Tres òperes primes europees trepitgen amb força a la secció oficial del Festival de Sitges

'La nuée', 'Mosquito State' i 'Le dernier voyage de Paul W.R.', tres noves potents òperes primes entre les estrenes destacades

Redacció.- El Festival aposta aquest any, més que mai, pels nous realitzadors amb veu pròpia dins el fantàstic. Romain Quirot, Just Philippot i Filip Jan Rymsza han presentat els seus debuts en el llargmetratge. A Noves Visions, el controvertit Bruce LaBruce (L.A. Zombie) torna a fer de les seves amb Saint-Narcisse, una cinta intimista amb tocs de comèdia. Alberto de Toro ha explicat els secrets del muntatge amb la masterclass: Del muntatge a la direcció de ‘Malnazidos’. I també hi ha hagut espai per a la reflexió i el debat sobre el valor de la cultura amb el lliurament del premi “Creixement Empresarial” de PROA i la taula rodona: El preu de la cultura dins del Sitges Film Hub.
El Festival exerceix des de sempre una funció essencial com a revelador de talent en l’àmbit del cinema de gènere i són nombrosos els exemples al llarg de la seva història. I avui ha estat una d’aquestes jornades especials on s’ha presentat el debut en el llargmetratge de tres representants del present i el futur del gènere i han explicat en roda de premsa davant dels mitjans acreditats els secrets dels seus treballs.
A dos quarts d’onze del matí, el realitzador francès Romain Quirot acompanyat de l’actor Hugo Becker han presentat l’estrena mundial al Festival de Le dernier voyage de Paul W.R. La desaparició de l’únic astronauta capaç de salvar el planeta Terra és el punt de partida d’aquesta cinta de ciència ficció que compta a les seves files amb el veterà Jean Reno. Segons paraules de Quirot: “La pel·lícula és una reflexió sobre la infantesa i com un nen veu el món. Com a El petit príncep, la manera de mirar d’un nen és diferent”, en un film que també té amagat un missatge ecològic de voler salvar el planeta.
A continuació, Just Philippot, director de La nuée (La nube), ha parlat sobre les claus i referències d’aquest drama de terror tan peculiar on una plaga de saltamartins es converteixen en els protagonistes. Per tal de salvar la seva granja de la fallida, una mare soltera cria saltamartins comestibles. Desenvolupa un estrany lligam obsessiu amb ells que la durà a enfrontar-se als pagesos de la regió i als seus propis fills, que ja no la reconeixen. El film del jove francès es presenta en secció oficial a competició a Sitges 2020 amb una gran expectació entre els fans del gènere.
Els últims en parlar de plagues i obsessions amb els insectes de la jornada d’avui han estat el director i l’actriu protagonista de Mosquito State, la cinta polonesa de Filip Jan Rymsza amb Charlotte Vega de protagonista. En aquesta òpera prima que es mou entre el drama i el terror amb tints de Cronenberg, un obsessiu analista de dades de Wall Street troba patrons similars entre els seus models informàtics i els mosquits del seu apartament. Davant dels mitjans acreditats, Filip Jan Rymsza ha parlat sobre els orígens i les motivacions d’aquest personal debut en el llargmetratge: “La vaig concebre com una paràbola. Al principi volia que fos realista, però durant el procés va començar a agafar forma de paràbola o faula; una espècie de realisme màgic”.