Tret de sortida als actes de l’Any Guinovart, comissariat per Àlex Susanna

Les exposicions són la columna vertebral de les activitats: una quinzena s’apropen a la figura de l’artista des de diferents perspectives

Redacció.- Aquest 12 de desembre de 2017 s’han complert 10 anys de la mort de Josep Guinovart. Per aquest motiu la Fundació Privada Espai Guinovart Agramunt ha impulsat l’Any Guinovart a través d’un ampli programa d’exposicions, taules rodones, lectures, concerts i projeccions de documentals, amb l’objectiu de redescobrir l’artista que durant més de setanta anys va conrear la pintura, l’escultura, el gravat, la il.lustració, l’escenografia i el cartellisme
Àlex Susanna és l’encarregat de comissariar les desenes d’activitats que configuren l’intens programa de l’Any Guinovart, les quals tindran lloc arreu de Catalunya, en museus, galeries, escoles d’art, teatres o cellers, tots en estreta vinculació amb l’artista, i amb el suport i la implicació de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona i Lleida, els Ajuntament de Barcelona, Lleida, Agramunt i Castelldefels, l’Institut Ramon Llull i la Institució de les Lletres Catalanes.
El dissenyador Miquel Milà ha fet el logo de l’Any Guinovart que acompanyarà totes les publicacions que surtin al seu voltant, inclòs el catàleg que, un cop acabat l’Any Guinovart, es publicarà amb el recull de totes les activitats que s’hi hagin dut a terme.
L’excel.lent acollida de l’Any Guinovart per part d’institucions públiques i privades d’arreu del territori ha fet que desbordi l’any 2018, bo i començant el 12 de desembre de 2017 i acabant el maig de 2019.
Les exposicions
Les exposicions són la columna vertebral de les activitats de l’Any Guinovart. Una quinzena de mostres s’apropen a la figura de l’artista des de diferents perspectives: analitzen la manera com utilitzava els objectes per convertir-los en obres d’art, la relació que va establir amb la naturalesa i la influència que va tenir en la seva obra, o són un recorregut per la seva obra pictòrica o cartellística.
Del conjunt d’exposicions que se celebraran,Temps de Cartells, que s’inaugura el proper 12 de desembre a l’Harmonia, el Museu de l’Hospitalet, serà el tret de sortida de l’Any Guinovart: una exposició antològica de l’artista que permet a l’espectador descobrir la seva evolució plàstica a través dels cartells.
La dècada dels 50 serà la protagonista de la mostra que es podrà veure aquest novembre al MNAC: de la mà d’Àlex Mitrani l’espectador podrà descobrir obres significatives d’aquesta època, posant en relleu la peça de Guinovart que després passarà a formar part del seu fons permanent.
A la Fundació Antiga Caixa Terrassa es presentarà durant el proper 14 de desembre l’exposició Mestre d’Amor, amb una selecció obres de Guinovart que mostren el seu vessant més sensual i eròtic (el text de l’exposició és de Biel Mesquida).
L’Institut Francès de Barcelona acollirà la mostra Guinovart le parisien, amb les peces que va fer durant la seva estada a París l’any 53, un punt d’inflexió en la seva trajectòria.
El Museu d’Art de Girona (abril 2018) oferirà un suggerent recorregut pels referents de Guinovart, els artistes que més van contribuir a forjar el seu propi estil durant la seva llarga producció artística.
A Girona, la Fundació Parramon Ventalló farà un recorregut per les diferents etapes de la seva trajectòria vital a Transitant Guinovart.
El FAD presentarà a Dissenys impossibles (abril 2018) la catifa de Nani Marquina inspirada en una obra de Guinovart i objectes de disseny industrial d’ús quotidià reinterpretats per l’artista.
El Museu d’Art Modern de Tarragona (juny 2018) acollirà la mostra On conflueixen la terra i el mar, per posar en relleu dos eixos fonamentals del seu univers: les terres de Ponent (que ell descobreix quan marxa a Agramunt durant la guerra civil) i la mar Mediterrània (vora la qual va viure sempre).
La Fundació Fran Daurell disseminarà l’estiu de 2018 un gran nombre d’escultures de Guinovart pel Poble Espanyol (on ja hi ha el seu bosc Contorn-Entorn), amb l’objectiu que els visitants descobreixin el seu vessant escultòric.
A la mostra GU-INNO-VART del Museu de la Música de Barcelona (juliol-setembre 2018) es farà un recorregut pels diferents estils musicals que van inspirar bona part de la seva obra: des de la reinterpretació d’un preludi de Chopin fins als dits de Carles Santos que esdevenen tecles d’un piano.
La música també serà la protagonista de Variacions Chopin, que es podrà veure a la Cartoixa de Valldemossa, a Mallorca (estiu 2018).
En el marc del concurs de piano Maria Canals, es presentarà a la Sala Millet del Palau de la Música Catalana (març 2018) una exposició on es podran veure els preludis de Chopin reinterpretats per Guinovart l’any 1997 (un dels quals ha estat seleccionat com a cartell del concurs) i una instal·lació en homenatge a Carles Santos.
Pel que fa a la Fundació Espai Guinovart Agramunt, el projecte expositiu Patrimoni la convertirà en un museu de museus de Guinovart, amb peces molt significatives procedents de diferents institucions de Catalunya, com p. ex. “Oval” (Palau de la Generalitat) o “ La porta” (Parlament).
Terra d’acollida del pintor durant la seva infantesa, el Museu de Lleida proposa un diàleg de l’obra de Guinovart amb les seves peces històriques (capitells, puntes de sílex, escultures policromades, còdex) a l’exposició Agramuntophitecus.
Fora de Catalunya, el Centro Internacional de la Estampa Contemporánea, (Betanzos, Galícia) exhibirà un recorregut cronològic per l’obra de l’artista i un apropament a les diferents tècniques d’estampació amb què va treballar, posant de relleu la importància que va tenir l’obra gràfica en tot el conjunt plàstic de l’artista a l’exposició Grabar es Arañar.
Per últim la Fundació Vila Casas (2019) acollirà una gran retrospectiva de Guinovart co-comissariada per Llucià Homs i Marko Daniel (fins fa poc cap de programes de la Tate Gallery de Londres i ara director de la Fundació Miró): una exposició que proposarà noves lectures de la seva obra, amb la qual es tancarà i culminarà l’Any Guinovart.
Altres activitats entorn a l’Any Guinovart
– L’Ajuntament de Barcelona, el proper 12 de desembre, posarà el nom de “Sala Guinovart” a la Sala de reunions on hi ha una peça de l’artista .
– El calendari per l’any 2018 de l’Institut del Teatre (Barcelona) inclourà obra de Josep Guinovart.
– El 8 de març, a la inauguració de l’exposició al Palau de la Música, comptarem amb la presència del músic Ignasi Terraza que interpretarà un peça inspirada en l’obra de Guinovart en homenatge a Carles Santos.
– El 12 de març es farà a La Pedrera la presentació oficial de tots els actes que tindran lloc a l’entorn al 10è aniversari de la mort de Guinovart.
– El maig del 2018 es farà la projecció a la Filmoteca de Catalunya dels documentals i entrevistes que s’han fet sobre la figura de Guinovart.
– La Institució de les Lletres Catalanes declararà l’any 2018 Any Guinovart, amb l’objectiu que 6 autors parlin d’una peça de Guinovart en sis espais diferents on hi ha obra seva.
– La Fundació Guinovart organitzarà un Itinerari guiat per les seves nombroses obres a Barcelona: Tres murals realitzats per al vestíbul i la sala de teatre i cinema de les Llars Mundet; un mural per a l’edifici Pirelli de Barcelona (1957); els murals per a l’habitatge de pisos socials al P. Joan de Borbó 43, i el d’un edifici residencial del Turó Park, tots dos de J.A.Coderch; l’esgrafiat d’un edifici del c/Balmes-Pàdua (1963), de Carmona Sanz; la Borsa de Barcelona, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i l’escultura de l’Institut Francès de Barcelona (obra de Coderch).
– Inauguració d’una escultura de Guinovart a la vila de Castelldefels, on ell va viure.
– El 12è premi Vila Viniteca de tast per Parelles que se celebrarà a Madrid (març 2019) tindrà com a imatge promocional una obra de Guinovart.
– A l’escola Eina de Barcelona es treballarà durant l’any la figura de Guinovart i els treballs seleccionats seran exposats al final de curs a l’espai Barra de Ferro.
– Nani Marquina presentarà un nou disseny inspirat en una obra de Guinovart.
Àlex Susanna, el comissari
Àlex SUSANNA (Barcelona, 1957). Gestor cultural, escriptor, poeta, crític d’art i de literatura. Ha dirigit la Fundació Caixa Catalunya a La Pedrera (2004-2011), l’Institut Ramon Llull (2011-2016) i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (2016-2017). Ha comissariat exposicions de Maillol (Kunsthal de Rotterdam, 2012, i Museu Marès, 2015), de Daniel Enkaoua (Museu de Montserrat, 2016) i de Francesc Todó (Fundació Vila Casas, 2017). Ha escrit textos per a catàlegs d’exposicions d’un gran nombre d’artistes nacionals i internacionals, així com crítiques d’exposicions a mitjans diversos. Actualment treballa en el projecte d’una gran exposició Rodin-Maillol, i ha estat nomenat Comissari de l’Any Guinovart.
La Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt
Inaugurada el 1994 a Agramunt, és el primer centre d’art contemporani que es va crear a les terres de Lleida, i respon a la doble voluntat de Guinovart de promoure l’art contemporani i disposar d’un espai d’exposició permanent de la seva obra. Creat a partir d’una instal·lació in situ de Guinovart a l’antic mercat que mostra els valors del paisatge, de la seva gent i la projecció del mon local cap a l’universal.
Després de més de 20 anys de trajectòria, el 2015 obté el premi Nacional de Cultura per la difusió del llegat de l’artista fundador, la promoció de l’art emergent i com al·licient per al turisme local i la promoció de la vila.
El 2017 ha estat mereixedora de la Creu de Sant Jordi, màxim guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Els objectius fundacionals són: l’exposició permanent de l’obra de Guinovart integrada a l’Espai que porta el seu nom; el seu manteniment, ús, administració i conservació, així com del seu fons fundacional que avui compta amb més de 300 obres. La promoció, foment i divulgació de l’art contemporani en les seves diverses formes d’expressió, sobretot en relació amb les escoles, a fi que nens i joves en puguin participar, conèixer i gaudir. L’organització d’estudis, seminaris, cursos, conferències, col·loquis, publicacions, exposicions i qualsevol altra activitat encaminada a l’educació artística.
L’artista
Josep GUINOVART (1927-2007) va ser un dels màxims exponents de l’avantguarda plàstica catalana i espanyola de la 2ona meitat del s.XX, i encarna com pocs la figura de l’artista en mutació constant, delerós d’interactuar amb la realitat de múltiples maneres. Per això podem dir que es reinventa constantment -realista, expressionista, matèric, informalista, abstracte: cap d’aquestes etiquetes no l’abasta en tota la seva complexitat- i concep la seva obra com un procés de recerca inacabable pel que fa a l’ús de tècniques, suports i materials.
Enfront del purisme de crítics com Clement Greenberg que reclamaven cenyir-se a la superfície plana del llenç i a les propietats derivades dels pigments, Guinovart se serveix de qualsevol objecte o matèria amorfa per incorporar-los a les seves obres, bo i expandint el quadre cap a la condició d’escultura i alhora dotant-lo d’un prosaisme, una fisicitat i una intencionalitat que l’acosten de manera ben eficaç a l’espectador: és el que Maria Lluïsa Borràs va qualificar com de brutalisme crític.
Sovint situada a mig camí entre la pintura i l’escultura, l’obra de Guinovart és un mitjà per atrapar la realitat, per fer-la seva i posseir-la, per incidir-hi, per recrear-la, per transformar-la, però mai per representar-la ni emular-la. Dotat d’una personalitat explosiva com pocs, sotmet els seus múltiples estímuls -naturals, urbans i culturals- a un aparent procés de desintegració formal a fi i efecte de recompondre’ls, injectar-los nova vida i fer-los renéixer.
Ara bé, més enllà d’aquest indefallent afany d’experimentació i recerca formal, cal no oblidar que és l’aplicació del pigment el que atorga a l’obra de Guinovart el seu darrer sentit. Al cap i a la fi, estem davant d’un gran colorista, d’algú que se serveix primorosament dels colors primaris per plasmar amb la màxima intensitat el seu imaginari carregat d’humanisme, sentit crític i lirisme. La seva doncs és una obra profundament compromesa amb el seu temps, el seu país, la seva cultura i el seu ofici. Ja fa deu anys que Josep Guinovart ens va deixar però la seva obra ens interpel·la més que mai.
Per tot això, l’Any Guinovart és una magnífica ocasió per revisitar, conèixer o descobrir alguna d’aquestes múltiples cares d’una obra en permanent procés d’expansió, diàleg i reinvenció. A fi d’abastar-les en el seu conjunt, l’Any Guinovart ha estat concebut com una autèntica constel·lació d’actes i exposicions, entre els quals destaquen les exposicions dedicades al cartellisme (Museu de l’Hospitalet), a l’erotisme (Fundació Antiga Caixa Terrassa), al seu polifacetisme (l’Espai Guinovart d’Agramunt), a la fecunda relació amb França (Institut Francès), al seu vessant més escultòric (Fundació Fran Daurel), a l’obra de gran format (Fundació Lluís Coromina, Banyoles), a Frederic Chopin (Cartoixa de Valldemosa, Mallorca), a les arrels tarragonines i mediterrànies (Museu d’Art Modern, Tarragona), a l’escenografia (l’Institut del Teatre), al gravat i a Goya al CIEC (Centro Internacional de la Estampa Contemporánea de Betanzos), a la música (Museu de la Música) o la restrospectiva a la Fundació Vila Casas, amb què es clourà de manera espectacular tot un any dedicat a redescobrir i reinterpretar l’obra d’aquest artista tan singular.
Liderada per la Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt, una efemèride d’aquesta envergadura no hauria estat possible sense l’estreta col·laboració, coordinació i complicitat de tot un conjunt d’institucions, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona i Lleida, els Ajuntaments de Barcelona, Castelldefels, Lleida i Agramunt, el MNAC, la Filmoteca de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes. A tots ells el nostre agraïment més profund.