Tot llest per a la 28a edició del festival de cinema L’Alternativa

Es programaran 126 films, la meitat d'ells dirigits per dones

Redacció.- S’ha presentat la 28a edició del Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, , que ha comptat amb la presència de Judit Carrera, directora del CCCB, i de Francisco Vargas, responsable de l’Àrea Audiovisual de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya.

Tess Renaudo, Cristina Riera i Marc Vaillo, codirectors del festival, han presentat la programació de l’Alternativa 2021. Una edició que torna a recuperar la presencialitat a les seves seus habituals i se celebrarà del 15 de novembre al 5 de desembre. Ho fa programant 126 films: 25 llargmetratges i 91 curtmetratges. 39 d’ells competiran a les seccions oficials (15 llargs i 24 curts).

Es presenten produccions de 28 països. Espanya (amb 50), França (amb 11), Estats Units (amb 11) i Colòmbia (amb 6) són els més representats. D’entre tots els títols, 21 són de producció catalana i 7 d’ells en llengua catalana. A més, 36 projeccions comptaran amb subtítols en català.

Dels films programats, 74 són documentals (el 58,7 % del total) i 31 d’animació. I 64 de les obres estan firmades per dones, el que suposa un 50,7 % (el percentatge arriba al 33,33 % en les seccions oficials).

Per celebrar el retorn a la presencialitat 45 cineastes ens acompanyaran per presentar els seus treballs. Entre els noms a destacar figuren els d’Oskar Alegria, Carla Simón, Manuel Muñoz Rivas, Neus Ballús, Tin Dirdamal, Clara Roquet, Joris Postema y Bernadette Vivuya, Antonio Méndez Esparza, Marc Sampere i el Niño de Elche, Miguel Ángel Blanca, Miguel Eek, Iván Guarnizo, Angelo Madsen Minax, Filip Martinovic, Aitor Merino, David Pantaleón, Guillermo G. Peydró, Arantza Santesteban, Mikel Gurrea, Elías León Siminiani, Carla Andrade o Jorge Caballero, entre d’altres.

Magaluf Ghost Town, de Miguel Ángel Blanca serà la pel·lícula encarregada d’inaugurar el festival i competirà a més a la secció Oficial Internacional de Llargmetratges, on competeixen també All Light, Everywhere (Theo Anthony), Nous (Alice Diop), Rétour à Reims (Jean-Gabriel Périot), Esquirlas (Natalia Garayalde), North by Current (Angelo Madsen Minax), Dark Light Voyage (Tin Dirdamal y su hija Eva Cadena) i Le Poireau perpétuel (Zoé Chantre).
A la Secció Oficial Nacional competeixen Del otro lado (Iván Guarnizo), FANTASIA (Aitor Merino), La primera mujer (Miguel Eek), El retablo de las maravillas. Apuntes para una película sobre el Quijote (Guillermo G. Peydró), Rendir los machos (David Pantaleón), Telenovela en gris multicolor (ópera prima de Filip Martinovic) i 918 gau (Arantza Santesteban).

En quant a les Sessions especials, presentem Canto cósmico. El niño de Elche (Marc Sempere i Leire Apellaniz), City Hall  (Frederick Wiseman), Courtroom 3H (Antonio Méndez Esparza), The Story of Looking (Mark Cousins), Sonido vertical (Tin Dirdamal), Libertad (Clara Roquet), i Sis dies corrents (Neus Ballús).  Edna, d’Eryk Rocha, serà la pel·lícula de cloenda.

En col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i l’ECIB, aquesta edició estrena la secció Satèl.lits, on s’ha convidat a tres cineastes nacionals amb trajectòries destacades i amb òrbites que s’han anat creuant amb la de l’Alternativa. Oskar Alegria, Manuel Muñoz Rivas i Carla Simón ens aproparan al seu univers cinematogràfic, i també al dels seus referents. A més protagonitzaran diferents masterclasses i seminaris.

Les projeccions de la programació oficial a concurs tindran lloc entre el 15 i el 20 de novembre, i les Sessions Especials es repartiran entre el 15 i el 28 de novembre. La programació de l’Alternativa seguirà fins el 5 de desembre a Filmin. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) tornarà a ser la seu central de l’Alternativa, juntament amb d’altres espais com la Filmoteca de Catalunya, el cinema cooperatiu Zumzeig i el cinema Maldà, que acolliran part de la programació. La seu online tornarà a ser, de nou, la plataforma Filmin, on es podran recuperar una part de las pel·lícules a competició, algunes d’elles, per un temps limitat.