Maldà 1700

Torna el Maldà 1700, cicle de música antiga i xocolata, en la seva vuitena edició

Es podrà escoltar música pertinent al Seicento i viatjar fins a les vetllades musicals del Londres de 1764

Redacció.- El Maldà 1700 es troba ubicat en una de les antigues estances del Palau Maldà. Aquest edifici, segons està documentat, va ser ja un focus cultural rellevant en la Barcelona del S. XVIII i començaments del XIX. Així, ho fa constar el conegut Baró de Maldà en el seu dietari ‘Calaix de sastre’. Segons retrata ell mateix en el seu dietari, gran amant del teatre, ell i els seus amics organitzaven amb freqüència vetllades teatrals amb una gran assistència de públic. Assistia amb assiduïtat als concerts de la ciutat i després en feia la crònica, i organitzava sessions musicals a casa. El seu va ser el primer piano forte que va arribar a la ciutat de Barcelona.

El cicle Maldà 1700 torna un any més, malgrat les dificultats d’enguany, en la seva vuitena edició i amb una versió més reduïda, però amb l’objectiu de mantenir l’essència del cicle any rere any. El Maldà 1700 continua fidel a la intenció de recuperar el fil històric de l’espai que representa la sala, donant difusió a la realitat cultural de la Barcelona del S.XVIII. Aquest any però, degut a les mesures de protecció contra la Covid-19, sense l’habitual xocolata calenta, experiència que ens permetia reproduir els concerts de cambra que en la seva època anaven acompanyats de xocolatada, tan popular en aquell moment. Tot i així, els assistents rebran un obsequi de xocolata.

La vuitena edició compta amb dos concerts que ens permetran sentir la música del Seicento italià amb àries, escenes i toccatas de Monteverdi, Caccini i Frescobaldi, entre d’altres autors, de la mà del reconegut baríton Josep-Ramon Olivé i del virtuosisme de Carles Blanch a la tiorba i l’arxillaüt. En un segon concert del cicle tindrem al recent format Ensemble Anacronia, que compta amb la presència de músics d’alt nivell, que ens transportaran a les vetllades musicals del Londres de 1764 en les quals s’estrenaven obres recentment publicades, incloent-hi diverses peces del compositor Joseph Haydn, a les quals assistien músics importantíssims com Johann Christian Bach o Karl Friedrich Abel. Dos concerts marcadament diferents que engloben dos períodes ben diferenciats de la música antiga, il·lustrant dos focus culturals molt rellevants de la història musical del continent europeu en la seva màxima esplendor.