Torna a l’Empordà un dels esdeveniments més divertits de l’escena cultural dedicada a l’humor

Per setè any consecutiu, el Festival Còmic de Figueres oferirà durant quatre dies una completa programació amb les més variades propostes escèniques que fan del riure un art

Els seus directors, Xavier Valentí i Agustí Custey, en companyia del Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Josep Mª Godoy, van presentar a la premsa, en una habitació de l’Hotel Duran de Figueres, la programació d’aquest nova edició del festival que es celebrarà del 17 al 20 d’abril.

Una gran cartellera d’artistes inundarà de bon humor els diferents espais de la ciutat que s’habiliten especialment per a cada edició, com el teatre Municipal El Jardí transformat en cabaret, l’envelat que s’instaL’larà especialment a la Rambla i l’Antic Escorxador. L’espectacle inaugural tindrà lloc el 17 d’abril, la nit de Dijous Sant, amb una Gala en el més pur ambient de cabaret que presentarà Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón Dos Sicilias Albà y Noya, en la pell de l’actor Toni Albà. Un espectacle que inclourà les brillants imitacions del televisiu Pep Plaza, la màgia i el bon humor de l’espectacular Antonio Díaz el Mago Pop, els divertits i imaginatius números dels mestres del mim i el teatre de figures Hugo e Inés, i els gags del pallasso clàssic per exceL’lència, Tortell Poltrona.

Hi haurà una segona oportunitat de veure al Tortell, a l’endemà divendres 18 amb una actuació en solitari a l’envelat de l’Espai Citroën, situat a la Rambla. Una única actuació del seu espectacle Post Clàssic, a les 18’00h. Els millors números del repertori d’aquest pallasso nostre tant estimat i que torna a Figueres com a darrer “Premio Nacional de Circo”.

Per celebrar la nit de divendres sant, l’espectacle està assegurat al teatre El Jardí a partir de les 21’00h, amb un altre gran artista i molt necessari, Leo Bassi. En aquesta ocasió torna al Còmic per oferir­nos el seu The Best Of of , una recopilació dels millors moments de la seva carrera on fa un repàs a escenes i textosde capçalera. A més en la habitual línia del festival d’oferir formació a través de cursos i tallers dirigits per algun dels artistes participants, enguany el Festival Còmic de Figueres brinda als actors professionals l’oportunitat de gaudir durant 3 dies del mestratge d’en Leo Bassi. Una experiència apassionant amb places limitades i el plaç d’inscripció obert fins el divendres 4 d’abril.

El mateix divendres a l’Antic Escorxador començaran les actuacions que durant 3 dies oferirà la companyia Ponten Pie del seu nou i singular espectacle Ártica. Una nova aventura d’aquesta peculiar companyia que va ser premiada a la Fira de teatre de Tàrrega i que transcorre dins d’una caseta de fusta a 6 graus de temperatura. Oferiran 4 funcions diàries de 45 minuts de durada, amb capacitat per a 18 persones i en horaris de 18’00 (exc. Div.), 19’15, 20’30 i 21’45. Una autèntica experiència sensorial per a tots els públics.

Per acabar de completar la jornada de divendres, serà el tercer any consecutiu que la Mari Luz Urbe vindrà al festival a impartir la seva personal Teràpia del riure. Una activitat gratuïta, amb inscripció prèvia i oberta al públic en general que tingui ganes de pixar-se de riure. Una sessió matinal que tindrà lloc a l’espai Citroën, de 10’00 a 14’00h.

Dissabte 19 al mateix Espai Citroën, Hugo e Inés, els artistes convidats a la gala Inaugural, oferiran dues actuacions del seu espectacle Cuentos Pequeños, en horari de 12’00h i 18’00h. Una ocasió única de veure els mestres del mim Hugo Suarez e Ines Pasic, que venen del Perú acompanyats de les seves criatures màgiques per fer­nos somniar. Des de 1989 aquest dos grans artistes estan interessats en les possibilitats expressives de cada part diferent del cos i creen personatges sorprenents amb el peu, com en Piedich, o el conegut Ginocchio que pren vida a partir d’un genoll. Una desfilada molt pintoresca i divertida, i un grandíssim estímul per a la imaginació de grans i petits.

La nit de dissabte 19 a les 21’00h, el teatre El Jardí acollirà la preestrena del nou espectacle de Joan Pera titulat “Fer riure és un art”. En Joan Pera apareix sense voler enmig del festival per oferir una conferència sobre l’art de fer riure en la que intenta donar resposta a la pregunta de si per fer riure s’ha de perdre la dignitat. L’actor recrea anècdotes divertides de la seva vida i desmuntarà algunes de les tesis escrites sobre l’humor. Una ocasió especial per descobrir el nou espectacle d’aquest gran còmic català.

I diumenge 20 la companyia Passabarret oferiran el seu espectacle Tandarica Circus, en dues funcions a l’Espai Citroën, a les 12’00 i les 18’00. Aquesta companyia de circ i clown especialitzada en espectacles de carrer aviat farà 20 anys i volem celebrar­ho amb ells. Una experiència diferent amb el seu estil peculiar d’oferir diversió amb clowns, malabars i acrobàcies a ritme festiu.

Per cloure el diumenge i aquesta nova edició del festival, al Teatre El Jardí tindrà lloc l’estrena absoluta d’una producció especialment creada per al Festival Còmic i que partint d’aquí sortirà de gira pel país. Sota la direcció de Jordi Purtí (director de l’aclamat espectacle Operetta), l’Orquestra de Cambra de l’Empordà es trobarà en una situació sense precedents. “Concerto a tempo d’umore” és un concert molt especial amb música i humor alhora. Una gran banda sonora amb teatre de gest per fer petar de riure a tots els públics. La funció tindrá lloc a les 21’00h.

A més a més, en aquest Còmic cada dia abans dels espectacles es comptarà amb la companyia d’animació País de Xauxa que ens amenitzarà amb la seva nova proposta de l’Home Orquestra.

Tots els espectacles s’ofereixen a preus econòmics. Les funcions del Teatre El Jardí són a 12 euros. Les actuacions de l’Espai Citroën són a 6 euros i els espectacles de Tortell Poltrona i els de l’Antic Escorxador de la companyia Ponten Pie, són a 10 euros. La venda d’entrades es pot realitzar a través del web www.festivalcomic.cat i tots els dijous a la taquilla del Teatre El Jardí de Figueres, de 19’00 a 21’00h.

El Festival Còmic agraeix el suport de l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava­Girona, Interfren Citroën, Hotel Duran i el nou patrocini d’Estrella Damm. I també la coL’laboració del Setmanari l’Empordà, El Punt Avui, l’Hora Nova i Tramuntana TV.