialment al mes de juliol, quan es podran veure espectacles que van des de la dansa al circ, passant pel teatre, la literatura i la poesia.

El proper 9 de juliol, Amer Kabbani presentarà a la Muralla grega del MAC-Empúries Runa, un espectacle programat en col·laboració amb el Festival Sismògraf, en què artista barreja la disciplina circense amb la tècnica acrobàtica del portor. El cap de setmana següent arribarà carregat de propostes com Licaó. Apologia del desig, una obra del dramaturg grec Dimitris Dimitriadis que interpretarà Sergi Torrecilla i dirigirà Albert Arribas. Es podrà veure al Camp de les Aromes el divendres 22 de juliol. El dissabte 23 hi haurà programació doble: una conversa literària entre l’escriptor, pintor i escultor marroquí Mahi Binebine i el seu traductor al català, el poeta Manuel Forcano (una proposta en la qual col·labora el Festival Mot); i l’actuació de Habla de mí en presente, que presentaran Vivir más a l’escenari de la Riba. El circ serà protagonista el diumenge 24, amb l’espectacle Espera, de la Companyia de circ “eia”, Premi de la crítica de Catalunya 2017 al Millor espectacle de carrer.

Completarà la programació de juliol la dansa de Nora Baylach (29 de juliol a la plaça Victor Català); la música de Dafné Kritharas, artista nascuda a París de pare grec i mare francesa que actua per primera vegada a Espanya (30 de juliol al Jardí Clos del Pastor); i la poesia de Maggie Nelson en veu de la seva traductora al català, la també poeta Míriam Cano (31 de juliol al Jardí Clos del Pastor).

A l’agost, grans noms de la música internacional i catalana

La música prendrà protagonisme a l’agost. La Mar d’en Manassa serà l’escenari, durant la primera setmana del mes, de les actuacions de Beth i Laura Andrés, que presentaran el seu nou disc, Natural Women (5 d’agost); Ramón Mirabet, que també presenta nou àlbum, Free (6 d’agost); Gio Symphonia, que interpretaran els Clàssics del cinema sota la direcció de Marc Timón (7 d’agost); i Clara Peya, que fa parada a Portalblau amb la seva gira Perifèria (8 d’agost).

El Fòrum romà d’Empúries, escenari de gran format, prendrà el relleu com a escenari dels concerts de la darrera setmana, protagonitzats per grans noms de l’escena musical internacional i catalana. Abans, però, es podrà veure Més lloc per a la fosca Capítol 1: Natura, un espectacle electrònic d’arrel –i de terror– basat en Solitud, de Caterina Albert i Paradís. Aquesta activitat, vinculada a la Fira Mediterrània de Manresa, es farà dimecres 10 d’agost al claustre del MAC-Empúries.

Un dia després, l’11 d’agost, Texas donarà el tret de sortida als concerts de gran format al Fòrum Romà d’Empúries. El grup escocès liderat per Sharleen Spiteri puja als escenaris en una gira internacional per presentar Hi, el seu desè treball d’estudi, que commemora el 30è aniversari del seu àlbum de debut, Southside. El grup català Stay Homas també farà parada a Portalblau en el marc de la seva gira internacional per presentar Here2Play. Serà el divendres 12 quan el públic podrà gaudir d’aquesta banda que ja s’ha convertit en una de les més consolidades del panorama musical.

Dissabte 13 serà el torn d’Els Catarres, que faran sonar el seu nou àlbum, Diamants, al Fòrum romà en un concert que promet ser imperdible. Diumenge 14 el públic familiar té una cita amb El Pot Petit, que arriba al festival amb la gira Vull cantar i Vull ballar, un espectacle molt festiu que combinarà la música i els titelles amb els millors temes dels seus discos. També molt especial serà l’actuació d’Ara Malikian dilluns 15 d’agost en el marc de la seva gira mundial The Ara Malikian World Tour, que tancarà la quinzena edició de Portalblau.

Durant l’agost també hi haurà lloc per a la fotografia. Del 5 d’agost al 4 de setembre es podrà visitar l’exposició fotogràfica El mar i les persones, que mostra les 43 imatges finalistes de la segona edició de MedFoto, el primer Concurs Internacional de Fotografia del Mediterrani.

Un festival amb valors

Portalblau ha mantingut des dels seus inicis un compromís ferm amb la cultura, amb la societat i amb el medi ambient. Això traspua en la configuració de la programació i també en la gestió i l’organització del festival.

En aquesta línia, treballa activament des de 2020 per integrar l’Agenda 2030 i per apropar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Això es tradueix en accions com ara destinar part de la recaptació a la Fundació Esclerosi Múltiple, la creació d’una borsa de treball per a contractar joves de l’Escala amb l’objectiu de promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible i una ocupació plena i productiva que garanteixi un treball digne. A més, en aquesta edició, Portalblau ha dut a terme unes jornades de formació per a joves de 16 a 20 anys per aprendre com s’organitza un festival, una proposta que ha resultat un gran èxit de convocatòria.

El festival també impulsa mesures per minimitzar l’impacte ambiental del festival, contracta fonts d’energia renovable i crea espais de conscienciació sobre la necessitat de combatre el canvi climàtic. A més de treballar activament pel foment de la igualtat i la diversitat de gènere.

Amb la mateixa fermesa, Portalblau reivindica la cultura per a tots i totes, la creació de nous públics, la recerca de nous talents i el compromís amb artistes emergents i de KM0 creant xarxa amb altres entitats i programadors culturals. Per això, la programació d’enguany inclou quatre accions en xarxa: una producció del Festival Sismògraf (Runa, d’Amer Kabbani), una activitat del Festival Mot de Girona i Olot (conversa literària entre Mahi Binebine i Manuel Forcano), un concert en col·laboració amb el projecte “El MMVV es Mou” (Pol Batlle amb Rita Payés) i una actuació vinculada a la Fira Mediterrània de Manresa (Més lloc per a la fosca. Capítol 1: Natura).