Torna el Festival Floral amb perspectiva de gènere

El Floral planteja concerts de petit format en espais emblemàtics de Vilassar i centra la seva programació en propostes liderades per dones

Redacció.- Judit Nedderman, juntament a l’artista i activista cultural Martí Sancliment, anuncien la segona edició del Festival Floral, que tindrà lloc a Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar els dies 12, 13 i 14 de maig.

Floral és un dels pocs festivals amb perspectiva de gènere que hi ha a Catalunya i centra la seva programació en propostes de gran qualitat i liderades per dones. La proposta, a més a més, vincula els dos municipis de Vilassar a través de l’art i el patrimoni històric i cultural, amb una mirada crítica i feminista. El festival, que és el primer de música i cultura que acull, planteja concerts a diversos espais emblemàtics com la Torre d’en Nadal (Vilassar de Mar), els Jardins de Can Rafart i el Teatre La Massa (Vilassar de Dalt) i, per primera vegada, als Forns Romans de la Fornaca (Vilassar de Dalt).

El Festival Floral acollirà els concerts de la vilassarenca Meritxell Neddermann, pianista, cantant i productora que des de fa un any acompanya en directe a Jorge Drexler i que a la primavera començarà a mostrar el disc que publicarà a la tardor; Magalí Datzira, contrabaixista, cantant i compositora formada a la St Andreu Jazz Band, al Liceu, a l’ESMUC i al Conservatori d’Àmsterdam; i el concert de l’artista emergent Kris Tena el 12 de maig al Parc de Can Rafat (Vilassar de Dalt). El 13 de maig la Torre d’en Nadal (Vilassar de Mar) acollirà un dels grans concerts del certamen, el de Las Karamba, un dels grups més en forma del moment, amb un directe enlluernador gràcies a una sèrie de cantants i instrumentistes d’alt nivell vingudes de Llatinoamèrica i Catalunya. Les acompanyarà la cantautora cubana Yaima Orozco, una creadora de cançons que mesclen folk cubà com la guajira, el bolero o l’habanera; però que també s’acosta a altres músiques d’arrel com el tango, la bossa-nova, el rock o el jazz. El duet Arar actuarà el dia 14 de maig als Forns Romans de la Fornaca (Vilassar de Dalt) en horari vermut i, a la tarda, al Teatre de La Massa (Vilassar de Dalt) hi haurà el concert del duet de jazz Los Fumero, format per la pianista i cantant Lucia Fumero i el seu pare, el contrabaixista Horacio Fumero, i el concert de la cantant i compositora mataronina Gessamí Boada.

Floral neix per teixir un pont entre dos municipis que comparteixen vincles històrics, humans i naturals i basa el seu nom en una de les principals activitats econòmiques i tradicionals de la zona: la floricultura. Així, el festival vol enllaçar també amb l’economia i comerç de proximitat tot comptant amb la col·laboració de productors locals, promovent el patrimoni històric i cultural i oferint també una ruta històrica pel territori.