Tret de sortida als actes commemoratius dels 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants

Presentació de l'exposició "175 anys del museu de Sant Pere de Galligants", Un repàs gràfic de la història del museu

Redacció.- Aquest dijous ha tingut lloc al Monestir de Sant Pere de Galligants, l’acte d’inauguració dels actes commemoratius dels 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants, actual seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

L’acte inaugural ha comptat amb l’assistència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el bisbe de Girona, Francesc Pardo. Durant l’acte s’ha destapat una placa commemorativa en agraïment a totes les treballadores i treballadors del Museu durant aquests anys.

Com a tret de sortida d’aquesta celebració s’ha inaugurat, al claustre del monestir, l’exposició 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants. Tal com indica el seu títol, a través de 7 àmbits i amb el suport del voltant d’un centenar de fotos i dibuixos, se’ns proposa un viatge al llarg d’uns anys i uns contextos canviants que ens permetran entendre com s’ha anat teixint la història i l’evolució del museu.

Conegut originàriament com a Museo Provincial de Antigüedades y Bellas Artes de Girona, i creat el 1845 per la Comissió Provincial de Monuments. És el museu més antic de Girona i un dels més antics de Catalunya. Per aquesta raó, durant tot un any s’oferiran diverses activitats i propostes que permetin rememorar la seva trajectòria. Com a tret de sortida d’aquesta celebració s’ofereix al claustre l’exposició “175 anys del museu de Sant Pere de Galligants”. Tal com indica el seu títol, a través de 7 àmbits i amb el suport del voltant d’un centenar de fotos i dibuixos, se’ns proposa un viatge al llarg d’uns anys i uns contextos canviants que ens permetran entendre com s’ha anat teixint la història i l’evolució del museu.

La celebració d’aquest esdeveniment posa especial rellevància en recuperar i divulgar la memòria de fets i personalitats històriques d’especial rellevància per a la cultura i el patrimoni de Catalunya. Aquest ha estat un museu amb una continuïtat ininterrompuda durant cent setanta-cinc anys, que, a poc a poc, ha anat adaptant-se a les necessitats i requesta de la ciutadania local, nacional i internacional. La commemoració d’aquesta efemèride reivindica el paper actual i futur del Museu i presenta una nova etapa plena de canvis i reptes que han de fer d’aquesta institució un veritable museu del segle XXI. La programació d’activitats que es donaran a conèixer s’estendran durant tot l’any 2021 i inclouran exposicions, seminaris, conferències i d’altres activitats, dirigides a tota mena de públic.