Torrons i Mel Alemany, premiats als ‘Great Taste Awards’, els Oscar internacionals Gourmets

Amb 11 estrelles als premis internacionals

Redacció.- L’empresa familiar d’Os de Balaguer Torrons i Mel Alemany ha estat guardonada amb 11 estrelles als premis internacionals ‘Great Taste Awards’, fets públics ahir dilluns 21 de setembre a Londres, i considerats els Oscar de l’alimentació gourmet. Alemany es converteix en l’empresa productora amb més referències premiades de l’Estat espanyol (ja ho va ser el 2017 i el 2019 i el 2018 va quedar en segona posició) i ha rebut el reconeixement per set productes diferents.
La Mel de castanyer, amb tres estrelles, se situa dins del club exclusiu dels 205 productes de tot el món que han obtingut el màxim guardó que otorga del certamen, de les 12.777 referències que s’han avaluat. De fet, el jurat dels ‘Great Taste Awards’ els qualifica de “productes elaborats amb molta cura i que ofereixen una veritable qualitat i sabor”. També han estat reconeguts amb dues estrelles el torró dur i el torró de crema torrada. Han rebut una estrella la Mel de taronger, la Mel amb pistatxo torrat, la Mel amb nous del Prepirineu i un dels productes presentats l’últim any, L’OliMel. Precisament, la innovació de productes com l’OliMel ha estat molt valorada pel jurat d’aquest premi internacional. Aquest guardó reconeix la qualitat de les tres mels de capçalera d’Alemany: la Mel de taronger, la Mel de romaní i la Mel de farigola, totes guardonades amb estrelles Great Taste.​
Torrons i Mel Alemany es converteix novament en l’empresa productora de l’Estat espanyol que acumula més guardons, tal com va passar els anys 2017 i 2019 (el 2018 va obtenir la segona posició). Així doncs, Alemany es manté de fa tres anys al podi d’aquests guardons internacionals.
Sobre els Great Taste Awards
Els Great Taste Awards se celebren des de fa 26 anys al Regne Unit i distingeixen amb una, dues o tres estrelles els productes alimentaris i begudes. En el tast, un jurat format per 500 experts (crítics gastronòmics, xefs, restauradors, productors, escriptors i periodistes) puntua a cegues els productes, tenint en compte el sabor, la combinació́ d’ingredients, la textura i l’olor, sense conèixer la marca o el ‘packaging’. Tots els productes premiats s’etiqueten amb el segell d’excel·lència Great Taste, que té validesa per a tres anys i està reconegut mundialment.
Torrons i mel amb estrella
Alemany, que participa en els Great Taste Awards des de l’any 2014, acumula ja 42 estrelles en els darrers set anys:
Great Taste 2020:
Mel de castanyer (3 estrelles)
Torró dur (2 estrelles)
Torró de crema torrada (2 estrelles)
Mel de taronger (1 estrella)
Mel amb nous (1 estrella)
Mel amb pistatxo torrat (1 estrella)
OliMel amb cúrcuma (1 estrella)
ELS ORÍGENS D’ALEMANY: EL CARAMEL DE MEL DE L’ÀVIA MUNDETA
La història de Torrons i Mel Alemany que s’inicia a finals del segle XIX quan la Sra. Mundeta feia un caramel amb la mel i els fruits secs de la zona. Atès que el Montsec és un terreny aspre i difícil per al conreu, aquesta activitat els resultava una bona alternativa. Aquest caramel es venia als mercats i de forma típica a les trobades de les ermites de l’entorn. D’allí en va sortir el torró que encara produeixen a dia d’avui en les gammes més clàssiques: el tou i el dur.
El proper salt endavant en l’activitat familiar fou l’any 1929, quan el fill de la Sra. Mundeta va visitar l’Exposició Universal de Barcelona, on va comprar una primera màquina per coure la pasta.
Paral·lelament, als anys trenta, el Sr. Miquel Alemany i Boix va començar a treballar amb les abelles i a produir mel amb les tècniques de les arnes mòbils, les quals permetien augmentar considerablement la producció amb molts menys esforços. Va ser un monjo del Monestir de les Avellanes, del mateix municipi d’Os de Balaguer, el que li va ensenyar l’ofici.
El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill, Miquel Alemany Hospital va instal·lar-hi l’envasadora als anys setanta, fet que va permetre a Alemany entrar al mercat amb força amb una marca pròpia. Els fills (Ferran i German Alemany) s’incorporarien els anys 90.
CLÀSSICS AMB EL TORRÓ I INNOVADORS AMB LA MEL
Amb els torrons, els Alemany són molt clàssics. Elaboren amb la fórmula tradicional del segle XIX i fan el dur i el tou. Han afegit algunes varietats com el crocant, el bombó ametlla i la crema torrada, aquesta darrera amb una gran acceptació entre els consumidors per la tendresa de la massa i el punt cremat. Els torrons estan fets de forma totalment artesanal i envasats en formats tradicionals principalment.
Amb la mel però, són innovadors i de fet la mel és la base de tots els seu productes, des del torró a les mels amb valor afegit com el còctel apícola, la mel amb gelea o propòlis així com una línia més gourmet (amb la mel amb pell de taronja o mel amb gingebre, entre altres).