Les autoritats a la presentació de l’Any Tàpies

Tret de sortida de l’Any Tàpies, que reivindicarà el llegat d’aquest artista català de referència

Consellera Garriga: “L’Any Tàpies ens obre un horitzó fantàstic per mantenir viu i redescobrir amb mirada actual el llegat humanista i de compromís cívic i de país d’Antoni Tàpies”

Redacció.- La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va participar el 13 de desembre a l’acte d’obertura de l’Any Tàpies, amb què es commemora el centenari del naixement de l’artista i en el qual va afirmar que la commemoració “ens obre un horitzó fantàstic per mantenir viu i redescobrir amb mirada actual el llegat humanista i de compromís cívic i de país d’Antoni Tàpies”.

Coincidint amb el dia en què Tàpies hauria fet 100 anys, la Fundació Antoni Tàpies, que va obrir les portes als ciutadans i va inaugurar dues noves exposicions, va acollir l’acte inaugural de la commemoració, que va comptar amb la participació del ministre de Cultura del Govern d’Espanya, Ernest Urtasun; de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, així com del president de la Fundació Antoni Tàpies, Ferran Rodés, entre altres personalitats. L’acte va estar obert per Raimon i va comptar amb les actuacions de Jordi Savall i Marina Herlop.

La consellera Garriga va destacar que un dels objectius del Govern en impulsar la commemoració és “reivindicar Tàpies des de la mirada actual”. Garriga també va ressaltar la importància de la Fundació Tàpies com a llegat de l’artista. En aquest sentit va desitjar que l’obra de l’artista “faci de guia” per a la Fundació, que tot just inicia una nova etapa, amb nou projecte i nova direcció, i que permeti “aprofundir encara més en aquesta gran figura”.

L’Any Tàpies està coorganitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Antoni Tàpies, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Cultura y Deporte.

Al llarg del matí, la Fundació va presentar les dues noves exposicions organitzades amb motiu de la commemoració: Tàpies. L’empremta del zen i A=A, B=A. Els visitants també van gaudir de les accions artístiques de Memòria personal. Vuit gestos per a una biografia, a càrrec de Laia Estruch, Mohamad Bitari, Ihosvanny Cisneros, Laura Alcalá, Fèlix Pons, Agnès Pe, Fito Conesa i Vignesh Melwani.

D’altra banda, durant el matí, en el marc del projecte 1, 2, 3 Tàpies, es va realitzar la lectura a la ràdio del text El joc de saber mirar, escoltada i completada pels alumnes a diverses escoles i centres educatius de Catalunya. Al migdia, al Parlament de Cata­lunya, els estudiants de l’ESMUC van interpretar Hyxos (1955), de Giacinto Scelsi, davant l’obra d’Antoni Tàpies titulada 7 de novembre (1971), en el marc del cicle La maleta de Tàpies.

La Fundació obre l’Any Tàpies amb la voluntat de pensar el món d’avui a partir de l’obra de l’artista. A més, el centenari marca l’inici d’una nova etapa de la institució. Al llarg de l’Any Tàpies, s’impulsarà la investigació sobre art i pensament a partir de l’obra de l’artista a través del I concurs d’escriptura crítica “Teresa Barba”, dirigit als estudiants. A més, la Fundació Antoni Tàpies i la Universitat Pompeu Fabra impulsen la Càtedra Antoni Tàpies-UPF d’Art i Pensament contem­poranis per garantir l´estudi i la investigació de l’obra de l’artista. Aquesta aliança es materialitzarà a l’anunci del premi internacional de recerca postdoctoral, de caràcter bianual.