Tiago Rodrigues, Nicolas Stemann i Pablo Larraín, noms confirmats a la programació de Temporada Alta

Tota la programació anunciarà el proper 31 d'agost

Redacció.- Temporada Alta, que enguany celebra el seu 25è aniversari, segueix treballant per ser la porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’estat i algunes vegades a Europa, de moltes produccions internacionals, i de creadors sovint per descobrir al nostre país. Artistes ja consolidats a les seves respectives escenes que el Festival aposta per donar a conèixer al públic. Alguns exemples d’això són directors com Claudio Tolcachir, Daniel Veronese o Oskaras Korsunovas.

A l’espera de fer-se pública la programació completa el proper 31 d’agost –en roda de premsa-, Temporada Alta presenta tres de les produccions internacionals que es podran veure aquesta tardor a Girona: Werther! de J.W. Goethe dirigida per l’alemany Nicolas Stemann, António e Cleópatra del portuguès Tiago Rodrigues i Acceso, del cineasta xilè Pablo Larraín. Es tracta de tres produccions de directors que, fins ara, no havien actuat mai al país.

A Werther!, estrena a l’Estat espanyol que es podrà veure el 5 de novembre al Teatre de Salt, el reconegut director alemany Nicolas Stemann reivindica la figura del jove Werther, l’heroi romàntic creat per Goethe a la novel·la Els sofriments del jove Werther. Philipp Hochmair, actor austríac que igual que Stemann visita per primera vegada el festival, serà l’encarregat de protagonitzar aquesta posada en escena tan personal. Un monòleg traslladat a l’època actual, on el director alemany posa a prova l’obsessió amorosa del romanticisme de Goethe a l’època de les xarxes socials. La producció original de l’espectacle és de Thalia Theater Hamburg d’Alemanya, que ara ha remuntat el Théâtre de Vidy, i que en la seva exhibició a Temporada Alta compta amb la col·laboració de la Fundació Goethe.

António e Cleópatra és una altra de les produccions que avança Temporada Alta i que es podrà veure aquesta tardor en el marc del Festival i en estrena a l’Estat espanyol. Tiago Rodrigues, director, autor i actor que lidera l’avantguarda escènica portuguesa, presentarà una nova creació a partir del clàssic de Shakespeare. Amb l’esperit transgressor dels protagonistes com a principal referent, l’obra parla de la parella com a centre de totes les dicotomies, des de la mirada dels seus intèrprets, els ballarins i coreògrafs Sofia Dias i Vítor Roriz. El Teatre de Salt serà l’encarregat d’acollir aquesta producció el 26 de novembre.

L’última novetat de l’avançament de programació internacional és l’estrena a Catalunya d’Acceso, del xilè Pablo Larraín. En aquest espectacle, el reconegut cineasta (premiat a Cannes i Berlín i nominat als Oscar el 2013 per No) fa el salt de la pantalla als escenaris per presentar un monòleg sobre Sandokan, un home obsessionat per tenir ‘accés’ a la societat, per deixar de ser marginal. És un monòleg cru i amb tocs d’humor, encarnat pel també xilè Roberto Farías. Aquesta producció, que es podrà veure el 2 de desembre a la sala La Planeta, s’emmarca dins el cicle Connexió Iberoamèrica, proposta que enguany celebra la seva quarta edició consolidada com a porta d’entrada del teatre iberoamericà a Catalunya, presentant algunes de les produccions d’un dels pols creatius més interessants del planeta. Connexió Iberoamèrica, que compta amb el suport del programa Iberescena del govern de l’Estat, tindrà enguany 7 espectacles provinents de 4 països diferents.

Les produccions i coproduccions de la 25ena edició

Preparant-se per celebrar el quart de segle, Temporada Alta aposta per produir o col·laborar en la producció d’una part considerable de les obres que s’hi estrenen. Aquesta línia d’actuació és imprescindible i configura un dels eixos principals del Festival que aposta per situar-se, i als artistes catalans, en el centre del panorama europeu i internacional. És per això, que enguany el Festival produeix o coprodueix fins a 19 espectacles, alguns dels quals ja s’han presentat com: Davant la jubilació, de Krystian Lupa i In memoriam -La “quinta” del biberó-, de Lluís Pasqual, espectacle inaugural de la present edició, i ambdós coproduccions amb el Teatre Lliure. També s’ha fet públic un tercer espectacle, De Welwillenden (Les benignes), coproducció internacional dirigida pel director belga Guy Cassiers a partir del llibre homònim de Jonathan Littell, en una coproducció amb alguns dels festivals i teatres europeus més prestigiosos com les Scènes Nationaux de Valenciennes i Amiens, el festival italià RomaEuropa, l’alemany Theaterformen o el belga Toonelhuis. A més, la producció forma part del projecte “The Littell Project”, subvencionat mitjançant el programa europeu Europa Creativa.

Tota la programació, el 31 d’agost

Fins al moment s’han anunciat fins a 24 noms i produccions que visitaran el Festival aquesta propera tardor. A banda dels ja mencionats Werther!, António e Cleópatra, Acceso, The Welwillenden (Les benignes), Davant la jubilació i In memoriam. La “quinta” del biberó, també s’han anunciat els espectacles Art de Yasmina Reza dirigida per Miquel Gorriz, Caiguts del cel, dirigida per Sergi Belbel, El Florido Pensil (nenes), Les alegres casades de Windsor dirigida per Marc Rosich, La música de les paraules amb Montserrat Carulla, Terra Baixa i Lluís Homar dirigida per Pau Miró, El Petit Príncep, el musical d’Àngel Llàcer i Manu Guix, Cosas que se olvidan fácilmente de Xavier Bobés, Non Solum de Sergi López i Jorge Picó, Psicosi de les 4:48 de Sarah Kane dirigit per Moisès Macias, FRAU d’Albert Arribas, i els concerts d’Ara Malikian duo i Ara Malakian Live, Izal (organitzat amb La Mirona), Jorge Drexler, Rufus Wainwright (organitzat conjuntament amb l’Auditori de Girona i el Teatre Auditori de Sant Cugat), Manel, Rosario Flores, Paul Fuster i Andrea Motis & Joan Chamorro. Alguns d’aquests espectacles i concerts ja estan a la venda al web de Temporada Alta.