El Silenci dels telers, el testimoni de moltes dones que van treballar a les fàbriques

L'espectacle que porta a escena les dones treballadores de les colònies tèxtils catalanes

Redacció.- Torna El silenci dels telers, un espectacle que porta a escena les colònies tèxtils catalanes. L’obra, que està inspirada en el llibre amb el mateix nom d’Assumpta Montellà, és una adaptació d’Anna Maria Ricart dirigida per Ferran Utzet. Una peça que, després d’un any de gira amb més de 60 funcions arreu del territori català es podrà tornar a veure a El Maldà del 25 de gener fins al 13 de febrer.

El silenci dels telers neix de la voluntat de l’actriu berguedana Maria Casellas, també productora i impulsora del projecte, de donar veu als testimonis de moltes dones que van treballar a les fàbriques, i de mostrar el dia a dia de la vida a la colònia. Una realitat que li toca molt de prop, ja que la seva mare i les seves dues àvies hi treballaven. “Volia parlar de les històries petites que s’amaguen darrere de la Història, darrera les màquines, històries d’un món ordenat, jerarquitzat i obedient que contrastava amb la naturalesa salvatge i feréstega de la zona”, explica Maria Casellas.

La peça és una ficció protagonitzada per dues veus femenines, la Carme i la Pilar, interpretades per la Maria Casellas i l’Andrea Portella, que transcorre al llarg de 100 anys d’història del nostre país. Amb elles, l’espectacle reviu el dia a dia del món en miniatura que eren les colònies i parla de les petites històries de diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques.

L’obra trasllada a l’espectador al segle XX i posa en escena una història feta d’històries que es va crear a partir de testimonis reals i del treball que Assumpta Montellà va recopilar en el seu llibre. El resultat és una peça on el protagonisme recau en aquelles dones treballadores invisibilitzades, però sense les quals no seriem on som actualment. Alhora que proposa “deixar de mirar la colònia des d’una perspectiva històrica i passar a observar-la com una miniatura del capitalisme on vivim” exposa Ferran Utzet. Malgrat la distància temporal, aquest espectacle fa una aproximació a una realitat que ajuda a comprendre d’on venim i on som, així com a entendre el nostre sistema econòmic i social, el qual segueix sent igual d’injust i desigual en relació a com ho era anys enrere.

El silenci dels telers, tornarà el 25 de gener, però farà una primera funció el dia 23 destinada a professionals de la sanitat com a mostra d’agraïment per tota la feina feta durant els gairebé dos anys de pandèmia.
­
­
SINOPSI

La Pilar i la Carme van viure i treballar tota la vida en una de les colònies tèxtils que van florir, a finals del segle XIX, a les ribes dels nostres rius. Tot i que les colònies van anar tancant a partir de la dècada dels 80 del segle passat, la Pilar i la Carme, d’alguna manera, encara són allà. Amb elles, reviurem el dia a dia d’aquesta mena de món en miniatura que eren les colònies, tot resseguint els més de cent anys d’història que van transcórrer mentre encara funcionaven. Veurem passar la “Història” en majúscula mentre ens ocupem de les “petites històries” sovint oblidades o menystingudes, tot i que són imprescindibles per entendre realment una època. La Pilar i la Carme donaran veu, doncs, a les “petites històries” de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques i també de la vida a les colònies.