Totes les arts porten a …Centcelles

El programa vol reconstruir la història a partir de la literatura, el cinema, la dansa i la música

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha començat el programa ?Totes les arts porten a …Centcelles’. Aquest programa és una novetat D’aquest estiu, que organitza el MNAT, en col·laboració amb L’Ajuntament de Constantí i Repsol, amb L’objectiu D’apropar i difondre un monument clau en la història i L’art de la tardoantiguitat.
Una proposta innovadora que combina la reconstrucció històrica entorn la societat, el poder i la ideologia a la tardoantiguitat, amb una activitat creativa (dansa, literatura, cinema i música) que cerca una lectura del monument a partir de distintes mirades. En definitiva, una mirada diferent vers el patrimoni.

Les activitats compten amb la participació del grup de reconstrucció històrica Legio I Germanica de Tarragona, de la Jove Companyia de Dansa del Centre de Lectura de Reus, D’Auriga Serveis Culturals i del Cor de Cambra dels Amics de la UNESCO de Barcelona. Les activitats es portaran a terme els capvespres dels dissabtes 18 de juliol, 1 i 22 D’agost a la Vil·la romana de Centcelles.

El dissabte 18 de juliol tindrà lloc L’activitat ?Centcelles i la literatura. La lectura de les “Cartes” de Símaco ─senador i orador romà del segle IV dC─ donarà lloc a la presentació dels diferents tipus D’escriptura de la mà D’un personatge de L’aristocràcia, així com a L’apropament a la seva vida quotidiana. A càrrec del grup de reconstrucció històrica Legio I Germanica i D’Auriga Serveis Culturals.

El dissabte 1 D’agost ?Centcelles i el cinema? inclourà una sessió dedicada al context polític, social i econòmic de la viL’la de Centcelles, en la qual L’activitat de recreació històrica està centrada en les conflictes de poder en la tardoantiguitat, des de les lluites entre Maxenci i Constantí, fins a L’episodi de L’usurpador Magnenci i L’assassinat de Constant, fill de Constantí el Gran, de qui algunes interpretacions han situat el seu mausoleu a Centcelles. Es complementarà amb la projecció del film Constantino el Grande (1960) de Lionello De Felice. A càrrec del grup de reconstrucció històrica Legio I Germanica i amb la col·laboració de L’Aula de cinema de la URV.

Finalment el dissabte 22 D’agost tindrà lloc L’activitat ?Centcelles i la música? centrada en mostrar la conversió de la poderosa aristocràcia al cristianisme i la seva relació amb els poders emergents de L’església de Tàrraco. Es complementa amb un concert coral entorn a la música religiosa, lligat amb els temes representats en la banda intermèdia del mosaic de la cúpula, que recullen escenes bíbliques i del Nou Testament. A càrrec del grup de reconstrucció històrica Legio I Germanica i del Cor de Cambra dels Amics de la Unesco de Barcelona.

Etiquetes: