Torna Frank al Lliure, la història de la dictadura de Franco per a infants

Clara Manyós i Xesca Salvà signen aquest muntatge escènic

Redacció.- Després de la bona acollida que va tenir la temporada passada, el Lliure recupera del 5 al 13 de febrer Frank, l’espectacle infantil i familiar de les directores i creadores Clara Manyós i Xesca Salvà, que aproximen la figura de Franco i la història de la dictadura espanyola als nens i nenes a partir de 7 anys. L’espectacle està basat en el llibre il·lustrat Frank. La increïble història d’una dictadura oblidada, de Ximo Abadía (Dibbuks 2017, XIX Premi Llibreter d’Àlbum Il·lustrat 2018).

Frank és un exercici de memòria i de reflexió sobre les dinàmiques dictatorials, que s’articula mitjançant una metàfora de formes geomètriques. En una dictadura de quadrats, erigida trepitjant la llibertat dels triangles i dels cercles, Frank convida els més petits de la casa a entrar en el joc i seguir les seves normes. Però cada acte tindrà conseqüències.

Manyós i Salvà proposen un espectacle sobre els jocs pertorbadors i les sensacions que, tot i semblar extretes d’un món imaginari, repassen la història real del franquisme, com també els moments més durs de la dictadura. ”Explicar el franquisme als nens i nenes i activar-los preguntes que creiem necessàries és una forma de generar pensament crític sobre la societat en la qual vivim i com volem que sigui en un futur proper”, expliquen les creadores.

El muntatge està protagonitzat per Agnès Busqutes, Anna Pérez Moya i Núria Solina, tres dones que, o bé han viscut l’era de Francisco Franco, o bé n’han sofert les conseqüències i que, amb les seves històries i la seva diversitat de punts de vista, ajuden a oferir una mirada més polièdrica i amb tocs d’humor d’aquest període.

Última proposta de La caixa del Lliure: Infinitus

Aquest mes de febrer, el Lliure presenta un altre espectacle infantil dins la seva programació d’El Lliure del futur: Infinitus. El muntatge, dirigit i creat per Magda Puig Torres, juga en un espai ideal on tot és possible i on existeixen possibilitats infinites de fer el que es vulguis. Un món desconegut on el surrealisme i el realisme conviuen, en què la seva protagonista haurà d’aprendre a relacionar-se i interactuar amb un entorn nou que funciona diferent del seu.

Infinitus forma part del cicle La caixa del Lliure, dissenyada i creada per Joan Baixas i Marina Baixas. La instal·lació consisteix en una caixa escènica petita d’un teatre, que segueix la filosofia dels antics teatrins i on tant els infants com els artistes poden expressar-se de múltiples maneres. L’espectacle es farà a l’Espai Lliure en funcions escolars (amb un taller després de la funció) i en funcions per al públic general el cap de setmana