Tret de sortida dels actes del Tricentenari amb la inauguració del Born Centre Cultural

Qui ho vulgui, per dos euros podrà assistir a l'espectacle 'L'Auca del Born', del dramaturg Jordi Casanovas fins a finals de setembre

El jaciment històric i alhora centre cultural del Born, un espai polivalent, mostra la Barcelona dinàmica i viva del 1700. Amb una extensa programació convida a reflexionar sobre el passat i mira endavant en el futur de Catalunya i Barcelona. El Tricentenari a la capital catalana ja ha començat a celebrar-se.
El president de la Generalitat, Artur Mas, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han inaugurat en vigílies de la Diada el Born Centre Cultural, un espai de gran significació històrica, tenint en compte que en el jaciment que s’hi conserva, de 8.000 metres quadrats, s’hi mostra la ciutat colgada després de la derrota de 1714 i de la posterior repressió borbònica.
Ara, gràcies a les pedres desenterrades ens impregnem de la vida dels barcelonins de fa tres segles, amb profusió d’objectes i materials recuperats de l’època, uns tres mil. Després de deu anys d’excavacions, les autoritats han pogut conèixer de primera mà com ha quedat l’emplaçament, el de l’antic mercat.
L’acte, amb l’assistència de més de sis-centes personalitats del món polític, cultural i social, significa el punt d’inici de la celebració dels actes del Tricentenari a la ciutat, en què es recuperarà la memòria històrica d’aquells episodis i es reflexionarà sobre el futur del país. Amb el lema explícit “Viure lliure”, els parlaments de Mas i Trias han versat sobre el futur polític del país. El president ha deixat clar que “el segle XXI serà el de la plena llibertat”, i ha insistit que després del 1714 els catalans “no ens vam conformar amb la derrota”.
Trias ha assenyalat també que els catalans del segle XXI “continuem tenint intactes aquests somnis de llibertat”. “De la desfeta de 1714 ens en vàrem sortir treballant, creixent, imaginant, refent i construint. Construint, entre d’altres coses, aquest gran mercat del Born. Que el record d’aquest espai ens doni impuls i força però també seny i intel·ligència, per assolir la plenitud dels nostres drets com a poble”, ha assegurat. L’alcalde ha recordat, així mateix, que es tracta d’un espai polivalent, obert als veïns i les veïnes del barri per fer-hi activitats diverses.
 
L’espectacle teatralitzat i dues grans exposicions
A partir d’ara i fins a finals de mes, hi haurà jornada de portes obertes. Qui ho vulgui, per dos euros podrà assistir a l’espectacle ‘L’Auca del Born’, del dramaturg Jordi Casanovas, en què una trentena d’actors i actrius recreen aquells fets. A través del fil d’una història d’amor, es contextualitza aquell episodi de la història. Paral·lelament, s’exposen dues mostres, “Barcelona 1700. De les pedres a les persones” i “Fins a Aconseguir-ho! El Setge de 1714”, a través de materials molt visuals i didàctics, que trenquen l’estereotip de relat d’un conflicte bèl·lic.