Tim Robbins porta a Barcelona una versió teatral del clàssic de George Orwell

L'adaptació ofereix una relectura en present de l'univers orwellià i la seva denúncia dels totalitarismes

George Orwell torna a Barcelona de la mà de l’actor i director nord-americà Tim Robbins i la seva companyia de teatre Actor’s Gang, fundada el 1981 i caracteritzada per defensar un teatre rebel i compromès. L’obra, que a Espanya es veurà en anglès amb subtítols, és una adaptació teatral de Michael Gene Sullivan basada en els elements més dramàtics del text original. El Teatre Poliorama L’acollirà del 30 de setembre al 4 d’octubre.
Tim Robbins, que va presentar ?1.984? al 2006 després de la seva polèmica sàtira de l’ocupació nord-americana de l’Iraq (Embedded), subratlla la vigència d’aquesta antiutopía imaginada fa més de mig segle. Els paral·lelismes entre la societat actual i el món de 1984 permeten Robbins oferir una relectura del clàssic en present. “Les advertències de 1984 són més vibrants i necessàries ara del que ho han estat mai”, va declarar Tim Robbins en l’estrena de l’obra el 2006. El muntatge retorna l’autor de ?1984? al Teatre Poliorama de la Rambla, lloc des del qual escriuria un dels seus assajos més aplaudits, Homenatge a Catalunya, crònica de les seves vivències a la Guerra Civil Espanyola. Per l’especial vinculació d’Orwell amb Barcelona, Robbins aposta per una estrena singular, marcat per el debat social sobre els actuals mecanismes controladors i de vigilància ciutadana.

Tim Robbins (Califòrnia, 1958) ha protagonitzat desenes de peL’lícules, entre elles Mystic River, per la qual va guanyar l’Oscar al millor actor de repartiment, i La vida secreta de les paraules, de la directora catalana Isabel Coixet. El seu activisme polític contra la segregació racial, l’ocupació de l’Iraq o el monopoli de la indústria farmacèutica s’ha posat de manifest en els carrers, a la pantalla i en l’escenari, en títols com Ciutadà Bob Roberts, primer film dirigit per Robbins, Embedded , sàtira teatral de l’administració Bush i la manipulació informativa o la recent road-movie The Lucky Ones, una altra història amb el fantasma de la guerra de l’Iraq com a teló de fons.

El 1981 Robbins va ser un dels fundadors de l’avui reputada Actor’s Gang, companyia teatral de Los Angeles compromesa amb la revisió dels clàssics i les obres de contingut polític, en la qual exerceix actualment de director artístic. En els seus 28 anys de vida la companyia no ha perdut ni una mica del caràcter subversiu de la seva fundació; èxits recents com Mephisto, The Seagull, Orlando o The Guys i un centenar de premis avalen la seva trajectòria sobre els escenaris. Actor’s Gang també ha desenvolupat programes d’educació artística a escoles americanes.

Etiquetes:
,