Tradició i modernitat en L’obra de Rafael Zabaleta

La mostra, que aplega més de trenta obres, s'emmarca dins el centenari de L'artista

L’Obra Social ?la Caixa? presenta a CaixaForum Barcelona una exposició que repassa la trajectòria D’aquest pintor andalús, Rafael Zabaleta, clau en la segona avantguarda espanyola.
L’exposició ?Zabaleta 101. Centenari de Rafael Zabaleta?, comissariada per José Ángel Marín, es podrà veure a CaixaForum Barcelona fins el 17 de maig. La mostra està produïda juntament amb la Conselleria de Cultura de la Junta D’Andalusia i el Museu de Jaén.

La mosta aplega més de trenta obres, procedents de diverses col·leccions públiques i privades, de totes les etapes i els estils del pintor andalús, agrupades en funció dels temes més recurrents en la seva producció: L’univers rural, els retrats, les natures mortes i els paisatges. El públic podrà descobrir un artista essencial que va tenir una relació intensa amb la ciutat de Barcelona, gràcies a la seva amistat amb Eugeni D’Ors. Zabaleta va exposar a la capital catalana en diverses ocasions.

Tradició i modernitat es donen la mà en L’obra de Rafael Zabaleta (Quesada, Jaén, 1907-1960). Fortament influït per les avantguardes europees que va conèixer en els seus viatges a París, el pintor de Jaén va anar creant un llenguatge fresc que combinava elements cubistes, fauvistes i expressionistes amb temàtiques populars típiques de Quesada, el seu poble D’origen i, per extensió, de Jaén. Això va fer que la seva trajectòria fos una de les més singulars i valorades en el panorama artístic espanyol de la postguerra.