Torna la comèdia “La paella dels dijous” de Cristina Clemente a El Maldà

L'espectacle format part de la trilogia catalano-argentina escrita per Cristina Clemente i Nelson Valente

Redacció.- La paella dels dijous, escrita per Cristina Clemente i dirigida per Muguet Franc, es va estrenar el mes de juliol, en el marc del GREC Festival de Barcelona, i va ser un dels èxits de la temporada passada. Enguany, torna el 18 d’octubre després que els altres dos espectacles que formen part de la trilogia catalano-argentina ja s’hagin pogut tornar a veure, Silvia a la Sala Flyhard, durant el mes d’agost i setembre, i Rovira vs Rodríguez, actualment en cartell fins al 15 d’octubre. Històries enllaçades de dues famílies que es poden veure de forma independent o com a trilogia.

La paella dels dijous és una comèdia fresca, àgil i propera d’una família catalana del barri de Gràcia que compta amb la interpretació de Lluïsa Castell, Núria Cuyàs i Jordi Andújar. L’espectacle, amb un toc d’hilaritat, connecta amb el públic de principi a fi, i tracta temes com les relacions familiars, l’amor i el sexe en la maduresa, els canvis vitals, la cultura popular o la precarietat laboral.

La trilogia forma part d’un projecte conjunt de col·laboració entre creadors i creadores de Catalunya i l’Argentina, i s’ha pogut seguir a tres sales de proximitat, cadascuna de les quals acull un muntatge diferent amb personatges comuns

És una coproducció d’On el teatre batega, la Sala Flyhard, El Maldà i la Sala Versus Glòries amb el Grec Festival de Barcelona amb el suport de la Generalitat de Catalunya i Iberescena.

La triologia

Una comèdia sobre l’amor en la maduresa i les segones oportunitats.

LA PAELLA DELS DIJOUS (El Maldà), escrita per Cristina Clemente i dirigida per Muguet Franc, ens aproparà a la història de la Mercè  interpretada per Lluïsa Castell, i els seus fills, l’actriu Núria Cuyàs i l’actor Jordi Andújar. Es podrà veure del 18 d’octubre al 12 de novembre.

Sinopsi
La Mercè dina cada dijous amb els seus dos fills, el Guifré i la Lia. I cada dijous els prepara una paella. Avui sembla un dijous qualsevol, un dijous com tants d’altres, però el fet que hagi fet la paella de marisc ja anuncia que serà un dijous especial. Ella els vol comunicar alguna cosa molt important, un fet que li ha canviat la vida. Ells sospiten que en passa una de grossa i potser treuen conclusions precipitadament.

SILVIA (Sala Flyhard), escrita i dirigida per Nelson Valente, ens endinsa en la vida de l’altra protagonista. Interpretada per un repartiment íntegrament argentí format per Lide Uranga, Julian Ponce Campos, Mayra Homar i Gabriel Beck.

Sinopsi
Silvia, ens explica la història d’una dona que va fer tot el que s’esperava d’ella al llarg de tota la seva vida. Es va casar, va tenir dos fills i va formar una família. Avui, als setanta anys, ja vídua, torna a Barcelona a retrobar-se amb el que va ser el veritable amor de la seva vida. Abans de poder donar curs al seu desig, haurà d’afrontar les situacions no resoltes del seu passat, els mandats familiars, els prejudicis, les pors i els vincles del present. Travessant aquesta crisi vital, Silvia estarà disposada a canviar la seva vida radicalment i per sempre, encara que això comporti conseqüències inesperades.

ROVIRA vs. RODRÍGUEZ (Sala Versus Glòries), escrita i dirigida conjuntament per Clemente i Valente, completa la trilogia i tindrà un repartiment mixt que combinarà l’equip català i argentí. Es podrà veure fins el 15 d’octubre.

La família Rovira visita la família Rodríguez. La Mercè i la Sílvia, les matriarques d’ambdues famílies, han propiciat la trobada. Les dues dones s’estimen i ara només falta que les famílies es coneguin. Totes dues estan molt nervioses i amb la il·lusió que tot surti bé. Però no serà fàcil. Cada família traurà a la llum un univers de tradicions, secrets, judicis i prejudicis, generant situacions tant hilarants com angoixants.

Rovira vs. Rodríguez és una comèdia amb un costat dramàtic, que contraposa dues cultures, que posa en el centre del relat a la gent gran, tan silenciada i ignorada per la societat.

El projecte internacional d’On el teatre batega

Aquest projecte de coproducció, aquesta trilogia, que uneix artistes argentins i catalans, forma part del projecte d’internacionalització del teatre de proximitat català impulsat per On el teatre batega. La proposta començarà teixint complicitats amb les sales de l’off de Buenos Aires aquest 2023 i se seguirà desenvolupant en els propers anys. Comptem amb el suport, a Catalunya, de la Generalitat de Catalunya, ADETCA, el GREC Festival de Barcelona, l’Institut Ramon Llull i l’Ajuntament de Barcelona i, a Argentina, amb el Ministeri de Cultura de Buenos Aires.