The Tyets, Miki Núñez, Julieta, Stay Homas o Cala Vento actuaran a l’Acústica de Figueres

Es programaran una quarantena d'actuacions entre el 31 d'agost i el 3 de setembre

Redacció.- La 20a edició de l’Acústica de Figueres arribarà del 31 d’agost al 3 de setembre. El festival portarà als grans noms de la temporada com The Tyets, La Casa Azul, Stay Homas, Queralt Lahoz, Miki Núñez, La Love You o Cala Vento. Es disposaran tres escenaris al centre històric de Figueres, per on passaran més de 40 propostes musicals, de les quals 27 és el primer cop que hi actuïn. Dins de la programació també s’ha apostat per la nova generació d’artistes catalans com Figa Flawas, Julieta, Triquell, Mushkaa, Lal’Ba o Socunbohemio.

Una aposta clara per l’accés de la ciutadania a la cultura, ja que tots els concerts són amb entrada lliure. Des de fa vint anys l’Acústica aposta sense complexos pels artistes catalans del moment. Tant els més consolidats o de més actualitat, com els emergents que ja destaquen i que el festival vol donar suport. Aquest fet transforma l’Acústica en el pal de paller de l’escena musical de cada temporada. Per això no ha d’estranyar que un any més, tot i el canvi generacional i estilístic de l’escena musical catalana actual, els principals artistes i els de més emergència del país continuïn apostant-hi.

Els artistes

A l’edició anterior, The Tyets ja van mostrar el seu gran poder de convocatòria. Els autors de “Coti x coti”, la cançó que ha batut tos els records, van actuar com una de les apostes de l’Acústica. A la vintena edició tornen consolidats com el grup de l’any a Catalunya. Stay Homas, del terrat de la pandèmia, a ser un dels grups més estimats i ballats del país. S’estrenen a l’Acústica presentant el seu segon disc, HOMAS. La Casa Azul, un grup que viu més enllà de les modes, liderat per la gran personalitat de Guille Milkway, també actua per primera vegada a l’Acústica. A Figueres hi desplegarà el seu gran directe on no hi falten els seus grans èxits de pop electrònic. Miki Núñez, un altre gran artista que s’estrena a l’Acústica, presentarà el seu esperat darrer treball, 121. Sense cap mena de dubte és una de les cares més conegudes del país, amb un directe festiu i entranyable. Buhos, un dels grans grups de música festiva del país, que es reinventen single rere single, demostraran el gran moment pel que passen després d’haver publicat el seu disc La nit està que crema. La La Love You, un dels grans grups d’indie-rock de l’estat, presentaran el seu recent disc Blockbuster acompanyat d’èxits com “El fin del mundo”.

Els figuerencs Cala Vento, un altre dels grups amb més credibilitat i projecció del circuit de festivals de l’estat, actuen per fi a l’Acústica. Julieta, una de les noves dives del pop urbà en català, un dels grans noms d’aquesta temporada, s’estrena
al festival. Triquell, l’infant terrible d’Eufòria, ha demostrat el seu talent amb el disc Entre fluids. Hi ha vida més enllà d’un talent show. Cançons com Jugular, ja formen part dels grans hits d’aquesta temporada. La vilassarenca Mushkaa és una de les noves veus de la música urbana que més ho està petant. Lletres irreverents, música ballable i la Bad Gyal -la seva germana- com a àngel de la guarda. Figa Flawas, la batxata catalana és cosa seva. Des de Valls són un dels grup que ha irromput a l’escena urbana amb gran èxit. Promet ser un dels grans grups del futur. Lal’Ba, el duet d’Olesa de Montserrat està vivint un dels seus millors moments gràcies a la publicació del disc No hi ha Dies Dolents. Tenen un gran directe i saben combinar com ningú les noves tendències musicals amb lletres nostrades i costumistes. Des de Santa Coloma de Gramanet arriba Queralt Lahoz, distingida amb el guardó Music Moves Europe 2023 que atorga la fira holandesa Eurosonic i que també va guanyar Rosalía. Lahoz és talent, risc, fusió de flamenc amb música avançada. És una de les grans propostes catalanes actuals. Maria Escarmiento és una altra de les grans propostes actuals. Concursant d’Operación Triunfo 2018, la seva evolució cap a noves tendències musicals l’ha dut a ser una de les artistes amb més seguidors i reputació del país. El seu èxit s’ha materialitzat amb cançons com Puedes contar conmigo. Socunbohemio és un dels artistes de nova projecció amb més talent i poder de convocatòria. Amb influències anglosaxones i del pop metafísic s’ha sabut fer un lloc a l’escena musical catalana amb la publicació del seu primer disc Contes de les quatre estacions.

20 anys d’Acústica

El festival Acústica, l’aparador musical de Catalunya, va néixer l’any 2002 precedit d’un cicle de concerts que es duien a terme a la seu del Casino Menestral, una de les entitats centenàries de Figueres. Inspirats en festivals europeus com la Breminale o cites musicals del país com el Mercat de Música Viva de Vic o el BAM, l’organització d’aquest cicle figuerenc va plantejar-se obrir aquests concerts a la ciutat, donant vida al centre històric, o sigui, l’entorn del Museu Dalí. La proposta era trencadora, si es té en compte que ara fa vint anys, el centre històric parava del tot la seva activitat quan les botigues abaixaven les persianes.

L’aposta de l’Acústica va ser clara des de la primera edició: Programar sense complexos artistes catalans consolidats al costat d’artistes de més actualitat i, sobretot, propostes emergents que el festival volia donar suport. Aquesta fórmula, que posteriorment han anat aplicant altres esdeveniments, ha demostrat que l’aposta per la música del país permet un festival d’èxit. Tant, que l’Acústica s’ha proclamat el termòmetre musical del país, la foto finish de la temporada.

Un esdeveniment plenament consolidat, amb personalitat pròpia, que ha sabut adaptar-se als canvis i que ha passat de 3.000 espectadors i espectadores a la primera edició, a més de 120.000 a la darrera. Un certament que gaudeix del reconeixement dels artistes, del sector i del públic, fet que el posiciona com una de les cites musicals i culturals més rellevants del país. També implica un revulsiu econòmic per a la ciutat de Figueres i el país, gràcies a un impacte econòmic de més de 3.000.000 d’euros a la darrera edició.

Programació

DIJOUS 31 D’AGOST 

19:00 EUFÒRIA EN CONCERT Presentat per MARTA TORNÉ amb: SOFIA ● ALÈXIA ● JIM ● CARLA ● TOMÀS ● Teatre municipal el Jardí
21:00 CORADA ● Plaça Catalunya
22:40 LOS NIÑOS JESÚS ● Plaça Catalunya
00:30 BUHOS ● Plaça Catalunya
02:00 ALDO COMAS & LIA JENSEN ● Plaça Catalunya

DIVENDRES 01 SETEMBRE

18:00 SEMIFINAL SONA 9 ● Plaça Catalunya
19:00 EL POT PETIT ● Rambla
20:00 ÚLTIMA COPA entrevista a LAIA FERRER ● Plaça Josep Pla
20:15 PENÉLOPE ● Plaça Palmera
21:00 LA BUGADA UNPLUGGED ● Plaça Josep Pla
21:15 FIGUERES URBANA presenta “Les dones ja no ploren, les dones facturen”: NIWA ● JESSYSARAH ● NOIA DAINA ● GENNA ● MAKEN ROW Plaça Catalunya
21:30 AL·LÈRGIQUES AL POL·LEN ● Plaça Palmera
22:00 LOFT SHOW ● Plaça Josep Pla
22:30 FIGA FLAWAS ● Plaça Catalunya
22:45 CALA VENTO ● Plaça Palmera
23:00 MIKI NÚÑEZ ● Rambla
23:30 ADRIÀ GINER DJ ● Plaça Josep Pla
00:00 TRIQUELL ● Plaça Catalunya
01:00 THE TYETS ● Rambla
01:30 MARIAN DACAL & EVA MARTÍ “REMEMBER DANCE” ● Plaça Catalunya
01:30 QUERALT LAHOZ ● Palmera
02:15 MAKEN ROW ● Plaça Catalunya

DISSABTE 02 SETEMBRE

19:00 ESPECTACLE 20 ANYS ACÚSTICA TORTELL I POLTRONA’S BAND amb: ALBERT PLA ● QUIMI PORTET ● JUDIT FARRÉS ● JOAN GARRIGA ● REFREE ● JUDIT NEDDERMANN
PETITE LU ● FLOR INZA ● ARNAU FIGUERES● PEPINO PASCUAL ● KQUIMI SAIGI I MARIÀ ROCH ● Rambla
20:00 ERNEST PRANA ● Plaça Palmera
20:00 CABOT ● Plaça Catalunya
20:00 GRAU x GRAU ● Plaça Josep Pla
21:00 LAL’BA ● Plaça Catalunya
21:00 XAPA LA RÀDIO ● Plaça Josep Pla
21:30 SOCUNBOHEMIO ● Plaça Palmera
22:00 BUS ESCOLA LIVE EXPERIENCE ● Plaça Josep Pla
22:00 JULIETA ● Plaça Catalunya
23:00 LA CASA AZUL ● Rambla
23:30 ADRIÀ GINER DJ ● Plaça Josep Pla
23:30 MUSHKAA ● Plaça Palmera
00:15 LA LA LOVE YOU ● Plaça Catalunya
01:00 STAY HOMAS ● Rambla
01:30 SERIAL KILLERZ ● Plaça Palmera
01:45 MARIA ESCARMIENTO ● Plaça Catalunya
02:45 RUBEN RIDER & COSMIK DJ ● Plaça Catalunya

DIUMENGE 03 SETEMBRE
18:00 Obertura Espai Food Trucks ● Plaça Catalunya
18:30 AMBAUKA ● Rambla
20:00 ORQUESTRA DI-VERSIONES ● Rambla