Torna "El Calendari de l'Ermità 2016" amb un exemplar extraordinàri per celebrar el 140è aniversari

Entre les moltes novetats, el calendari s’edita per primer cop també en català i compta amb la col·laboració de Fra Valentí Serra, aportant continguts sobre pràctiques agrícoles i herbes remeieres.

Entre les moltes novetats, el calendari s’edita per primer cop també en català i compta amb la col·laboració de Fra Valentí Serra, aportant continguts sobre pràctiques agrícoles i herbes remeieres.

El calendari s’ha convertit en la publicació de referència de continguts tradicionals al nostre país, publicant l’agenda més completa de les festes majors de Catalunya i Andorra, i revisant i actualitzant el Santoral català.

Amb aquesta publicació encetem la Col·lecció l’Ermità que inclou també la novetat editorial del receptari “Cuinar en temps de crisi”, de Fra Valentí Serra.

Aquest any es compleixen 140 anys de l’edició anual ininterrompuda del popular “Calendario del Ermitaño de los Pirineos”. Per celebrar-ho, Edicions Morera publica un exemplar extraordinari, tant en castellà com per primer cop en català -El Calendari de l’Ermità-, actualitzant-ne continguts, seccions i col·laboradors, que el consoliden com a un referent indiscutible de la informació del calendari festiu i laboral del món rural, de la cultura tradicional i popular.

Les novetats d’aquest exemplar extraordinari se centren en continguts vinculats al món de les pràctiques agrícoles, i les aplicacions i cures de les herbes remeieres, a càrrec del frare caputxí Valentí Serra de Manresa, que hi col·labora per primer cop aportant tota la seva experiència en la matèria, recopilant dades com a arxiver del Convent dels Caputxins de Sarrià de Barcelona.

La publicació també destaca com a única per ser la compilació d’informació més extensa i l’agenda més completa de les festes majors de Catalunya i Andorra, fruit de l’intensiu treball de recerca de l’editor Norbert Tomàs. Una tasca acumulada i actualitzada que també serveix per a poder oferir una acurada revisió del Santoral català.

 

Col·lecció l’Ermità i el receptari “Cuinar en temps de crisi”

Les versions d’”El Calendari de l’Ermità 2016″ en català i en castellà són els dos primers títols amb els quals s’estrena la Col·lecció l’Ermità, que pretén aglutinar publicacions al voltant de temàtiques relacionades amb la cultura tradicional i popular catalana, amb esperit funcional i col·leccionable.

En aquest sentit, neix la publicació “Cuinar en temps de crisi”, un receptari de Fra Valentí Serra, que presenta un recull d’experiències gastronòmiques basades en les tradicions culinàries conventuals. L’objectiu és ser una eina de profit tot aportant consells sobre cuina econòmica d’hortalisses i verdures, carn i aviram o peixos i salaons en dies d’abstinència. A més, també hi ha un apartat de receptes per a les festivitats, centrades en les begudes i les postres.

 

Informació addicional

“El Calendari de l’Ermità” és considerat, avui a Catalunya, un dels darrers exponents d’una tradició editorial de calendaris populars que arrencà amb força a la segona meitat del segle XIX. Un calendari que ja compta amb 140 anys de publicació ininterrompuda, una sòlida trajectòria que fa que sigui considerat part del patrimoni etnogràfic català. 

 

PRESENTACIÓ DEL CALENDARI DE L’ERMITÀ 2016 A GIRONA

Juntament amb el Calendari de l’Ermità 2016, que enguany s’edita per primera vegada en català, es presentarà el quadern “Cuinar en temps de crisis”, escrit per Fra Valentí Serra de Manresa i amb què s’inicia la Col.lecció l’Ermità.

El proper dimarts 27 d’octubre a les 18h. a la Biblioteca Carles Rahola de Girona,  Fra Valentí Serra de Manresa realitzarà la conferencia Tradicions gastronòmiques i remeieres dels caputxins.  Prèviament es farà una breu presentación de les novetats editorials “Calendari de l’Ermità” i Cuinar en temps de crisi, de la Col·lecció l’Ermità, a càrrec del seu editor Norbert Tomàs Bilbeny.

L’acte tindrà lloc a l’auditori petit de la Biblioteca Carles Rahola, al carrer d’Emili Grahit, 4-6, de Girona.

Tots els assistents s’enduran el present d’un pom d’herbes remeieres preparat per l’autor.